Braţul lung al Moscovei în scandalurile Europei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei (stânga)
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei (stânga)

Guvernele europene au fost zguduite pe rând în ultimele săptămâni de scandaluri care au decredibilizat puternic clasa politică. Vulnerabilităţile politicienilor se pare însă că au fost speculate cu multă abilitate de interese care transced sfera naţională. Multe semne indică spre Federaţia Rusă, transformată începând din această iarnă în noul inamic de la porţiele Europei.

Guvernul polonez, trafic de influenţă

Într-o înregistrare ilegală publicată la 15 iunie de săptămânalul „Wprost“, ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz încerca să-l convingă pe guvernatorul Băncii Naţionale să susţină politica bugetară a Executivului, cel din urmă cerând în schimb demisia ministrului de Finanţe. Analiştii internaţionali suspectează „mâna Rusiei” în acest scandal. Potrivit jurnalistului polonez Hubert Koziel,  ofiţerul serviciului de informaţii polonez care se ocupă de antiterorism şi protecţia membrilor guvernului, care este suspect în acest caz, a fost acuzat de presa poloneză că ar fi întreţinut relaţii „prea apropiate” cu ruşii. În urma scandalului, cel mai important om de afaceri polonez, un magnat al cărbunelui, a fost arestat.

„De două săptămâni, Polonia se află în mij­locul unui scandal indus, din câte se pare, din exterior de către o reţea mafiotă co­nectată în mod direct la una dintre cele mai securitizate şi lucrative pieţe globale – energia. Es­te vorba, în mod particular, de mafia cărbunelui, care ar avea legături încă dificil de distins cu organizaţii cri­minale ale căror ramificaţii ajung în Rusia, Ucraina şi Ka­zahstan. După cum a lă­sat să se înţeleagă chiar mi­nistrul de Externe al Po­lo­niei, legăturile mafiei căr­bu­­nelui din Polonia cu distributori obscuri din Europa de Est sunt tot mai evidente, iar momentul declanşării scandalului ar pu­tea fi motivat nu atât de evoluţii in­ter­ne ale pieţei energetice poloneze, cât de pro­cese politice externe în care Polonia joacă un rol important, inclusiv în stra­te­gia energetică a UE. Acestea sunt şi con­cluziile preliminare la care s-a ajuns în ur­ma investigaţiilor desfăşurate de Agen­ţia pentru Securitate Internă (ABW) şi re­flec­tate amplu în presa poloneză“, informează politologul Octavian Milewski, într-un editorial publicat în Revista 22.

Punctul culminant al scandalului a fost atins la câteva zile după publicarea primelor interceptări, când Wprost a lansat o înregistrare în care ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski folosea un limbaj trivial pentru a defini relaţia ţării sale cu SUA. Lovitura dură de imagine pentru Sikorski care se afla într-o poziţie favorabilă obţinerii postului de conducere al diplomaţiei europene, o funcţie care ar fi amplificat influenţa Poloniei în deciziile politicii externe a Uniunii.

Bulgaria – lupta pentru resurse

Există voci care susţin că şi criza bancară din Bulgaria ar fi tot un rezultat al intervenţiei ruşilor. Oligarhul Delian Peevski şi-a mutat toate afacerile de la o anumită bancă, stârnind zvonuri că aceasta va intra în faliment. Până la urmă, guvernul bulgar a fost nevoit să naţionalizeze banca pentru a o salva. Peevski ar fi luat această decizie pentru că Sofia a a sistat lucrările la gazoductul South Stream, finanţat de ruşii de la Gazprom. Peevski câştigase licitaţia publică pentru a construi tronsonul din Bulgaria al South Stream, însă Comisia Europeană anunţa că există motive de a crede că licitaţia a fost trucată. Fostul partener de afaceri al lui Peevski, Tsvetan Vassilev, susţine că are dovezi cu privire la trucarea licitaţie.

Victoria Nuland, injurii la adresa UE

În februarie, asistentul secretarului de Stat american, rostea cuvinte dure la adresa Uniunii Europene, într-o discuţie telefonică cu ambasadorul SUA la Kiev, în care plănuia componenţa viitorului guvern al Ucrainei. Ulterior, Nuland şi-a prezentat scuze. În plină criză ucraineană, apariţia înregistrării a fost considerată o încercare a ruşilor de a slăbi parteneriatul SUA-UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite