China - primul loc la spionaj economic
0Autorităţile din SUA se plâng de faptul că Beijingul fură secrete pentru a concura firmele americane, europene şi japoneze. China neagă acuzaţiile de spionaj, deşi americanii au arestat mai mulţi cetăţeni chinezi suspecţi.
Autorităţile americane se plâng de un fenomen periculos ce proliferează în ultimii ani - spionajul economic în favoarea Chinei, prin care această ţară începe să devină un concurent de temut pentru firmele americane, europene sau japoneze. De curând, organele federale l-au arestat pe cercetătorul Huang Kexue, cetăţean de origine chineză, dar rezident american.
El a lucrat cinci ani la laboratoarele Dow Chemical din Indiana la îmbunătăţirea unor insecticide. Înainte de a fi concediat, în 2008, scrie „The New York Times", el a început să comunice cu cercetători chinezi secretele firmei americane, apoi a obţinut un grant de la o fundaţie din China pentru a crea o firmă concurentă.
Greu de dovedit
Potrivit juriştilor, genul de spionaj efectuat de Huang reprezintă un front nou pe planul bătăliei pentru supremaţie în economia globală. Deşi oficial este greu de dovedit implicarea unor guverne străine, specialişti de la contrainformaţii susţin că statul chinez şi alte ţări, ca Rusia şi Iranul, depun mari eforturi să obţină tehnologie occidentală.
Tot de spionaj economic a fost acuzată Jin Hanjuan, o ingineră de programe de la Motorola, arestată într-un avion care pleca spre China, având la ea un laptop plin de documente ale companiei. Aici se pare că cei interesaţi erau chiar militarii chinezi.
Anul trecut au fost formulate acuzaţii de furt de secrete comerciale împotriva unor ingineri de la General Motors şi Ford, cu legături de afaceri cu China. Mai mulţi cercetători de la societăţile DuPont şi Valspar din Minnesota şi-au recunoscut vina de a fi furat secrete ale firmelor în care au lucrat şi pe care au vrut să le ducă în China.
În două cazuri de spionaj economic la societăţi americane de calculatoare, acuzaţii au declarat că voiau să câştige bani. Comisia economică şi de securitate americano-chineză, numită de Congresul SUA, a constatat că şi în cazurile în care oficialităţi chineze nu au fost implicate direct, guvernul a fost principalul beneficiar al tehnologiilor dobândite prin spionajul industrial. China a negat că ar fi interesată de astfel de activităţi.