China a renunţat la legea copilului unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea copilului unic era în vigoare din 1979 FOTO France Info
Legea copilului unic era în vigoare din 1979 FOTO France Info

China a renunţat oficial la politica copilului unic. Anunţul a fost făcut joi de Partidul Comunist Chinez (PCC). Potrivit agenţiei de presă China Nouă, toate cuplurile de chinezi vor avea de-acum dreptul de a face maxim doi copii.

Anunţul era aşteptat de mai multe zile, în contextul desfăşurării reuniunii Comitetului Central al PCC, întrunit luni pentru patru zile într-un hotel din Beijing.

Această decizie istorică a fost luată după ce autorităţile chineze au relaxat legea copilului unic în 2013, permiţându-le unor categorii de părinţi să aibă maxim doi copii.

Noua decizie a fost luată pe fondul unor îngrijorări legate de dezechilibrul de gen în China şi îmbătrânirea populaţiei.

Concepută pentru a controla naşterile şi sporul demografic ameţitor, efectele adverse ale acestei politici nu au întârziat să apară. În prezent, China este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de un dezechilibru de gen. În China, la fiecare 118 bărbaţi sunt 100 de femei, în timp ce un locuitor din zece are peste 65 de ani.

Recent, un profesor universitar chinez a stârnit un scandal imens în ţara sa, după ce a propus ca bărbaţii săraci să împartă aceeaşi soţie, pentru a soluţiona dezechilbrul de gen şi pentru a preveni posibile tulburări sociale.

De fapt, spune Xie Zuoshi, profesor de economie la Universitatea Zhejiang, fenomenul nu este străin Chinei. „În unele zone rurale din China se întâmplă ca fraţii să împartă câte o soţie şi să trăiască fericiţi împreună“, explică profesorul universitar chinez.

Conform estimărilor Biroului Naţional de Statistică, China va avea 1,4 miliarde de locuitori până în 2020 şi cu 33,8 milioane de bărbaţi mai mulţi decât femei.  Numărul mai mic de femei este o consecinţă a politicii copilului unic, care i-a determinat pe chinezi să păstreze feţii de sex masculin, pentru a-şi asigura continuitatea liniilor ereditare.

Planul lui Xi Jinping - ritm de creştere mai lent dar mai echilibrat

Decizia, care era anticipată de analişti, a fost luată după ce eforturile anterioare de relaxare a regulii nu au permis creşterea naşterilor cu 2 milioane pe an, relatează agenţia Bloomberg, citată de Mediafax.

Măsurile fac parte din programul preşedintelui Xi Jinping de tranziţie a economiei la un ritm de creştere mai lent dar mai echilibrat. Pentru acest an, Guvernul de la Beijing anticipează o creştere economică de 7%.

Planul cincincal aferent perioadei 2016-2020 reprezintă cea mai bună şansă a lui Xi de a implementa reformele sociale şi economice prezentate la venirea sa la putere, în 2012.

China încearcă să finalizeze tranziţia de la o economie în dezvoltare dependentă de investiţii şi exporturi la „o societate de o prosperitate moderată“, cu o economie susţinută de servicii, cheltuieli de consum şi inovaţii.

Legea copilului unic, care limitează numărul de copii la unul sau doi, în funcţie de etnie şi regiunea în care locuiesc părinţii, a fost un element major al eforturilor fostului lider Deng Xiaoping de a moderniza economia.

Prima măsură pentru al 13-lea plan cincinal

Când măsura a fost introdusă în urmă cu 36 de ani, autorităţile chineze considerau că un număr mai mare de trei copii pe familie reprezintă o frână pentru creşterea economică.

Între timp regula a fost relaxată, iar apelurile de eliminare a acesteia s-au înmulţit, din cauza scăderii natalităţii care a erodat forţa de muncă disponibilă.

Populaţia aptă de muncă din China a scăzut anul trecut pentru prima oară în cel puţin două decenii, iar creşterea economică a încetinit, sugerând o situaţie asemănătoare cu cea din Japonia anilor ’90.

Anunţul Comitetului Central marchează prima decizie luată de autorităţi în cadrul planului economic pentru perioada 2016-2020, mai multe detalii fiind aşteptate în următoarele zile, când va fi prezentat al 13-lea proiect cincinal. Acesta trebuie să fie aprobat anul viitor de Legislativul chinez.

În urma anunţului, acţiunile Danone, unul dintre cei mai mari producători de lapte pentru sugari la nivel mondial, au crescut cu până la 3%.

Consumul anual de lapte pentru sugari din China se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare piaţă de profil din lume, după ce vânzările au crescut de peste două ori în ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite