VIDEO Adevărul Live: va aduce Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, pacea în ţară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live am discutat, astăzi, despre noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi despre şansele acestuia de a instaura pacea în Ucraina. Din Odessa, în legătură directă, a fost corespondentul „Adevărul“ Mircea Barbu, care ne-a spus cum se vede rezultatul alegerilor în Ucraina. În studio a fost Dan Nicu, analist politic. Cum se prezintă „Regele Ciocolatei“ în prima zi după alegeri?

Basarabeanul Petro Poroşenko, om de afaceri supranumit „Regele Ciocolatei”, a obţinut 53,8% din voturi în cadrul alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, 25 mai, în Ucraina, potrivit „The Kyiv Post”. Miliardarul s-a angajat să aducă pacea în trei luni în estul ţării, afectat de o insurecţie, şi să normalizeze relaţiile cu Vladimir Putin, pe care îl cunoaşte bine.

Corespondentul „Adevărul” la Odessa Mircea Barbu şi Dan Nicu, analist politic specializat pe spaţiul ex-sovietic, au discutat despre şansele pe care le are noul lider de la Kiev să instaureze pacea în Ucraina, în contextul războiul civil din estul ţării.


Livetext

În conferinţa de presă susţinută de noul preşedinte al Ucrainei, Poroşenko i-a declarat pe separatiştii din estul Ucrainei terorişti. „El a spus că Euromaidanul şi protestatarii din Kiev şi-au îndeplinit misiunea şi ar trebui să înceteze ocuparea pieţelor publice“, a spus Mircea Barbu, corespondentul „Adevărul“ în Ucraina. 

„Cei care au votat cu siguranţă au dorit pace, linişte, fie că l-au ales pe Poroşenko sau pe ceilalţi. În Odessa, procentul celor care au votat a ajuns undeva la 45%“, a mai spus Barbu.

„Poroşenko a susţinut (în conferinţa de presă) că va avea întâlniri cu liderii europeni. Integrarea în UE este o prioritate. Dar are pe mână şi un război civil, are o criză internă, dar şi una externă. Cu siguranţă nu va fi uşor să rezolve aceste chestiuni“, a evaluat Barbu situaţia în care se regăseşte noul preşedinte al Ucrainei.

„Atât timp cât aceste formaţiuni eurosceptice, ba chiar îşi doresc distrugerea mecanismului european, nu pot pune probleme serioase se poate merge mai departe“, a spus Dan Nicu, analist politic. „Pe mine mă calmează majoritatea obţinută de PPE, pentru că în ciuda valului de euroscepticism e posibil ca acte precum integrarea Ucrainei să se desfăşoare conform aşteptărilor. Integrarea acestei ţări va deveni vitală pentru UE. Acolo, s-a murit pentru această integrare, aceasta a fost scânteia care a aprins această revoluţie“, a apreciat Nicu.

image

„Mă bucur că lucrurile încep să fie mai clare, deoarece această ascensiune a euroscepticismului va pune partidele în postura de a apăra structura UE. Nu există patriotism în această uniune, dovadă că doar 3% din cetăţeni pun identitatea europeană în faţă celei naţionale“, a mai spus Nicu.

Cetăţenii în stradă

„Cetăţenii care au ieşit în stradă erau tineri, cu studii superioare, care au devenit conştienţi că sărăcia e provocată de corupţie. Aşa, acesta a devenit nucleu mişcării lor. Mulţi dintre acei activişti n-au apreciat strategiile UE pentru a influenţa în bine situaţia de acolo. Practic, absenţa unei politici externe potrivite nu-i ajută pe oameni“, a spus Nicu.

„Chiar dacă liderii Euromaidanului, şi liderii politici care s-au raliat pieţei, au încercat să păstreze un climat de consens social, în realitate nu s-a întâmplat întotdeauna aşa ceva. S-a ajuns la o divizare mare a societăţii, iar conflictele lui Poroşenko cu societatea rusă i-au adus un plus în ochii oamenilor“, a apreciat Nicu.

„E o dorinţă enormă din partea populaţiei de a încheia această criză. Înainte de toate, în Ucraina, atmosfera e una în care oamenii încearcă să trateze cu cei din Est, îşi doresc un parcurs european, sunt foarte multe aspecte ale problemei“, a spus şi Barbu. „Sunt şi mai multe voci din Odessa şi din restul ţării care îşi doresc linişte în ţară“.

Timoşenko, „omul negru“ al Ucrainei

„Iulia Timoşenko, cred eu, a fost găsită rapid drept vinovat, deoarece Ucraina e percepută drept o ţară ancorată în mrejele Rusiei. În mandatul ei de premier nu s-a reuşit întărirea instituţională şi nici întărirea relaţiilor cu vestul. Astfel, conform tipologiei maselor, e mult mai uşor să lauzi un personaj şi să critici un altul, sunt cadre în alb şi negru“, a explicat analistul Dan Nicu.

„Cercul vicios al alegerii unor lideri corupţi poate fi spart prin reforme care să ajute economia, să ajute societatea“, a apreciat Nicu. Totuşi, în Ucraina sunt oameni gata să moară pentru a menţine legătura cu Rusia, a amintit Elena Dumitru, jurnalistă „Adevărul“. Cum pot ajunge cele două tabere să vorbească aceeaşi limbă, la masa negocierilor?

„Eu nu cred că vorbim acum de război civil, ci despre o intervenţie a Rusiei prin anumiţi diversionişti. E o tentativă de a destabiliza statul ucrainean prin astfel de acţiuni în regiunile sensibile“, a spus Nicu. „Există oameni, e adevărat, care doresc păstrarea legăturii cu Rusia, intoxicaţi fiind că se pierde contactul cu Rusia, dacă Ucraina va adera la UE. Nu e cazul de aşa ceva. Totuşi, serviciile de informaţii din Ucraina au prezentat dovezi că există o reţea diversionistă rusească“, a completat Nicu. 


Citeşte şi:

Problemele urgente pe care trebuie să le rezolve noul preşedinte al Ucrainei

Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina iar greul acum urmează pentru el. Principala urgenţă este de a pune capăt insurecţiei separatiştilor rusofoni şi de a gestiona relaţiile tensionate cu Rusia. În plus,trebuie să i-a măsuri pentru a evita ca Ucraina să intre în faliment.

Alegeri în Ucraina: Petro Poroşenko este noul preşedinte ucrainean. Cine este miliardarul şi de ce vorbeşte română

Petro Poroşenko, miliardarul ucrainean născut într-un oraş care a aparţinut cândva României, este noul preşedinte al Ucrainei. Acesta a câştigat din primul tur, cu o victorie semnificativă în faţa fostului premier Iulia Timoşenko.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite