China renunţă la politica unicului copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China renunţă la politica unicului copil FOTO AP
China renunţă la politica unicului copil FOTO AP

China renunţă la politica unicului copil. Partidul Comunist Chinez a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, abolirea politicii unicului copil, aflată în vigoare de peste 30 de ani. Potrivit noii legi, cuplurile de chinezi vor putea avea de-acum maxim doi copii. Decizia a fost luată pentru a impulsiona creşterea economică a Chinei, explică viceministrului chinez al Sănătăţii şi Planificării Familiale, Wang Pei'an.

China renunţă la politica unicului copil. Aproximativ 3 milioane de naşteri suplimentare pe an

China renunţă la politica unicului copil. Aproape 90 de milioane de femei din China vor putea avea un al doilea copil în urma renunţării la politica unicului copil, afirmă oficialul chinez. Până la recentul anunţ al Beijingului, 50 milioane de femei beneficiau deja de dreptul de a avea doi copii, din cauza mai multor exceptări de la politica „unicului copil“, acordate minorităţilor etnice, familiilor din mediul rural al căror prim copil este o fată, precum şi cuplurilor din care cel puţin un membru este „unicul copil“, notează Agerpres.

În prezent, numeroase cupluri de chinezi resping în prezent ideea de a avea un al doilea copil, invocând creşterea preţurilor locuinţelor şi a costurilor de educaţie, precum şi impactul asupra carierei lor profesionale într-un mediu economic nefavorabil. Cu toate acestea, Wang Pei'an este încrezător că trecerea la politica a doi copii pentru toate cuplurile ar urma să ducă la aproximativ trei milioane de naşteri suplimentare pe an în următorii cinci ani. Aproape 17 milioane de bebeluşi s-au născut în China în 2014.

China renunţă la politica unicului copil. Creştere economică

China renunţă la politica unicului copil. Odată cu renunţarea la politica unicului copil, China speră să „impulsioneze în cel mai scurt timp posibil consumul în sectoarele imobiliar, educaţiei, îngrijirii medicale şi să stimuleze investiţiile şi piaţa muncii“, spune viceministrul chinez.

Este vorba de „o creştere cu 0,5% a econonomiei chineze“, dă asigurări el, citat de „Le Figaro“.

Politica unicului copil a fost adoptată la sfârşitul anilor ’70 de către Partidul Comunist Chinez, care intenţiona să controleze astfel demografia ţării. „În prezent, 10% din populaţia Chinei are peste 60 de ani, iar ţara asiatică are nevoie de forţă de muncă tânără pentru a finanţa pensiile foarte costisitoare“, apreciază pentru „Le Figaro“ Mary-Françoise Renard, de la Institutul de Cercetare a Economiei Chinei.

China renunţă la politica unicului copil. Consecinţe pe termen lung

China renunţă la politica unicului copil. După ce Beijingul a anunţat că renunţă la politica unicului copil, titlurile grupului de lactate Danone au crescut cu 2% la Bursa de la Paris. Totuşi, experţii în probleme demografice şi economice sunt spectici în legătură cu aşteptările pe termen lung ale Beijingului.

Potrivit unor experţi în probleme demografice, această măsură a fost luată prea târziu. Jumătate dintre cele 90 de milioane de femei vizate de noua măsură au acum vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani, ceea ce face să limiteze dorinţa lor sau capacitatea lor de a avea un nou copil, în timp ce unele ar putea fi „reticente“, iar altele „inapte“ pentru o a doua sarcină, a recunoscut oficialul chinez, potrivit Agerpres.

Legea care le va permite cuplurilor de chinezi să aibă doi copii încă nu a fost adoptată. Textul legii va intra în vigoare odată ce va fi votat de Adunarea Naţională Populară. Forul legislativ chinez va fi convocat în martie anul viitor pentru a aproba decizia Comitetului Central Chinez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite