Voronin vrea partid pentru români
0Pentru a câştiga alegerile din 2009, comuniştii moldoveni se dau fraţi cu românii Aflată în declin în sondaje, puterea comunistă de la Chişinău face planuri peste planuri, în
Pentru a câştiga alegerile din 2009, comuniştii moldoveni se dau fraţi cu românii
Aflată în declin în sondaje, puterea comunistă de la Chişinău face planuri peste planuri, în speranţa că va câştiga alegerile parlamentare şi prezidenţiale prevăzute pentru anul viitor. Analiştii politici de peste Prut spun că preşedintele Vladimir Voronin ar dori înfiinţarea unui partid care să atragă voturile unui segment semnificativ din cadrul electoratului cu viziuni proromâneşti.
Pentru a fi cât mai convingător, Voronin le-a trasat oamenilor de încredere sarcina de a combate moldovenismul, ideologie promovată cu înverşunare în ultima vreme de autorităţile din Republica Moldova.
Îndemnul liderului de la Chişinău a fost respectat de Marian Lupu, preşedintele parlamentului, care a afirmat că moldoveneasca şi româna sunt aceeaşi limbă. În acest context, Aleksei Ostrovski, preşedintele Comisiei pentru CSI în Duma de Stat a Rusiei, a evocat, de la Chişinău, pericolul românizării Republicii Moldova şi a lăudat administraţia comunistă de peste Prut.
Aflaţi în declin în sondaje, comuniştii de la Chişinău lansează strategii pentru atragerea electoratului proromân
Cu gândul la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de anul viitor, oamenii de încredere ai regimului Voronin se întrec în declaraţii care contrazic convingerile "moldoveniste" ale liderului de la Chişinău.
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist, ar putea înfiinţa o formaţiune politică proromânească pentru preşedintele parlamentului Marian Lupu şi o alta, de centru, pentru fostul premier Vasile Tarlev, în scopuri electorale, relatează Deutsche Welle. Analiştii politici de peste Prut susţin că cele două formaţiuni ar putea forma o alianţă comunistă majoritară în parlamentul format în urma alegerilor din 2009.
Presa de la Chişinău menţionează şi un posibil "transfer cu împrumut", în preajma alegerilor, al lui Marian Lupu către Partidul Popular Creştin-Democrat, pentru a-l ajuta să treacă pragul electoral.
Românismul, miză electorală
Pe de altă parte, liderii de bază ai Partidului Comunist încearcă să creeze impresia că nu mai sunt atât de apropiaţi de moldovenismul lui Vornin. Urmând exemplul preşedintelui parlamentului, Marian Lupu, care a afirmat că moldoveneasca şi româna sunt aceeaşi limbă, vicepremierul Victor Stepaniuc, unul dintre liderii partidului comuniştilor din Republica Moldova, a ieşit la rampă cu declaraţii similare. Stepaniuc, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai moldovenismului, a menţionat că "limba moldovenească este identică cu cea română, diferenţa fiind că prima a apărut mai devreme", relatează agenţia DECA-press.
Demersurile celor doi responsabili ai puterii de la Chişinău vin în contextul în care comuniştii se confruntă cu un declin şi sunt în căutarea unui lider care să atragă şi voturile unui segment semnificativ din cadrul electoratului cu viziuni proromâneşti.
Moscova îşi arată dorinţele
Planurile şi strategiile regimului Voronin apar pe fondul numeroaselor vizite făcute de responsabili ruşi în Republica Moldova. Aflat la Chişinău, Aleksei Ostrovski, preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI, şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va ieşi la un moment dat din organizaţia regională GUAM şi nu va adera niciodată la NATO, ci se va apropia de Federaţia Rusă.
Deputatul rus a salutat recenta adoptare la Chişinău a Concepţiei securităţii naţionale, care are ca piatră de temelie neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.
Pe fondul acestor declaraţii, Andrei Stratan, şeful diplomaţiei de la Chişinău, s-a aflat ieri la Moscova, unde a discutat cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre diferendul transnistrean.