Comisia Europeană vrea ca Spaţiul Schengen să funcţioneze normal până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranti afgani cer deschiderea frontierei dintre Grecia şi Macedonia FOTO AFP
Imigranti afgani cer deschiderea frontierei dintre Grecia şi Macedonia FOTO AFP

Comisia Europeană a prezentat vineri un plan pentru reactivarea Spaţiului Schengen până la sfârşitul acestui an, avertizând că o eventuală prăbuşire a spaţiului de liberă circulaţie ar aduce pierderi de până la 18 miliarde de euro pe an economiei europene.

Peste 135.000 de imiganţi au ajuns în Europa de la începutul anului, iar peste 1,2 milioane au intrat în blocul comunitar anul trecut şi s-au îndreptat spre Occident, majoritatea dintre ei spre Germania şi Suedia.

În aceste condiţii, şapte state membre UE (Belgia, Danemarca, Germania, Ungaria, Austria, Slovenia şi Suedia), precum şi Norvegia (care nu este stat membru E, dar care face parte din Spaţiul Schengen) au reintrodus din septembrie controale temporare la frontierele lor. Comisia Europeană vrea ridicarea lor cel târziu până în luna decembrie.

Eliminarea controalelor la frontierele interne este considerată una dintre principalele realizări ale integrării europene şi a facilitat turismul, comerţul şi transporturile în blocul comunitar, ceea ce a favorizat creşterea economică, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

„Obiectivul este de a se obţine până în decembrie ridicarea tuturor controalelor care au fost reintroduse la frontierele interne, pentru a se putea reveni la funcţionarea normală a Spaţiului Schengen până la sfârşitul lui 2016“, a precizat Executivul comunitar într-un comunicat în care sunt definite trei priorităţi, şi anume gestionarea frontierei externe a Greciei, stoparea politicii permisive şi o abordare europeană coordonată.

Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că reintroducerea deplină a controalelor la frontierele din Spaţiul Schengen ar putea aduce pierderi directe de 5 până la 18 miliarde de euro pe an, la care s-ar adăuga alte costuri administrative într-o a doua etapă.

Sectorul transporturilor şi cel al turismului ar urma să fie primele afectate, precum şi persoanele care fac naveta dintr-o ţară în alta pentru a merge la serviciu, scrie Agerpres.

Un summit UE-Turcia va avea loc luni în vederea discutării mijloacelor de oprire a afluxului de imigranţi. Uniunea Europeană va presa autorităţile de la Ankara să reducă numărul imigranţilor care încearcă să ajungă pe insulele greceşti la mai puţin de o mie pe zi, promiţând în schimb că va reloca refugiaţi direct din Turcia.

Aproximativ 30.000 de imigranţi aflaţi în prezent în Grecia au nevoie de cazare, iar aproximativ 10.000 dintre ei sunt nevoiţi să stea în condiţii mizere la graniţa cu Macedonia.

Uniunea Europeană încearcă să implementeze o strategie comună pentru a limita afluxul de imigranţi înainte ca îmbunătăţirea vremii să ducă la creşterea numărului persoanelor care vor încerca să traverseze Marea Mediterană pentru a scăpa de războaiele şi sărăcia din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Un număr record de 1.255 milioane de persoane au solicitat azil în Uniunea Europeană în cursul anului 2015, mai mult decât dublu (123%) faţă de 2014, cele mai multe cereri înregistrându-se în Germania (441.800 de solicitanţi de azil, sau 35% din total), potrivit unor date publicate vineri de oficiul european de statistică Eurostat.

Francois Hollande: Reconsolidarea Spaţiului Schengen ar trebui să fie una dintre priorităţile UE

Reconsolidarea acordului Schengen ar trebui să fie una dintre priorităţile Uniunii Europene, în pofida presiunilor generate de criza imigranţilor, a declarat preşedintele francez Francois Hollande vineri, la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, relatează agenţia Reuters, citată de news.ro.

„În cele din urmă, obiectivul nostru este să refacem Schengen, ceea ce se va întâmpla prin coordonare, solidaritate şi consolidarea resurselor reciproce“, a subliniat preşedintele francez.

Hollande a dat asigurări, totodată, că Franţa îşi va respecta angajamentul de a primi „30.000 de refugiaţi sirieni sau irakieni“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite