Cameron se luptă cu Parlamentul şi cu partidul său
0Premierul britanic, David Cameron, este acuzat de opoziţia laburistă, dar şi de colegi de partid, că vrea să reducă puterea celor două camere ale Parlamentului prin mai multe măsuri pe care încearcă să le impună.
Două dintre ele au în vedere micşorarea numărului de membri ai Camerei Comunelor, de la 650 la 600, şi crearea de circumscripţii egale în ceea ce priveşte numărul votanţilor - 75.000. Comitetul pentru Constituţie al Camerei Lorzilor apreciază că „egalizarea" circumscripţiilor electorale va duce la diluarea democraţiei prin creşterea puterii executive în detrimentul celei legislative.
Laburiştii susţin că măsura vizează creşterea şanselor conservatorilor de a câştiga mai multe mandate la viitoarele alegeri. De cealaltă parte, Guvernul este de părere că actuala împărţire îi avantajează pe laburişti. Circumscripţiile conservatoare au mai mulţi votanţi, ceea ce înseamnă că un conservator are nevoie de mai multe voturi pentru a ajunge în Parlament, scrie „The Guardian". Potrivit unor calcule făcute de experţi independenţi, în cazul unor circumscripţii cu număr egal de votanţi şi al reducerii numărului de parlamentari, laburiştii ar pierde 27 de locuri, conservatorii, 12, iar liberal-democraţii, cinci sau şase.
Cameron şi-a motivat intenţia de a desfiinţa 50 de locuri din Camera Comunelor prin resursele financiare mari pe care le necesită funcţionarea Parlamentului. Criticii din ambele partide îi amintesc însă că are de gând să propună Reginei 50 de noi membri în Camera Lorzilor. Un astfel de demers ar aduce un control mai mare al conservatorilor asupra Camerei, susţin laburiştii.
Răzvrătire în Camera Comunelor
Nemulţumirile Camerei Comunelor vizează şi concesiile lui Cameron faţă de autorităţile de la Bruxelles. Circa 100 de parlamentari conservatori şi laburişti eurosceptici vor să elimine dintr-un proiect de lege propunerea Guvernului de a renunţa la organizarea de referendumuri ori de câte ori au loc transferuri de putere către Bruxelles. Miniştrii au apreciat că nu este necesară organizarea unui referendum în cazul în care transferul de putere într-un anumit domeniu nu aduce schimbări „semnificative" pentru cetăţenii britanici.