Moldova: Opoziţia a negociat în proporţie de 99,9% detaliile viitoarei coaliţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova: Opoziţia a negociat în proporţie de 99,9% detaliile viitoarei coaliţii
Moldova: Opoziţia a negociat în proporţie de 99,9% detaliile viitoarei coaliţii

Preşedintele Partidului Liberal din R. Moldova, Mihai Ghimpu, a afirmat că au fost convenite în proporţie de 99,9 la sută detaliile viitoarei coaliţii, care se va numi Alianţa pentru Integrare Europeană.

Constituirea acesteia va fi anunţată până la prima şedinţă a Parlamentului, spune preşedintele PL.

"Toate cele patru partide avem în programul nostru prioritatea integrării europene şi ar fi normal ca acesta să fie fundamentul pentru viitoarea coaliţie", a explicat Mihai Ghimpu într-o conferinţă de presă.

Ghimpu a mai spus că la acest moment liderii celor patru formaţiuni nu discută funcţii, ci doar principiile care vor sta la baza viitoarei guvernări.

De asemenea, Mihai Ghimpu a catalogat drept “zvonuri” informaţiile precum că liderul PD, Marian Lupu, îşi doreşte două funcţii , cea de speaker şi cea de şef al statului, potrivit Ştirea Zilei. “Sunt nişte zvonuri. Cum poate cineva pretinde la două funcţii. Doar Voronin poate deţine două funcţii”, a menţionat Ghimpu. Liderul PL a lăsat totuşi să se înţeleagă faptul că o astfel de posibilitate există, dacă o persoană ar fi aleasă în funcţia de speaker şi aceasta ar deţine, concomitent, şi funcţia de preşedinte al ţării, în exerciţiu.

Cele patru partide necomuniste – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră – au decis să constituie o coaliţie liberal-democrată, care va deţine 53-54 de mandate, contra celor 47-48 ale comuniştilor. Ar fi pentru prima dată în ultimii opt ani când Partidul Comuniştilor ar pierde puterea şi ar trece în opoziţie.

  • Opoziţia se consultă din nou în privinţa formării noii coaliţii


În acesată seară va mai avea loc o rundă de consultări între liderii celor patru partide de opoziţie pe marginea principiilor de constituire a viitoarei coaliţii. "Discuţiile decurg lent, dar bine şi nu văd nicio problemă serioasă care să împiedice cele patru partide să formeze o coaliţie. Discuţiile pe funcţii nu sunt o prioritate, dar mă bucur că există interes în societate şi multe speculaţii la acest subiect", a adăugat Ghimpu.

Acesta a ţinut să-i asigure pe vorbitorii de limbă rusă şi pe reprezentanţii minorităţilor naţionale din Republica Moldova că drepturile acestora vor fi respectate în totalitate, pe fundalul unor zvonuri insistente, vehiculate de mediile afliate comuniştilor, potrivit cărora liberal-democraţii vor discrimina minorităţile.

  • Comuniştii trebuie să demonstreze că îşi iubesc patria


Referindu-se la faptul că noua alianţă de guvernare nu are suficiente voturi pentru a alege un preşedinte, ceea ce ar putea genera o nouă criză politică, Mihai Ghimpu a spus că deputaţii comunişti "trebuie să demonstreze că îşi iubesc patria şi să voteze un nou preşedinte propus de democraţi, pentru a evita o criză social-economică profundă în toamnă".

Mihai Ghimpu a anunţat că astăzi seara va avea o întâlnire şi cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin, după ce s-a întâlnit deja cu reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, şi cu ambasadorul american Asif Chaudhry. "Asemenea întâlniri au avut deja şi ceilalţi lideri ai partidelor parlamentare. Este firesc ca diplomaţii străini să fie interesaţi de mesajul cu care vin liderii principalelor partide", a comentat Ghimpu.

Referitor la întâlnirea pe care o va avea cu ambasadorul rus, Ghimpu a spus că îi va transmite mesajul că Federaţia Rusă trebuie să se convingă că în Republica Moldova "partidele politice necomuniste sunt responsabile şi sunt pentru relaţii bune cu Rusia".

  • PL va contesta atribuirea mandatelor în Parlament


În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Partidului Liberal a spus că va ataca la Curtea de Apel modul în care Comisia Electorală Centrală a distribuit mandatele de deputat în urma scrutinului parlamentar din 29 iulie, susţinând că a favorizat cu câte un mandat Partidul Comuniştilor şi PLDM în detrimentul PL şi AMN.

Astfel, potrivit calculelor PL, susţinute şi de altă formaţiune de opoziţie - Alianţa Moldova Noastră - , comuniştilor, care au acumulat 44,69 de procente din voturi le-ar reveni 47 de mandate – cu unul mai puţin decât i-a acordat CEC, iar partidelor necomuniste – 54, faţă de 53 cât le-a acordat Comisia. Partidului Liberal Democrat ar urma să-i revină 17 mandate, cu unul mai puţin decât a decis CEC, Partidului Liberal – 16, cu unul mai mult, Partidul Democrat ar rămâne tot cu 13 mandate, iar Alianţa Moldova Noastră ar câştiga un mandat urmând să aibă opt deputaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite