Greva generală pe bătrânul continent: Europa iese în stradă și spune ”Stop!” măsurilor de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din întreaga Europă a ales ziua de miercuri, 14 noiembrie, să se răscoale împotriva șomajului și a măsurilor de austeritate. În Spania și Portugalia a fost declarată grevă generală, iar ibericilor li s-au alăturat protestatari din Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia.

Federația Europeană a Sindicatelor coordonează toate acțiunile de protest de pe bătrânul continent. Peste 40 de grupuri sindicale din 23 de țări s-au alăturat protestelor generale din Europa de miercuri.

Ibericii, în grevă generală. Bătăi pe stradă între polițiștii spanioli și protestatari

Peninsula Iberică e paralizată. Nu circulă niciun mijloc de transport, școlile sunt închise, iar magazinele la fel. Sute de curse aeriene cu plecare de pe aeroporturile spaniole și portugheze au fost anule, companiile aeriene recomandându-le călătorilor să verifice programul de zbor înainte să plece spre aeroport, scrie BBC în ediția online.

Mișcările sindicale din Spania și Portugalia au început protestele la miezul nopții față de măsurile de austeritate, care combină creșterea impozitelor cu scăderea salariilor, pensiilor, beneficiilor și a serviciilor sociale.

Până la miezul zilei, în Spania, țara în care unul din patru locuitori este șomer, s-au înregistrat 34 de răniți, dintre care 18 sunt polițiști, iar forțele de ordine au reținut 82 de persoane, scrie cotidianul spaniol "El Pais". Aceasta este a noua grevă generală organizată în Spania post-dictatorială și a doua din acest an.

Cea mai importantă arteră din capitala spaniolă, Gran Via, a fost blocată timp de câteva ore, pe ambele sensuri, de mai multe sute de protestatari. Polițiștii au reușit cu greu să împingă manifestanții pe trotuare, pentru ca circulația să poată fi reluată, mai scrie "El Pais".

Sindicatele susțin că operațiunile unor companii multinaționale, precum Danone și Heineken, au fost oprite din cauza protestelor.

Nici în Portugalia lucrurile nu stau mai bine. Pentru prima dată, greviştii spanioli au decis să se coordoneze cu cei portughezi, relatează Reuters.

Guvernul portughez de centru-dreapta al lui Pedro Coelho s-a împrumutat anul trecut de la UE cu 78 miliarde de euro, în schimb "troika" le-a cerut măsuri dure de austeritate. Guvernul a trebuit să renunţe sub presiunea străzii la mărirea impozitelor pe salarii. A hotărât să mărească însă alte taxe.

Europa solidarizează cu Sudul

În Franța sunt programate 130 de manifestații. "E prima dată în istoria Europei că are loc simultan o mobilizare la nivel european", a indicat sindicatul francez CGT citat de RFI.

Deși Germania nu resimte efectele crizei, reva are loc în principal din raţiuni de solidaritate cu statele cele mai afectate. Preşedintele confederaţiei sindicatelor germane a avertizat asupra consecinţelor politicilor austere în statele din sud.

În Grecia, care are deja experiență în proteste, organizând unul de două zile chiar săptămâna trecută, mii de oameni au ieșit în stradă, spun polițiștii din Atena.

Protestele au cuprins și România... dar mai modest

Sindicaliştii au organizat pichete în aproape toată ţara şi la sediul Guvernului, cu ocazia Zilei de Acţiune Europeană.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea a declarat, marţi, că peste 70 de organizaţii sindicale afiliate Confederaţiei Sindicatelor Europene vor organiza acţiuni de protest pentru a transmite un mesaj politicienilor europeni, partenerilor de dialog social şi oamenilor de afaceri.

Sindicaliştii susţin că programele de austeritate pe care guvernele le promovează de trei ani în Europa şi-au demonstrat ineficienţa şi au pus costuri uriaşe pe salariaţi şi pensionari, fără să genereze rezultatele aşteptate.

Mesajul sindicaliştilor va fi că trebuie oprite politicile de austeritate, întrucât s-a dovedit că acestea nu reprezintă o soluţie pentru problemele UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite