Egipt: protestatarii nu pleacă acasă
0Manifestaţiile au luat din nou amploare aseară, după o zi de calm aparent. Zeci mii de oameni s-au alăturat celor câteva mii care par a se fi stabilit permanent în Piaţa Tahrir.
Descriind situaţia din Egipt, corespondenţii de presă vorbesc de mai multe „viziuni paralele". Pe de o parte, există viziunea optimistă a guvernului că, după un pic de restructurare, lucrurile vor intra în normal. Pe de altă parte, există viziunea protestatarilor, care cred că regimul Mubarak se clatină şi că are nevoie de încă un mic şoc pentru a se prăbuşi. Regimul, deşi optimist, nu-şi asumă niciun risc. Armata şi tancurile sunt încă pe străzi. Între timp, egiptenii obişnuiţi încep să se întoarcă la lucru.
Citiţi şi:
Guvernul egiptean măreşte leafa angajaţilor săi cu 15%
Miile de manifestanţi rămaşi „pe baricade" îşi petrec zilele şi nopţile în Piaţa Tahrir, dormind în corturi sau înfăşuraţi în pături, campând în faţa tancurilor armatei. Un banner de dimensiuni mari cu inscripţia „Poporul cere plecarea regimului" continuă să fluture deasupra „satului" de corturi şi prelate.
Suprafaţa ocupată de manifestanţi e însă din ce în ce mai mică, armata încercând să facă loc pentru reluarea traficului.
Activiştii rămaşi în piaţă se confruntă şi cu teama că, dacă renunţă acum la manifestaţii, ar putea deveni ţinta „răzbunării regimului". Preşedintele Hosni Mubarak a cerut luni formarea unei comisii de anchetă asupra violenţelor de zilele trecute.
Modificarea Constituţiei
Un dialog naţional a fost lansat duminică între putere şi diferitele forţe ale opoziţiei, între care şi formaţiunea islamică Fraţii Musulmani, în vederea unei „tranziţii paşnice a puterii". Drept rezultat, preşedintele Mubarak a format o comisie care are misiunea de a aduce amendamente Constituţiei. Schimbările vizează numărul candidaturilor la preşedinţie şi mandatul prezidenţial.
Alegerile sunt prevăzute pentru luna septembrie. Preşedintele Mubarak a anunţat că nici el nici fiul său Gamal nu vor candida.
Angajatul Google: „Nu sunt erou"
Tânărul egiptean angajat al Google, arestat în timpul manifestaţiilor şi eliberat luni, a afirmat că a petrecut 12 zile legat la ochi, în mâinile forţelor de securitate, dar că nu a fost torturat.
Wael Ghonim, director de marketing în Orientul Mijlociu şi Africa, a confirmat că este administratorul paginii de Facebook „Suntem toţi Khaled Said", despre care se spune că ar fi ajutat la declanşarea protestelor, la 25 ianuarie. „Nu sunt un erou, am dormit timp de 12 zile. Eroi sunt cei care au fost în stradă şi şi-au sacrificat viaţa", a spus el.
Omar Suleiman, „preferatul Israelului"
Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman era candidatul preferat al Israelului pentru înlocuirea preşedintelui Hosni Mubarak şi discuta zilnic cu oficialii israelieni prin intermediul „telefonului roşu", potrivit unei note dezvăluite de WikiLeaks şi publicate de „Daily Telegraph".
O notă diplomatică americană din 2008 arată că David Hacham, un consilier al Ministerului israelian al Apărării, îl desemna pe Suleiman drept persoana potrivită pentru a-l înlocui pe Mubarak.
Nuntă în mijlocul revoltei
O pereche de tineri şi-a celebrat căsătoria în Piaţa Tahrir, în mijlocul protestatarilor. Martori şi nuntaşi - cel puţin 300.000 de oameni care-şi cereau drepturile.
Tinerii - dr. Ahmed Zaafan, de profesie psiholog, şi Ola Abdel Hamid, absolventă de informatică - spun că nu au avut de ales. „Fie plecam din piaţă şi ţineam nunta într-o sală goală, fie ceremoniile se desfăşurau chiar aici, în piaţă, printre protestatari. Am ales cea de-a doua soluţie, mai ales că protestatarii sunt acum familia noastră. În ultimele săptămâni am stat cu ei, am râs cu ei şi am protestat împreună", a spus Zaafan. Mii de protestatari au izbucnit în urale şi au fluierat la încheierea căsătoriei. Eva Galambos