SUA instalează un scut antirachetă în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul şi Seulul au anunţat vineri desfăşurarea în Coreea de Sud a unui sistem de apărare antirachetă - unul dintre cele mai perfecţionate din lume, conceput pentru a intercepta şi distruge proiectile inamice, relatează AFP, care prezintă câteva elemente despre Terminal High Altitude Area Defence (THAAD).

Washingtonul, la fel ca Seulul, afirmă că este vorba despre protejarea Coreei de Sud de eventuale atacuri din partea Coreei de Nord.

De aproximativ 60 de ani, relaţiile intercoreene sunt tensionate, însă dezvoltarea de către Phenian a unui program nuclear - în cadrul căruia a efectuat patru teste şi a lansat multiple rachete balistice - agravează tensiunile. Potrivit unor experţi, Phenianul avansează în eforturile de a se dota cu o putere de lovire susceptibilă să atingă continentul american.

Statele Unite şi Coreea de Sud au început negocieri în vederea desfăşurării sistemului THAAD în februarie, după ce Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, considerat un test balistic.

Seulul şi-a desfăşurat deja propriul sistem menit să intercepteze rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune cu ajutorul unor rachete similare rachetelor americane de tip Patriot. Însă THAAD permite interceptarea unor rachete la o altitudine mult mai mare.

Sistemul lansează interceptori concepuţi să distrugă rachete balistice în faza terminală a zborului, în timp ce tocmai au ajuns în exteriorul atmosferei sau în timp ce tocmai au intrat în atmosferă.

Un radar detectează ameninţarea iminentă. Apoi, un lansator, care poate să transporte până la şase interceptori, trage aceste rachete „ucigaşe“, care utilizează energia cinetică pentru a distruge ţinta, transmite AFP, potrivit news.ro.

China şi Rusia repetă de luni de zile că sistemul THAAD nu este necesar şi că mobilizarea acestui sistem modifică echilibrul regional în favoarea Statelor Unite.

Potrivit unor analişti, China se opune aprig mobilizării sistemului THAAD, deoarece îl consideră o ameninţare la adresa propriei disuasiuni nucleare. Radarul foarte puternic THAAD ar putea servi la supravegherea tirurilor chineze de rachete.

Primul test a avut loc în 2005, potrivit gigantului american în domeniul Apărării Lockheed Martin. Prima mobilizare operaţională a sistemului a avut loc în 2013, pe Insula Guam, în Oceanul Pacific, unde Statele Unite dispun de baze militare.

Cinci baterii THAAD sunt mobilizate în lume, inclusiv în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Data şi locul mobilizării sistemului din Coreea de Sud nu sunt cunoscute încă.

Pe de altă parte, instalarea unui scut antirachetă american în Coreea de Sud „aduce atingere echilibrului regiunii“ şi ar putea avea „consecinţe ireparabile“, a avertizat vineri ministrul rus de Externe, citat de AFP.

„Acest sistem de apărare antirachetă tinde să aducă atingere echilibrului regiunii. Sperăm că partenerii noştri vor evita să efectueze acţiuni care ar putea avea consecinţe ireparabile“, se arată într-un comunicat.

„Asemenea acţiuni, indiferent care ar fi justificarea lor, au un impact negativ asupra stabilităţii mondiale. Ele ameninţă cu o agravare a tensiunilor şi vor crea noi probleme în Peninsula Coreeană“, continuă diplomaţia rusă.

În comunicatul comun în care Washingtonul şi Seulul au anunţat vineri un acord cu privire la instalarea unui scut antirachetă american pe solul sud-coreean, nu este precizată data desfăşurării sistemului THAAD, dar se precizează că părţile se află în stadiul final al alegerii locului în care va amplasat.

Acest proiect irită totodată Beijingul, aliatul Moscovei, care reproşează Washingtonului că vrea să-şi arate astfel puterea în regiune şi care a condamnat această evoluţie subliniind că va „dăuna grav“ securităţii regionale.

Moscova se opune deja unui scut antirachetă american în Europa.

Rusia denunţă „o ameninţare directă“ la adresa securităţii sale, apreciind că scutul antirachetă din România şi Polonia este îndreptat împotriva „Rusiei şi capacităţilor sale de disuasiune nucleară“ şi nu a Iranului, aşa cum afirmă Washingtonul.

Aceste anunţuri au loc în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, iar în Polonia are loc un Summit NATO în cadrul căruia Alianţa Nord-Atlantică urmează să anunţe o consolidare a flancului său de est, percepută, de asemenea, ca o ameninţare de către Moscova, notează agenţia France Presse, citată de news.ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite