Ce ascunde escaladarea tensiunilor din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri mobilizate în apropiere de Herson
Tancuri mobilizate în apropiere de Herson

De câteva zile, Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014, se află în centrul unei creşteri bruşte a tensiunilor între cele două ţări vecine. În timp ce Moscova acuză Kievul că vrea să destabilizeze peninsula din Marea Neagră prin acţiuni teroriste întreprinse de sabotori, acuzaţie dezminţită de ucraineni, unii experţi avertizează asupra unor mişcări tactice ale Rusiei.

Comunitatea internaţională îndeamnă cele două capitale la evitarea oricărei acţiuni ce ar putea duce la reluarea ciocnirilor.

Cum a început conflictul?

Miercurea trecută, Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB, fostul KGB) a anunţat arestarea unor „sabotori terorişti“ în Crimeea, trimişi de ucraineni în scopul comiterii unor atentate. Un agent al FSB şi un militar rus ar fi fost ucişi în cursul capturării „sabotorilor“ ucraineni, potrivit Moscovei.

Ulterior, televiziunea de stat a difuzat imagini cu explozivi confiscaţi şi cu un bărbat prezentat ca fiind unul dintre sabotorii ucraineni arestaţi.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a reacţionat virulent, denunţând autorităţile ucrainene că au „trecut la teroare“ în scopul destabilizării Crimeii.

Sabotori ucraineni prezentati de rusi

Sabotori ucraineni prezentaţi de ruşi

Însă Kievul a negat veridicitatea materialului şi a respins acuzaţiile împotriva sa, afirmând că bărbatul care apare în material a fost răpit pe teritoriul Ucrainei şi estimând că Moscova caută astfel un „pretext pentru noi ameninţări militare“.

Totodată, armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă maximă de-a lungul liniilor de demarcaţie cu Crimeea şi cu zonele ocupate de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde confruntările militare s-au soldat cu peste 9.500 de morţi din aprilie 2014 încoace.

Ce urmăreşte Moscova?

În urma declaraţiilor făcute de Putin, unii comentatori au exprimat temeri asupra faptului că Moscova ar putea invoca această situaţie pentru a declanşa o operaţiune militară şi a crea un coridor terestru între Rusia şi Crimeea.

Dar, în opinia politologului Aleksandr Baunov, de la centrul de reflecţie Carnegie din Moscova, această ipoteză „nu este logică“ în prezent pentru Rusia care, fragilizată din cauza crizei economice, nu are de ales decât să-şi normalizeze relaţiile cu occidentalii în vederea ridicării sancţiunilor europene şi americane impuse din cauza anexării Crimeii şi susţinerii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Kremlinul pare mai degrabă să caute o nouă pârghie în negocierile asupra crizei din estul Ucrainei, aflate într-un punct mort de la încheierea acordului de la Minsk din februarie 2015, potrivit expertului rus, citat de AFP.

„Este clar că Rusia vrea să folosească evenimentele din Crimeea pentru a sublinia pe lângă occidentali că liderii ucraineni refuză orice compromis“, consideră Baunov.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile legislative din Rusia, Aleksandr Baunov nu exclude că Moscova ar putea de asemenea să încerce să reanime patriotismul locuitorilor din Crimeea, pus la grea încercare de lipsurile aduse de anexare.

Ce poate face Kievul?

Pentru Ucraina, recurgerea la acţiuni militare pentru recuperarea Crimeii este iluzorie, semnalează numeroşi experţi.

„Degradarea situaţiei nu este în interesul Guvernului ucrainean“, spune pentru AFP Vadim Karasiov, directorul Institutului pentru Strategii Mondiale din Kiev.

„Moscova a reuşit destul de repede să separe chestiunea Donbasului de cea a Crimeii“, iar o creştere bruscă a tensiunilor i-ar putea permite Kievului să repună peninsula anexată în centrul negocierilor, în contextul în care occidentalii îşi concentrează eforturile asupra regiunilor din estul Ucrainei, notează la rândul său Baunov.

Lavrov: Suntem gata să prezentăm dovezi suplimentare

Rusia este gata să furnizeze Occidentului mai multe dovezi cu privire la incursiunile armate ucrainene în Crimeea, a declarat luni, la Ekaterinburg, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la finalul discuţiilor cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

Şeful diplomaţiei ruse a insistat că este vorba de un complot ucrainean îndelung planificat pentru a destabiliza Crimeea.

La rândul său, Steinmeier le-a cerut tuturor părţilor implicate să se abţină de la orice gest care ar putea duce la escaladarea tensiunilor şi a subliniat necesitatea rămânerii acordului de la Minsk în centrul procesului de pace din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite