VIDEO Ioan Talpeş: ”Siria este punctul nodal al jocului geostrategic, care-şi pune amprenta pe tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpes la Adevarul Live FOTO David Muntean
Ioan Talpes la Adevarul Live FOTO David Muntean

Un exod fără precedent a pornit la asaltul Europei, aducând probleme enorme de securitate, tensiuni politice şi declanşând op criză umanitară fără precedent de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Se caută cu disperare soluţii imediate, se organizează în serie reuniuni europene la nivel înalt, fără însă să se încerce discutarea marii soluţii reale, cea care priveşte situaţia din Orientul Apropiat în general, din Siria în special. Este oportun să căutăm să înţelegem ce a decklanşat această criză de acum, care sunt motiarele conflictului şi cauzele migraţiei, pentru a evalua corect şansele unei rezolvări de termen lung a problemei, exact în clipa în care creşte cu o treaptă tensiounea din zonă, odată cu sosirea unor trupe ruseşti din ce în ce mai importante în sprijinul guvernului Assad.

Ce va face Occidentul în această partidă în care este vital interesat? Care sunt opţiunile care-i stau la dispoziţie?

Despre toate acestea, azi, la Adevărul LIVE, începând cu ora 16, într-o emisiune în care jurnalistul Cristian Unteanu îl are ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost Director al Serviciului de Informaţii Externe.

Principalele declaraţii:

Ioan Talpeş: ”Dacă încercăm să rezolvăm această provocare, vom rămâne într-o abordare pompieristică. Este o realitate în Orientul Mijlociu, diferită de cea a Europei. Există o lume desrădăcinată, care nu mai operează în parametrii unei chestiuni cât de cât acceptată. Erau nişte sisteme care funcţionau, chiar dacă nu aveau nimic de a face cu democraţia. Acum, după 25 de ani de democraţie în Europa de Est unde am ajuns? Înainte, dacă vroiai să ajungi la democraţie fugeai în Occident. Era însă vorba de o desrădăcinare individuală. Acum vorbim de desrădăcinare în masă, vorbim de milioane de oameni”.

”Toate declaraţii privind intervenţia în Siria şi Irak vin pe nişte chestii neprecizate. Dacă se crează stâlpii de intervenţie, lucrurile vor fi foarte clare pentru Uniunea Europeană. Franţa este de acord cu intervenţia, vrea să arate că este moştenitoarea Alepului. Se discută, venindu-se la o masă comună plecând de la nişte lucruri pre-acceptate. Este evident că prin 2011 nimeni nu se referea la esenţa disputei la nivel geostrategic, baza rusească de la Tartus. Va trebui să convenim că Siria este punctul nodal al jocului geostrategic, care-şi pune amprenta pe tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”.

”Este posibilă o intervenţie armată în teren în Siria. Mă uit ce se întâmplă în Ucraina, care este la ora actuală pe o variantă a autoliniştirii, la care nu ar fi ajuns fără un acord între cei mari. Dacă vrem să înţelegem ce se întâmplă în Siria, trebuie să pornim de la moştenirea din cel de-al doilea Război Mondial. Siria actuală şi Libanul formau cinci stătuleţe. De atunci era disputa între kurzi, suniţi şi aşa mai departe”. 
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite