Autorităţile spaniole au confirmat identitatea atacatorului cu furgoneta şi îl caută în întreaga Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutarea lui Younès Abouyaaqoub, identificat drept şoferul furgonetei ucigaşe de pe Las Ramblas, a fost extinsă luni în întreaga Europă, după ce semnalmentele acestui marocan în vârstă de 22 de ani au fost transmise tuturor poliţiilor de pe continent, relatează AFP.

Semnalmentele celui care este de-acum identificat drept şoferul furgonetei albe care a semănat panică joi pe aleea centrală Las Ramblas din Barcelona şi a ucis 13 persoane au fost transmise tuturor poliţiilor din Europa, au anunţat luni autorităţile spaniole, preluate de AFP şi news.ro.

Ele îndepărtează posibilitatea ca bărbatul să fi murit în explozia produsă miercuri seara în asunzătoarea jihadiştilor, la Alcanar, la 200 de kilometri sud-vest de Barcelona, unde celula aflată la originea dublului atentat din Catalonia pregătea „unul sau mai multe“ atacuri teroriste.

Autorităţile spaniole au confirmat că Younes Abouyaaqoub este ultimul membru aflat în libertate al celulei extremiste islamiste care a atacat la Barcelona şi la Cambrils, un dublu atentat soldat cu 14 morţi şi peste 100 de răniţi, inclusiv trei români.

Luni, ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a declarat pentru postul Catalunya Radio că „totul arată“ că Abouyaaqoub, un rezident marocan al localităţii Ripoll, a fost şoferul camionetei.

„Aceasta este una dintre liniile anchetei. Totul arată în această direcţie. Astăzi (luni) vom explica probele şi vom (explica) de ce am ajuns la această concluzie“, a răspuns Forn, potrivit Reuters, când a fost întrebat pe post dacă Abouyaaqoub este şoferul camionetei.

Alţi presupuşi membri ai celulei de 12 bărbaţi au fost arestaţi, împuşcaţi şi ucişi de poliţişti sau au murit într-o explozie produsă la o casă din Alcanar cu o zi înaintea atacului cu camioneta.

Percheziţie la Ripoll

Poliţia a efectuat în noaptea de duminică spre luni percheziţii în case din localitatea Ripoll, unde au locuit mulţi dintre suspecţi.

Doi saci şi o cutie au fost ridicaţi de pe o proprietate aflată în zona Sant Pere din această localitate, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, potrivit ziarului La Vanguardia, citat de news.ro.

Martori au vorbit despre o prezenţă „semnificativă“ a poliţiei şi au raportat „o bubuitură puternică“ în cursul operaţiunii.

De asemenea, poliţia a percheziţionat sâmbătă casa de la Ripoll a unui imam considerat drept şeful celulei teroriste care a organizat atentatele de la Barcelona şi Cambrils.

Este vorba de Abdelbaki Es Satty. Acesta a pedicat la moscheea de la Ripoll până în iunie. El ar fi murit miercuri în explozia de la Alcanar.

Imamul care a spălat creierul tinerilor

Imamul Abdelbaki Es Satty ar fi avut legături cu celula care a organizat atacul de la Madrid din 2004, soldat cu 191 de morţi şi 1.500 de răniţi şi revendicat al-Qaida. Această informaţie provinde de la surse din serviciile antiterorism, scrie Daily Mail, care citează El Pais.

Unul dintre foştii săi colegi de apartament, Belgacem Bellil, s-a aruncat în aer într-un atac sinucigaş în Irak, în noiembrie 2003. El a detonat un camion plin cu explozibil la o bază militară, omorând 28 de oameni, inclusiv 19 italieni.

Anterior, site-ul de ştiri OK Diario a scris că predicatorul a locuit o perioadă la Barcelona cu membri ai unei celule teroriste dezmembrate în 2006.

Es Satty a petrecut doi ani în închisoare, după ce a fost prins făcând trafic cu canabis între nordul Africii şi Spania.

Clericul de 45 de ani a început să predice la Ripoll în urmă cu aproximativ doi ani, dar s-a oprit în urmă cu două luni, au declarat surse de la moscheea din oraş.

Preşdintele moscheei unde a predicat Es Satty, Ali Yassine, a declarat că nu l-a mai văzut din iunie, când a anunţat că se întoarce în Maroc pentru trei luni.

„A plecat cum a venit“, spune un prieten al unora dintre atacatori, Wada Marsi, care a denunţat sâmbătă terorismul.

Surse din poliţie au declarat pentru presa spaniolă că a urmat doctrina fundamentalistă salafistă a islamului.

Colegul de apartament al lui Es Satty, identificat numai drept Nourddem, a declarat că predicatorul a dispărut de marţi, spunând că pleacă în Maroc. „Ultima dată când l-am văzut a fost marţi şi mi-a spus că se întoarce în Maroc pentru a-şi vedea soţia“, a spus Nourddem.

Localnicii din Ripoll spun că imamul era retras şi nu s-a integrat în comunitatea musulmană din oraş.

El a predat cursuri de arabă, dar nu a părut să aibă opinii extremiste. El le-a spus, însă, oamenilor din oraş că mergea adesea în Belgia, un leagăn al extremismului islamic din Europa.

Autorităţile catalane nu vor bariere pe Las Ramblas

Pe de altă parte, preşedintele regiunii Catalonia Carles Puigdemont a anunţat luni că autorităţile regionale şi locale consideră „ineficientă” sugestia Guvernului spaniol de a amplasa bariere în trafic cu scopul de a proteja promenada Las Ramblas şi o resping astfel.

Închiderea Las Ramblas este „nepractică“, deoarece este necesar ca vehiculele serviciilor de urgenţă să poată să ajungă în zonă, a precizat Puigdemont, potrivit news.ro.

Potrivit unor publicaţii, această propunere a fost făcută după alte atacuri cu vehicule în Europa, însă este neclar momentul exact când a fost făcută.

Slujbă în memoria atentatelor din Spania la Notre-Dame în Paris

Duminică seară, un omagiu le-a fost adus victimelor atentatelor din Spania la Catedrala Notre-Dame din Paris, în prezenţa primarului capitalei Franţei, Anne Hidalgo, relatează AFP.

Cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscopul Parisului, şi-a exprimat dorinţa ca slujba să fie dedicată victimelor „nebuniei ucigaşe“ .

Ministrul încărcinat cu Afacerile Europene Nathalie Loiseau, reprezentanţi ai Ambasadei Spaniei la Paris şi un preot spaniol au fost prezenţi la slujbă.

Evocând atentatele care, înainte de Barcelona, au vizat Nisa, Londra sau Parisul, monseniorul Jachiet a apreciat că „toate marile oraşe europene, aceste locuri cosmopolite“, sunt „ţinta privilegiată a teroriştilor islamişti, deoarece ele sunt un simbol al amestecului naţiunilor şi culturilor“.

Slujba a fost dedicată, de asemenea, victimelor atentatului de la Ouagadougou şi ale inundaţiilor devastatoare din Sierra Leone, soldate cu peste 400 de morţi.

Barcelona adus un omagiu duminică victimelor atentatelor din Catalonia în celebra sa Catedrală Sagrada Familia, în prezenţa a 2.000 de persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite