Dacă occidentalii nu intervin pentru Ucraina, cade tot Sistemul Global de Securitate
0Situaţia din Ucraina reprezintă cea mai complicată situaţie ivită de după cel de al doilea război mondial. În 1994 Anglia, Rusia şi mai ales SUA au garantat Ucrainei suveranitatea şi integritatea ei teritorială. Acum iată că unul dintre garanţi devine agresor şi ocupă un teritoriu recunosc ca aparţinând Ucrainei de către comunitatea internaţională.
În 1994 Ucraina avea un arsenal atomic foarte important, moştenit de la URSS. Cum Rusia, Marea Britanie şi SUA nu aveau încredere în stabilitatea în timp a conducătorilor acestui stat, s-au dus negocieri intense pentru distrugerea acestui mijloc de presiune. Ucraina a acceptat oferta dar în condiţii foarte clare.
Dacă în acest moment agresiunea Rusiei, unul dintre garanţi, va avea în final consecinţe asupra integrităţii şi suveranităţii teritoriale a Ucrainei, fără ca celelalte două puteri garante să intervină, atunci întregul Sistem Global de Securitate va cădea.
Acest Sistem Global de Securitate nu se bazează atât de mult pe documente, pe acte şi tratate, cât mai ales pe încrederea că semnatarii occidentali îşi vor respecta întotdeauna angajamentele.
În 1994 Ucraina nu se baza pe cuvântul Rusiei, ştiind că acesta nu are nici o valoare, ci pe cel al americanilor şi englezilor. Lumea occidentală democratică a devenit garantul unui sistem care funcţionează după cel de al doilea război mondial.
De aceea SUA a purtat permanent războaie acolo unde Rusia a încercat cucerirea prin impunerea unui regim şi furnizarea de servicii armate. Vorbim de Coreea, de Vietnam, de Siria şi multe alte cazuri.
Dacă ele nu vor mai putea oferi încredere statelor lumii că sistemul actual este unul stabil, cum vor mai putea fi acestea convinse să nu ia măsuri de militarizare, sau de dobândire a singurului lucru care poate asigura protecţia reală a unui stat mic, sau nu atât de puternic: un arsenal atomic.
Cum vor mai putea convinge puterile occidentalii pe liderii de la Iran să renunţe la crearea unui arsenal atomic, când promisiunile lor se dovedesc a nu fi respectate? Se va mai putea garanta Iranului securitate fără ca aceasta să ia propriile măsuri de securitate printre care şi dobândirea armei atomice?
O neintervenţie în apărarea Ucrainei, duce la dispariţia încrederii. Ce garanţii de securitate se mai pot oferi României în condiţiile în care cele lăsate Ucrainei nu au fost respectate?
Dacă criza nu va avea o soluţionare pozitivă Ucrainei vom asista la un nou război rece şi la o reîncepere a cursei înarmărilor. Practic din acel moment nimeni nu va mai avea curajul să ofere încrederea şi securitatea unui alt garant.
Înţelegerea actuală dintre vecini poate dispărea în totalitate dacă acestea nu ştiu că deasupra lor se află un gardian. Am reveni practic la situaţia dinaintea celui de al doilea război mondial când lumea era brăzdată de conflicte locale, regionale şi globale.