Angela Merkel merge în Turcia pe fondul unui atac cu „motivaţie rasistă“, în timp ce Slovenia a devenit noul coridor al imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel merge astăzi în Turcia, care a mărit miza în „planul de acţiune“ privind imigranţii elaborat joi de Uniunea Europeană, în timp ce o candidată la primăria oraşului Koln, foarte implicată în ajutorarea refugiaţilor, a fost înjunghiată sâmbătă într-o piaţă, o agresiune cu „motivaţie rasistă“ ce a provocat stupoare în Germania.

Merkel, supefiată după înjunghierea candidatei la primăria Koln susţinută de partidul său

Angela Merkel „şi-a exprimat stupoarea“ şi a „condamnat acest act“, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a cancelarului. La rândul său, ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, s-a declarat „profund şocat“ de acest atac „înspăimântător şi laş“.

Henriette Reker, în vârstă de 58 de ani, a fost atacată cu cuţitul de către un bărbat de 44 de ani şi grav rănită în timp ce se afla la un stand de informare al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) instalat într-o piaţă din Koln, unde făcea campanie pentru alegerile municipale de duminică.

Agresiune cu motivaţie rasistă

Agresorul, un şomer german reţinut imediat după atac, a spus că a „comis acest act având o motivaţie rasistă“, potrivit poliţiei.

Reker, responsabilă cu gestionarea refugiaţilor la primăria oraşului Koln, a fost operată sâmbătă. Potrivit medicilor, starea sa este „stabilă“.

„Reker şi Merkel ne inundă cu străini şi refugiaţi“, a spus suspectul în faţa poliţiştilor, potrivit cotidianului regional Kölner Stadtanzeiger. Conform site-ului săptămânalului Spiegel, acest bărbat, originar din Bonn, a fost membru al unui partid de extremă-dreapta german interzis între timp. Anchetatorii însărcinaţi cu cazul său spun că el nu mai ţinea legătura cu foşti membri ai acestei mişcări, dar ar fi postat recent comentarii xenofobe pe diverse forumuri.

Un lanţ uman „împotriva violenţei“ a fost organizat sâmbătă seara în faţa primăriei oraşului Koln.

Climat de tensiune

Această agresiune a avut loc într-un climat intensificare a tensiunii pe fondul politicii de deschidere în faţa imigranţilor a cancelarului german.

În contextul în care autorităţile germane preconizează că ţara va fi asaltată de 800.000- un milion de străini în acest an, criza imigranţilor a dat un nou suflu mişcării islamofobe Pegida, lansată în 2014 în Saxonia şi considerată la un moment dat ca şi dispărută.

Pe 7 septembrie, mişcarea a reuşit să reunească 5.000 de persoane la Dresda. În săptămânile următoare, între 7.500 şi 9.000 de manifestanţi au aderat la manifestaţiile mişcării.

Buget inacceptabil pentru Ankara

Angela Merkel, a cărei politică de deschidere în faţa afluxului masiv de imigranţi este criticată chiar şi în propria tabără, merge astăzi la Istanbul.

UE  a sperat că a făcut un pas decisiv joi pentru stăvilirea afluxului de imigranţi, odată cu adoptarea „planului de acţiune“ menit convingerii Ankarei să-i oprească pe imigranţi pe teritoriul său. Dar Turcia a mărit miza, menţionând costurile şi calificând acest plan drept simplu un „proiect“ cu buget „inacceptabil“.

Afluxul de imigranţi către vestul Europei continuă via Slovenia

În acelaşi timp, afluxul masiv de imigranţi către vestul Europei via Peninsula Balcanică continuă într-un ritm alert. După ce Ungaria şi-a închis graniţa cu Croaţia, imigranţii şi-au continuat drumul prin Slovenia. Această mică ţară muntoasă a mobilizat armata pentru a face faţă situaţiei.

Imigranţii sosiţi la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia au fost preluaţi imediat de autorităţile slovene, s-a felicitat Caroline van Buren, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În total, 2.700 de imigranţi au intrat sâmbătă în Slovenia şi urmează să fie transferaţi către Austria, o ţară care s-a remarcat prin eficienţa de care a dat dovadă în găzduirea a peste 250.000 de imigranţi sosiţi din Ungaria în mai puţin de două luni.

Un tren cu 1.200 de imigranţi la bord a sosit la un post de frontieră sloven păzit de aproximativ o sută de poliţişti sâmbătă seara, potrivit unui corespondent al AFP. Acolo aproximativ 25 de autobuze aşteptau să-i transfere către centre de înregistrare, apoi către Austria.

„După un control de securitate, ei sunt identificaţi de poliţie şi apoi conduşi către Sentilj (un post de la frontiera dintre Slovenia şi Austria)“, a anunţat pentru presă o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii Slovene.

Slovenia a anunţat că nu va opri afluxul de imigranţi spre Austria atât timp cât Germania, destinaţia finală pentru majoritatea dintre ei, îşi menţine politica de deschidere.

Şaisprezece imigranţi au murit înecaţi în Marea Egee

Periplul a mii de imigranţi care încearcă să ajungă în ţările din vestul şi nordul Europei via Grecia, Macedonia şi Serbia rămâne în continuare periculos. Doisprezece imigranţi au murit înecaţi, sâmbătă, în urma scufundării ambarcaţiunii pe care se aflau în apele turceşti. Cu puţin timp mai devreme, patru imigranţi - trei copii şi o femeie - au murit în aceleaşi circumstanţe, de asemenea în Marea Egee, în apropiere de insula greacă Kalymnos.

Totodată, 84 de episcopi britanici au adresat o scrisoare premierului David Cameron pentru a-i cere să accepte găzduirea a 50.000 de refugiaţi sirieni în următorii cinci ani. „Răspunsul guvernului pare tot mai inadaptat ţinând cont de amploarea şi gravitatea problemei“, a deplâns episcopul din Durham, Paul Butler.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite