Dovada care poate declanşa războiul în Iran
0Iranul încearcă să construiască şi să testeze arme nucleare la o serie de uzine interzise, sfidând sancţiunile ONU şi ale Occidentului.
Cercetările realizate de Agenţia de Energie Atomică vor aduce dovezi care ar putea să creeze turbulenţe în Orientul Mijlociu, scrie presa occidentală. Potrivit unui raport ce va fi dat publicităţii pe 8 noiembrie, Iranul încearcă să construiască şi să testeze arme nucleare la o serie de locuri de producţie interzise, sfidând sancţiunile ONU. Yukiya Amano, directorul general al organizaţiei, nu va comunica, probabil, o concluzie definitivă că Iranul fabrică arme nucleare, dar, potrivit diplomaţilor occidentali, datele vor vorbi de la sine. Ei consideră că AIEA are dovezi substanţiale provenite de la serviciile de informaţii, din interviuri cu oameni de ştiinţă iranieni şi inspecţii pe teren că Iranul derulează un program de arme nucleare, în paralel cu programul civil, energetic.
Indicii suplimentare
Agenţia va trage un semnal de alarmă privind faptul că oamenii de ştiinţă iranieni lucrează pentru a dezvolta o rachetă balistică ce ar fi capabilă de a transporta un dispozitiv nuclear. Deja a găsit probe că Iranul face cercetări în ceea ce priveşte declanşatoarele pentru arme nucleare. Inspectorii au vorbit cu oamenii de ştiinţă iranieni şi despre programele de simulare, care, spun ei, sunt destinate să proiecteze şi să testeze o potenţială armă.
„Este rezultatul unor mari eforturi ale AIEA care vor arăta mulţimea probelor şi vor face clar faptul că au fost descoperite indicii suplimentare. Acestea dovedesc clar că Iranul are ambiţii de militarizare a uraniului pe care îl îmbogăţeşte în uzinele sale", a declarat un diplomat occidental citat de cotidianul britanic „The Telegraph".
Americanii şi britanicii se pregătesc de atac
„Iranienii au fost foarte evazivi şi foarte inteligenţi, uneori. A fost dificil de decoperit dovada. Dar acest raport va fi mai detaliat decât înainte. Directorul general va arăta ce lipseşte din explicaţiile iranienilor. Acest lucru va mări presiunea", a declarat un alt diplomat citat de aceeaşi publicaţie. SUA şi Marea Britanie fac planuri pentru un atac asupra Iranului, potrivit presei. Preşedintele american, Barack Obama, şi premierul britanic, David Cameron, se pregătesc de război datorită informaţiilor potrivit cărora Iranul are în prezent suficient uraniu îmbogăţit pentru patru arme nucleare.
Preşedintele american a spus că programul nuclear al Iranului continuă să reprezinte o ameninţare. Ministerul britanic al Apărării susţine că aceste atacuri trebuie organizate cât mai repede, deoarece iranienii îşi întăresc facilităţile de producţie nucleară care sunt săpate în munţi. Iranienii au refuzat să renunţe la programul nuclear, în ciuda unei a patra runde de sancţiuni impuse anul trecut de SUA şi de Uniunea Europeană.
Speranţele că atacul computerizat, cu virusul Stuxnet, organizat de Occident asupra instalaţiilor nucleare iraniene va avea efect s-au spulberat, scrie presa britanică. Virusul a reuşit să defecteze un număr de instalaţii centrifuge, dar analiştii spun că acum nu mai are efecte şi că producţia de uraniu a fost din nou accelerată.
Raportul AIEA va arăta că producţia de uraniu îmbogăţit se mută de la uzina din Natanz la Fordow, o uzină subterană care e considerată de Iran rezistentă la bombardament, lângă oraşul Qom. Iran ar fi produs până acum peste 70kg de uraniu îmbogăţit 20% , care poate fi rafinat şi îmbogăţit la 90% pentru a fi folosit la arme nucleare. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat că "Iranul reprezintă cel mai mare pericol pentru ordinea mondială", dar că opţiunile militare ale Israelului nu trebuie discutate public.
Riscuri
Riscurile unui atac asupra Iranului sunt imense. Ar putea declanşa reacţia grupurilor Hezbollah şi Hamas, sprijinite de Iran, preţul petrolului ar exploda, iar evreii din întreaga lume ar fi ţinta atacurilor teroriste. Siria, un aliat al Teheranului, ar putea reacţiona şi ea.
Netanyahu face presiuni pentru o acţiune militară'
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, încearcă să câştige susţinere în cabinetul său pentru un atac asupra Iranului, ţară al cărei preşedinte a cerut în mod repetat ştergerea Israelului de pe faţa Pământului. Potrivit presei israeliene, ministrul Apărării, Ehud Barak, şi ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, sunt printre cei care sprijină un atac, însă puţin peste jumătate din miniştri se opun. Israelul a testat ieri o rachetă balistică cu rază lungă care poate atinge Iranul. Dezbaterea privind o posibilă acţiune militară a atins punctul culminant în ultimele zile în Israel. Ziarele discută beneficiile şi pericolele.