Controlul conductelor prin care gazul rusesc ajunge în Europa, ţinta separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei
Separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei

Planurile separatiştilor din Donbas privind „autonomia energetică” reprezintă o ameninţare directă asupra sistemului de transport al gazelor ruseşti prin Ucraina. Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei plănuiesc să închidă minim o conductă prin care gazul rusesc ajunge în Europa. Este vorba de gazoductul „Soiuz”, scrie presa ucraineană.


Cu o lungime de 1567 de kilometri, conducta traversează întreg teritoriul Ucrainei, la est prin Novopskov, cu ieşire în Ungaria şi Slovacia. Capacitatea conductei de gaz este de mai mult de 26 de miliarde de metri cubi pe an. În afară de tranzitul de gaz rusesc spre Europa, această conductă furnizează gaz pentru locuitorii din mai multe regiuni ale Ucrainei.

În plus, în regiunea Donbas sunt două rezervoare subterane de gaz. Ele sunt utilizate pentru a menţine presiunea conductei „Donbastransgaz” şi alimentează regiunile Doneţk şi Lugansk cu gaz.

„Separatiştii duc atent lupte pe linia unde trece conducte magistrale şi surse importante de distribuţie a gazului în regiunile Lugansk şi Doneţk”, scrie publicaţia ZN.ua, citată de jurnal.md.

Militanţii încearcă să taie teritoriul, de-a lungul căruia trec conductele din regiunile ruseşti Eleţ, Petrovsk, Orenburg în direcţia Alexandrov Gai şi Taganrog. Deci, în bătaia armelor au ajuns trei magistrale de intrare şi două de ieşire în regiunile Lugansk şi Doneţk.

Mai mult, această zonă tampon se întinde tot mai mult spre partea de vest a sistemului de gaz din Doneţk şi Lugansk, practic lăsând fără posibilitate aprovizionarea cu gaz a oraşului Mariupol şi a uzinelor de fier şi oţel deţinute de Rinat Ahmetov.

Separatişii nu scapă din vedere nici portul comercial din Mariupol. Acesta riscă să fie blocat, iar cărbunele cumpărat din Africa de Sud va fi livrat destul de greu centralelor ucrainene.

Kievul construieşte trei linii de apărare în zona Doneţk

Militarii ucraineni construiesc trei linii de apărare în regiunea Doneţk, în zonele aflate sub controlul forţelor de la Kiev, consolidând măsurile de protecţie împotriva rebelilor proruşi, a anunţat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de Itar-Tass.

„Consolidăm măsurile de apărare, pentru a nu permite accesul teroriştilor în zonele controlate de Kiev. Nu îi vom lăsa pe separatişti să afecteze viaţa paşnică a ucrainenilor", a afirmat Poroşenko, într-o şedinţă a administraţiei regionale, desfăşurată în Severodoneţk, în regiunea Lugansk.

Preşedintele ucrainean a subliniat că armata ucraineană trebuie să dispună de condiţiile necesare pentru o activitate eficientă pe timp de iarnă.

El a îndemnat administraţia locală şi Guvernul să-şi coordoneze acţiunile cu armata. În acest sens, Poroşenko l-a demis pe guvernatorul oficial al regiunii Doneţk (în estul separatist al Ucrainei), milionarul Serghei Taruta, şi a numit în locul acestuia un general, în persoana lui Oleksandr Kihtenko

Situaţia rămâne tensionată în oraşul Doneţk, tiruri şi explozii auzindu-se în cartierul Kievski, situat în apropierea aeroportului, care este de mai multe zile scena unor lupte intense între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

Confruntările armate dintre forţele ucrainene şi separatişti proruşi în estul Ucrainei s-au soldat cu uciderea a patru civili şi unui militar, vineri, au declarat surse oficiale sâmbătă, în timp ce armata ucraineană anunţa "progrese" în vederea unui armistiţiu deplin, relatează AFP.

La Doneţk, principalul bastion al rebelilor, unde s-au auzit tiruri sâmbătă dimineaţa, Primăria a anunţat că trei persane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite vineri. Tiruri de obuz au atins, potrivit aceleiaşi surse, cartierul Kuibuşevski, situat în apropiere de aeroport, devastat de confruntări armate intense, în ultima perioadă, şi asupra căruia ambele părţi afirmă că deţin controlul.

În estul regiunii vecine, Lugansk, un bărbat în vârstă de 39 de ani a murit din cauza rănilor, după ce a fost atins de schije de obuz, în satul Ciornuhin, a anunţat guvernatorul regiunii, citat într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lîsenko, a anunţat într-o conferinţă de presă că un grănicer a fost ucis vineri după-amiaza în localitatea Dukuceaivsk, la aproximativ 30 de kilometri sud de Doneţk, după ce unitatea din care făcea parte a fost luată ca ţintă cu tiruri de armament uşor.

Kievul şi separatiştii proruşi au încheiat la Minsk, pe 5 septembrie, un armistiţiu, cu participarea Moscovei. De atunci, confruntările armate au slăbit în intensitate, dar continuă în mai multe enclave de rezistenţă, ca aeroportul de la Doneţk, provocând pierderi grele în rândul armatei ucrainene şi civililor.

Potrivit ONU, 331 de persoane au fost ucise în regiune în luna de după intrarea în vigoare a armistiţiului, iar peste 3.600 de persoane au fost ucise în cele şase luni de conflict armat.

"Per ansamblu, există progrese în negocieri", afirmă, cu toate acestea, Lîsenko. "Sperăm la rezultate importante săptămâna viitoare, care vor depinde de respectarea de către Rusia a obligaţiilor sale".

El a adăugat că a fost deja constată o "diminuare a intensităţii tirurilor" rebelilor.

O nouă întâlnire Putin-Poroşenko, posibil, miercuri, la Milano

Săptămâna viitoare se anunţă intensă pe plan diplomatic, cu o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american John Kerry la Paris, marţi, şi o posibilă întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Petro Poroşenko la summitul de la Milano, în perioada 16-17 octombrie, sub patronaj franco-german.

"Premierul" "republicii" de la Doneţk (DNR) Aleksandr Zaharcenko a declarat vineri că a încheiat un acord cu Kievul asupra unei linii de demarcaţie între teritoriile aflate sub controlul fiecăreia dintre părţi.

Armata ucraineană a dezminţit linia anunţată, care atribuie rebelilor teritorii aflate în prezent sub controlul forţelor loialiste.

Zaharcenko a adăugat sâmbătă dimineaţa, citat de agenţia Interfax, că dacă este respectat un armistiţiu timp de cinci zile, pe această linie de demarcaţie, începând de sâmbătă, artileria s-ar putea retrage, ceea ce ar crea o zonă-tampon.

Jurnalişti AFP aflaţi la Doneţk au auzit tiruri regulate cu armament greu toată sâmbătă dimineaţa.

"Ucraina este pregătită să onoreze acordul cu privire la o retragere a armamentului greu de la o linie de demarcaţie, imediat ce teroriştii vor înceta tirurile asupra poziţiilor noastre şi cartierelor locuite", a dat asigurări, la Kiev, purtătorul de cuvânt Andrii Lîsenko.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite