Scandal politic de proporţii: spionajul sud-coreean recunoaşte că s-a implicat în influenţarea unor alegeri
0Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud a recunoscut că s-a implicat în influenţarea rezultatelor unor alegeri în favoarea conservatorilor, relatează AFP.
Departamentul responsabil cu războiul cibernetic în cadrul Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud a înfiinţat 30 de echipe în scopul de a manipula pe Internet alegătorii în vederea unor alegeri, inclusiv a scrutinului prezidenţial din 2012.
„Echipele erau însărcinate să răspândească ideile Guvernului, să lupte împotriva opiniilor adverse, prezentându-le drept tentative ale forţelor nord-coreene pentru a perturba afacerile statului“, se arată într-un comunicat al NIS citat de AFP.
Toate aceste activităţi au avut loc în perioada 2010-2012, când Coreea de Sud era condusă de conservatorul Lee Myung-bak.
Campania a avut efectul scontat, după cum arată rezultatele alegerilor. Scrutinul prezidenţial din decembrie 2012 a fost câştigat de conservatoarea Park Geun-hye, în detrimentul candidatului de centru-stânga Moon Jae-in.
Între timp, Moon Jae-in a devenit preşedintele Coreei de Sud, el fiind ales în acest an ca urmare a destituirii lui Park Geun-hye din cauza unui scandal de corupţie.
Noul preşedinte a promis să reformeze NIS, în scopul de a-l împiedica să se amestece în alegeri şi de a-l determina să-şi axeze eforturile pe colectarea şi analizarea informaţiilor privind Coreea de Nord şi afacerile externe. Însă opozanţii lui Jae-in denunţă ancheta NIS, afirmând că a fost deschisă din „motive politice“.
Fostul şef al NIS Won Sei-hoon este în prezent judecat pentru desfăşurarea unei campanii de defăimare în spaţiul virtual împotriva lui Moon Jae-in.