Şeful petro-catastrofei s-a relaxat pe iaht
0Tony Hayward a participat la o regată organizată la 7.000 de kilometri de pata de petrol din Golful Mexic. Gestul directorului executiv al British Petroleum, Tony Hayward, este ultimul dintr-o serie de gafe care au stârnit indignarea americanilor.
Weekendul petrecut de Tony Hayward la bordul propriului iaht, înscris într-o cursă în jurul insulei Wight, din Arhipeleagul britanic, a fost considerat o insultă de către americanii afectaţi de scurgerea de petrol.
Site-urile de socializare precum Twitter şi Facebook au fost pline de mesaje de indignare. Imaginile surprinse de televiziuni arătau un om fericit şi relaxat, cu gulerul ridicat pentru a se păzi de briza rece, purtând o şapcă şi ochelari de soare. Iahtul său a terminat cursa pe locul al patrulea.
Hayward crease deja indignare în SUA, după ce a sugerat că americanii vor înainta probabil multe solicitări false privind compensarea unor pierderi cauzate de accident. Apoi i-a şocat pe locuitorii din Louisiana spunând că nimeni nu vrea să rezolve criza la fel de mult ca el, deoarece „îşi vrea viaţa înapoi".
Critici la Casa Albă
Şeful de cabinet al preşedintelui SUA, Barack Obama, Rahm Emanuel, a declarat că gestul lui Hayward „face parte dintr-o lungă serie de gafe şi greşeli". "Cred că suntem cu toţii de acord că nu va avea o a doua carieră în domeniul relaţiilor publice", a comentat el ironic. „Important este să oprim scurgerea", a adăugat el. Hayward a fost criticat dur, joi, de congresmenii americani, care i-au reproşat că firma pe care o conduce a ignorat riscurile forărilor.
Citiţi şi:
Obama: "Catastrofa ecologică din Golful Mexic e similară cu atentatele de la 11 septembrie"
BP le va plăti americanilor 20 de miliarde de dolari
Forbes: Cum ar putea ajuta deversarea din Golful Mexic industria petrolieră?
Preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor, Henry Waxman, a acuzat BP că a redus măsurile de siguranţă în scopul economisirii fondurilor, situaţie care a favorizat producerea exploziei şi scufundarea platformei Deepwater Horizon.
„Am analizat 30.000 de pagini de documente ale BP, inclusiv e-mailurile dumneavoastră. Nu există niciun e-mail sau document care să sugereze că aţi fi acordat cea mai mică atenţie riscurilor", a spus Waxman.
Oficialii BP s-au grăbit să gestioneze criza de imagine, declarând că a fost prima pauză a lui Hayward de când instalaţia de extracţie de pe platforma Deepwater Horizon a explodat pe 20 aprilie. „A petrecut câteva ore cu familia în weekend. Sunt sigur că oricine poate înţelege acest lucru", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Împrumuturi de 7 miliarde de dolari
BP caută să împrumute 7 miliarde de dolari de la şapte bănci diferite, a dezvăluit un bancher din Londra, sub protecţia anonimatului. Costurile catastrofei şi presiunea publică se acumulează, iar compania a acceptat cererea Casei Albe de a înfiinţa un fond de 20 de miliarde de dolari pentru a plăti daunele. BP a plătit deja peste 104 milioane de dolari locuitorilor din Golf.
Acuzele lui Obama, considerate antibritanice
Criticile aduse de preşedintele Barack Obama companiei BP fac rău relaţiilor dintre SUA şi Marea Britanie, arată un sondaj realizat în ambele ţări. În Marea Britanie, 64% din repondenţi consideră că acuzele lui Obama afectează relaţiile bilaterale, iar 47% din britanici sunt de acord. Mai mult, o cincime din cetăţenii ambelor ţări cred că Obama e antibritanic.
Englezii sunt deranjaţi inclusiv de faptul că, în discursurile sale, Obama preferă să rostească numele complet al companiei, „British Petroleum", în loc să o numească simplu, BP. Numai 54% din britanici văd acum SUA într-o lumină pozitivă, comparativ cu 68% înainte de accidentul ecologic.
Ministerul britanic de Externe este din ce în ce mai îngrijorat că valul de critici venite din SUA ameninţă relaţiile dintre Washington şi Londra. Amploarea criticilor americane l-ar fi deranjat inclusiv pe premierul David Cameron, scrie presa britanică.