Comisia Europeană critică extrem de dur proiectul unguresc de a taxa utilizarea Internetului
0Comisia Europeană (CE) a criticat marţi extrem de dur un proiect al Guvernului ungar de a taxa utilizarea Internetului, apreciind că este "o idee proastă", care poate afecta economia europeană, relatează AFP.
Proiectul prevede o taxă în valoare de 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o sumă pe care partidul premierului conservator Viktor Orban a promis să o plafoneze la echivalentul a doi euro pe lună pentru persoanele fizice.
"Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtaţi de Internet prin intermediul unor taxe (...), iar acest lucru nu va funcţiona", a subliniat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al comisarului în exerciţiu pentru Economie Digitală Neelie Kroes.
Kroes a reacţionat în mod violent pe Twitter săptămâna trecută, apreciind că proiectul este "o ruşine". Mandatul ei de comisar se încheie pe 31 octombrie. Germanul Gunther Oettinger este cel care va prelua postul.
"Partea digitală a economiei este probabil ceea ce împiedică Europa să se prăbuşească în recesiune. Deci, taxarea acesteia într-o ţară care se află deja sub media indicatorilor din Europa este o idee deosebit de proastă", a continuat Heath.
În plus, "dacă Ungaria creează un precedent în acest subiect, acesta poate să devină o problemă în numeroase alte ţări membre şi, deci, să afecteze mai amplu creşterea (economică) europeană", şi-a exprimat el îngrijorarea.
Heath a criticat totodată acest anunţ ca "ultima dintr-o serie de acţiuni tulburătoare (...) care caută să limiteze libertatea (...), fără să atingă obiective sociale şi economice".
Peste 10.000 de unguri au manifestat duminică la Budapesta, cerând retragerea acestui proiect, asupra căruia Parlamentul urma să se pronunţe marţi. O nouă manifestaţie ar putea să aibă loc încă de marţi seara.
Potrivit organizatorilor, această taxă vizează în realitate să limiteze criticile formulate la adresa Guvernului lui Orban - acuzat de autoritarism -, în principal în mediul online.
FIDESZ dă uşor înapoi
Partidul FIDESZ, aflat la guvernare în Ungaria, vrea să-şi amendeze propriul proiect de lege privind noua taxă de utilizare a Internetului, după demonstraţiile de protest de acum două zile.
Reprezentanţii puterii propun un nivel maxim de impozitare, dar manifestanţii au cerut retragerea cu totul a legii şi ameninţă pentru azi cu o nouă acţiune de protest.
Liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ FIDESZ, Antal Rogán, a subliniat că taxa va trebui plătită de companiile furnizoare de servicii de Internet şi nu de clienţi.
El consideră că firmele respective vor putea suporta această povară fiscală din profiturile pe care le au, încasările urmând să fie folosite de guvern ca şi contribuţii proprii la un program finanţat în mare parte din fonduri europene privind extinderea în ţară a Internetului în bandă largă.
Apropiaţi ai lui Orban critică prezenţa unui diplomat american la manifestaţiile de la Budapesta
Apropiaţi ai premierului conservator ungur Viktor Orban au denunţat marţi prezenţa unui diplomat american la o manifestaţie organizată la Budapesta împotriva unui proiect de taxare a utilizării Internetului, relatează AFP.
Însărcinatul cu afaceri Andre Goodfriend, diplomatul american cu cel mai înalt rang aflat la post în Ungaria, "este un agent CIA devenit agent provocator", a acuzat marţi, într-un mesaj postat pe Facebook, deputatul european Tamas Deutsch, un membru al partidului Fidesz, aflat la putere.
Polemica are loc în contextul în care relaţiile dintre Statele Unite şi aliatul lor, membru al UE şi NATO, se află în plină deteriorare. În septembrie, preşedintele Barack Obama a citat Ungaria printre ţările în care există "o ameninţare la adresa societăţii civile", iar administraţia sa a declarat indezirabili în Statele Unite şase oficiali unguri suspactaţi de corupţie.
Statele Unite nu au criticat, până în prezent, acest proiect de introducere a unei taxe asupra utilizării Internetului, care a provocat, în schimb, o reacţie extrem de dură din partea Comisiei Europene (CE).
Goodfriend a fost fotografiat duminică la o manifestaţie la care au participat cel puţin 10.000 de persoane care consideră "liberticid" proiectul de introducere a unui nou impozit, asupra transferurilor online.
Diplomatul şi-a justificat, într-un mesaj postat pe Twitter, prezenţa pe stradă prin voinţa de a "măsura atmosfera singur". El s-a apărat de acuzaţia că ar lua partea cuiva, atrăgându-şi comentarii ironice pe reţeaua de microblogging din partea lui Zoltan Kovacs, un purtător de cuvânt al Guvernului.
"Goodfriend, eşti indezirabil în Ungaria", a subliniat marţi Zsolt Bayer, un jurnalist, cofondator al Fidez şi un cunoscut apropiat al lui Viktor Orban.
Goodfriend nu a putut să fie contactat de AFP marţi după-amiaza.