Sarkozy junior, gata de o sinecură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizarea fiului preşedintelui pentru şefia unui mare centru de afaceri stârneşte indignare şi ironii în rândul opiniei publice. Protestatarii, care-l acuză de nepotism pe liderul de la Elysee, susţin că Jean Sarkozy, la cei numai 23 de ani ai săi, este total nepotrivit să administreze un centru de afaceri.

Mai citeşte:


Vestea că unul dintre fiii preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, urmează să fie promovat „peste noapte“ într-o funcţie care necesită ani de zile de pregătire şi de experienţă a provocat vii reacţii atât în rândul francezilor, cât şi în presa internaţională.

Potrivit planurilor făcute de familia Sarkozy, Jean Sarkozy ar urma să intre, la 23 octombrie, în consiliul de administraţie al organismului public ce gestionează cartierul de afaceri parizian La Defense (EPAD). Apoi, la începutul lunii decembrie, ar urma să devină preşedinte al acestui organism.

Acest post-cheie i-ar putea oferi controlul asupra modernizării cartierului La Defense, primul de acest gen din Europa, unde se află circa 2.500 de companii şi unde, pe o suprafaţă de trei milioane de metri pătraţi de birouri, muncesc peste 150.000 de salariaţi. Un plan de relansare a cartierului de afaceri parizian La Defense prevede construirea altor 300.000 de metri pătraţi de birouri, plus extinderea pe terenuri ce aparţin oraşului Nanterre, aflat într-o suburbie a Parisului.

„Nepotism şi dinastie“

Comentariile ironice şi forme inedite de protest nu au întârziat să-şi facă apariţia. Un primar al unei suburbii pariziene a anunţat acum două zile că va candida împotriva lui Jean Sarkozy la şefia EPAD, declarând că „prinţişorul“ este prea lipsit de experienţă pentru acest post.

Pe internet a fost lansată o petiţie pentru a protesta faţă de „cazul clar de nepotism“, în care i se cere lui Jean Sarkozy „să-şi termine mai întâi studiile de Drept, apoi să facă mai multe stagii de pregătire“. În doar câteva zile, petiţia a adunat peste 50.000 de semnături. Ziarele de stânga au scris despre „nepotism şi dinastie“, amintind că şi Nicolas Sarkozy a deţinut această funcţie între 2005-2006.

Cereri de înfiere

Tineri socialişti francezi au depus la Palatul Elysee, acum două zile, „cereri de adopţie“, pentru a obţine aceleaşi avantaje ca şi fiul preşedintelui francez. „Prin această acţiune îi putem ajuta pe tinerii care duc o viaţă grea, deoarece, în mod sigur, este mai uşor să-ţi găseşti ceva de lucru atunci când te numeşti Sarkozy“, au explicat ei ironic. Acţiunea acestora continuă pe internet, de unde pot fi descărcate formulare de cereri de înfiere adresate lui Sarkozy-tatăl. Acesta nu a ezitat să-i înfiereze pe cei ce i-au luat odrasla peste picior, spunând că „nu există o vârstă prealabilă pentru a fi competent“ şi că se consideră „vizat personal“ de polemica generată în jurul fiului său.

Ascensiune „fulgerătoare“

Presa internaţională nu a ezitat să ia peste picior „Dinastia Sarkozy“, care „s-a încurcat încă odată într-o poveste de nepotism“, după cum a scris cotidianul britanic „The Guardian“. La rândul său, „The Times“ susţine că Nicolas Sarkozy şi-a pus în încurcătură propriii aliaţi politici, care ar condamna (pe la colţuri) „ascensiunea profesională fulgerătoare“ a lui Jean Sarkozy.

Agenţia de ştiri spaniolă EFE a relatat pe larg întreaga poveste, la fel ca şi cotidianul „Express India“. Revista germană „Focus“ a rezumat situaţia într-un mod maliţios: „Un tânăr de 23 de ani se va afla în fruntea unui organism care administrează miliarde. Numele său: Jean Sarkozy. Calificarea: două semestre la Drept“.

Alte odrasle de politicieni care moştenesc puterea

Cazul lui Jean Sarkozy nu este nici pe departe singular pe scena politică internaţională. Un alt exemplu este cel al lui Karim Wade, 41 de ani, fiul preşedintelui senegalez Abdoulaye Wade, care pare să aibă deschisă calea către preşedinţia Senegalului.

În Japonia este un adevărat obicei ca fotoliul de parlamentar să fie transmis din tată-n fiu, în timp ce în alte ţări există familii care par să „transmită puterea moştenitorilor prin ADN“, după cum arată „Corriere della sera“: Papandreu şi Karamanlis în Grecia, Bush în SUA, Gandhi în India. Cotidianul italian o menţionează şi pe Elena Băsescu, „această Paris Hilton din Bucureşti“ care, la o vârstă foarte fragedă, a ajuns tocmai în Parlamentul European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite