Palestinienii, izolaţi între două guverne
0Sute de persoane se refugiază din Fâşia Gaza către Cisiordania, iar noul guvern palestinian îşi preia atribuţiile Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a numit un nou
Sute de persoane se refugiază din Fâşia Gaza către Cisiordania, iar noul guvern palestinian îşi preia atribuţiile
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a numit un nou premier, în persoana lui Salam Fayad, fost ministru de finanţe. Dar prim-ministrul de sorginte Hamas, Ismail Hanye, refuză să se retragă. După violenţele ultimelor zile, care au culminat cu "victoria" Hamas asupra Fâşiei Gaza şi cu devastarea casei lui Yasser Arafat, palestinienii se regăsesc acum între două centre de putere: unul la Gaza, celălalt la Ramallah.
După divorţul politic dintre grupările Fatah şi Hamas, a urmat cel instituţional. La Ramallah, preşedintele Mahmud Abbas l-a însărcinat pe Salam Fayad cu formarea noului guvern. Dar la Gaza, Ismail Hanye a refuzat
să-şi părăsească funcţia şi postul, declarând că numirea lui Salam Fayad reprezintă o lovitură de stat. "Guvernul meu îşi va continua munca. Iar programul nostru este clar: dorim crearea unui stat palestinian în cadrul frontierelor din 1967, adică Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est ca şi capitală", a mai spus Hanye. Pe de altă parte, o declaraţie surprinzătoare a venit din partea şefului politic al grupării Hamas, Khaled Mechaal, care trăieşte în exil în Siria, care a spus că recunoaşte autoritatea lui Mahmud Abas şi că gruparea sa este gata să colaboreze cu acesta "pentru binele palestinienilor".
Cvartetul pentru Orientul Mijlociu îl susţine pe Abbas
Membrii cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi ONU, şi-au declarat "întreg sprijinul" pentru preşedintele palestinian Mahmud Abbas, în special în perioada formării "guvernului de urgenţă", care va funcţiona până la desfăşurarea alegerilor anticipate. Şi autorităţile egiptene şi-au afirmat susţinerea lui Abbas, şi în acelaşi timp Egiptul şi-a întărit dispozitivul militar de-a lungul frontierei cu Gaza, pentru a evita afluxul de refugiaţi.
Arabia Saudită, ţară care are un cuvânt greu de spus pe scena arabă şi care a contribuit substanţial la încheierea unui acord între grupările Fatah şi Hamas, le-a reproşat acestora că nu şi-au respecat angajamentul reciproc, fără să condamne însă, faptul că Hamas controlează în prezent Fâşia Gaza.