UPDATE Exit-poll, alegerile din Grecia. Formaţiunea fostului premier Alexis Tsipras, Syriza, pe primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Syriza, formaţiunea de stânga a fostului premier grec Alexis Tsipras ar fi câştigat alegerile anticipate de duminică cu 34%, iar partidul de opoziţie, de centru-dreapta, Noua Democraţie, a  primit 32,5 %, potrivit primelor exit-poll-uri. Pe locul trei s-a situat formaţiunea de extremă dreaptă, Zori Aurii.

Partidul fostului premier grec Alexis Tsipras, Syriza, a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Grecia, fiind creditat cu 30-35 la sută din voturi de două exit-poll-uri.

Un prim sondaj efectuat la ieşirea de la urne pentru postul de televiziune Mega TV creditează Syriza cu 30-34% din voturi. Partidul conservator Noua Democraţie se clasează pe locul al doilea cu 28,5-32,5% din sufragii.

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii este creditat cu 6,5-8% din voturi, iar socialiştii de la PASOK cu 5,5-7%.

Un al doilea sondaj, efectuat de Universitatea Macedonia, arată că partidul de extremă-stângă Syriza ar urma să obţină între 31% şi 35% din voturi, urmat de oua Democraţie cu 29-31%.

Secţiile de vot s-au închis la ora 19.00, iar rezultatele finale sunt aşteptate până luni dimineaţă.


Grecii au început duminică dimineaţă să voteze, într-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 şi al cincilea în şase ani, pentru a alege un nou parlament după demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate. 

Pentru alegerile generale de duminică, urnele s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 19.00. Aceste alegeri ar putea înregistra cea mai mică prezenţă la vot din ultimii ani, grecii considerând că oricine ar prelua puterea nu mai poate schimba nimic.

Este pentru a doua oară în acest an când în Grecia au loc alegeri parlamentare. Formaţiunea de extremă-stânga Syriza, a fostului premier Alexis Tsipras, are un avans uşor în faţa partidului de centru-dreapta Noua Democraţie, conform ultimelor sondaje de opinie. Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primeşte 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri. În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma uşor o coaliţie cu Partidul Socialist (PASOK) şi cu formaţiunea de centru To Potami.

Oricine vine la putere nu va putea să mai schimbe mare lucru. E prea târziu pentru asta, am ajuns într-un punct foarte rău“, mărturiseşte Katerina Katsanou, din Atena, care deţine un mic boutique, pentru publicaţia britanică „The Telegraph“.

Chiar şi politicienii din Grecia, de obicei foarte expansivi, nu au făcut mari promisiuni unui electorat care încă se chinuie cu reguli stricte, cu limite la retragerile bancare şi care ştie că în viitor se întrevăd şi mai multe greutăţi.

Alexis Tsipras e temperat în limbajul electoral: „Vom câştiga viitorul“

Chiar şi Alexis Tsipras, fostul premier şi liderul coaliţiei de extremă-stânga Syriza, cel care a solicitat aceste alegeri anticipate în iulie, a fost forţat să-şi tempereze limbajul.

În ianuarie, el a preluat puterea sub sloganul „Vine speranţa“, dar opt luni mai târziu sloganul partidului este mai puţin ambiţios: „Vom câştiga viitorul“.

Întrebarea este care viitor? Asta se întreabă şi grecii care acum ştiu că funcţionează sub termenii unui nou acord în valoare de 86 de miliarde de euro. Tsipras s-a supus creditorilor în iulie, iar poporul trebuie să accepte tăieri din pensii şi din cheltuielile guvernamentale, dar şi runde de privatizări şi reforme bancare.

Lupta dintre „leu“ şi „iepure“

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale deja ţinută pe un ton modest, Tsipras pur şi simplu şi-a asigurat susţinătorii că va continua să ducă bătăliile vechi împotriva Europei şi conservatorilor greci.

Fără a avea pe ce să se bazeze, Alexis Tsipras şi-a atacat oponenţii, în special partidul Noua Democraţiei condus de Vangelis Meimarakis, fost ministru al Apărării, avertizând că ţara se va reîntoarce la corupţie şi clientelism sub conducerea lor, fapte care au adus Grecia în dezastrul în care se află acum.

„Vrem o Europă austeră sau una solidară şi democrată?“, a întrebat Tsipras la finalul campaniei, în faţa adunării din Piaţa Syntagma, fiind flancat de câţiva dintre liderii radicali ai Europei, inclusiv de Pablo Iglesias, şeful partidului spaniol Podemos. 

În ciuda înfrângerii suferite în faţa creditorilor europeni, Iglesias şi alţi lideri de partid din Franţa şi Germania l-au lăudat pe Tsipras ca fiind „un leu“ pentru că a luat atitudine, chiar dacă a eşuat, şi l-au numit pe liderul Noii Democraţii, Meimarakis, „un iepure“.

Rezultatul incert al alegerilor din Grecia nelinişteşte creditorii internaţionali

Rezultatul incert al alegerilor (în sondaje, avantajul lui Tsipras în faţa lui Meimarakis se încadrează în cele două procente marjă de eroare) adaugă la nesiguranţa creditorilor privind capacitatea Greciei de a îndeplini prima rundă de reforme presupuse de ajutorul oferit.

Meimarakis s-a oferit să formeze o Mare Coaliţie, opţiune preferată şi de Bruxelles, fapt pe care Tsipras l-a exclus.

Dacă Tsipras şi Syriza câştigă alegerile, fostul premier a dat indicii că va forma o coaliţie cu partidele mai mici, inclusiv cu socialiştii din PASOK, partid care domina cândva politica greacă, dar şi cu noul partid de centru proeuropean Potami (Râul).

„Nimeni nu e în stare să conducă Grecia“

„Cine ar trebui să conducă Grecia? Cred că nimeni nu e în stare să conducă Grecia. Vechiul sistem de corupţie este prea puternic. Trebuie să dispară, dar nu se va întâmpla asta“, este de părere Phatman Andreakou, 37 de ani, care şi-a înfiinţat o mică patiserie împreună cu soţul ei Stavros.

„Toţi politicienii dau vina unul pe altul. Nu fac nimic“, adaugă femeia cu un ton disperat, notează „The Telegraph“.

Grecia nu va fi niciodată Elveţia, dar e greşit să spui că nu se schimbă nimic. Perioada nerealistă Syriza, care a început în 2012, ajunge la final, evaziunea fiscală este mai dificilă de când sistemul a fost digitalizat. Privatizarea aeroporturilor locale şi construcţia de drumuri vor impulsiona turismul. Există schimbare“, spune Stathis Kalyvas, istoric grec şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Yale.

Însă deocamdată, cu implementarea reformelor condiţionate de ajutorul financiar şi cu sondajele care arată un rezultat nesigur, toate semnele indică un coşmar grecesc ce va continua ceva vreme, conchide „The Telegraph“,

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite