Belgradul spune "nu" independenţei Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După opt ore de dezbateri, parlamentul sârb a adoptat cu o majoritate copleşitoare o rezoluţie în care Belgradul ameninţă că va renunţa la integrarea europeană şi că va rupe relaţiile

După opt ore de dezbateri, parlamentul sârb a adoptat cu o majoritate copleşitoare o rezoluţie în care Belgradul ameninţă că va renunţa la integrarea europeană şi că va rupe relaţiile diplomatice cu ţările care vor recunoaşte independenţa Kosovo.

Votat de 220 de deputaţi din cei 237 ai Legislativului Serbiei, textul respinge, de asemenea, proiectul UE de a trimite o misiune civilă în Kosovo şi afirmă că un astfel de pas trebuie să facă obiectul unei decizii în Consiliul de Securitate al ONU.

Documentul permite Partidului Democrat (DS) al preşedintelui Boris Tadici şi Partidului Democratic al Serbiei (DSS) al premierului naţionalist Vojislav Koştuniţa să-şi păstreze unitatea înainte de alegerile prezidenţiale din 20 ianuarie. Rezoluţia rămâne totuşi suficient de vagă pentru a permite diverse interpretări, iar preşedintele Tadici a menţionat că textul nu pune sub semnul întrebării integrarea Serbiei în Europa, obiectiv care pentru el rămâne prioritar.

"Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo", a avertizat Tadici, care a anunţat că Belgradul îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte soarta provinciei şi la următoarea reuniune a Consiliului de Securitate, prevăzută pentru 9 ianuarie la New York. Tonul dur al Belgradului nu a produs însă ecouri la Bruxelles. Oficiali europeni au afirmat, ieri, că poziţia UE rămâne neschimbată.

"Serbia are o perspectivă europeană ca şi celelalte ţări din Balcanii de Vest, iar acest parcurs nu trebuie să fie legat de Kosovo", a precizat un responsabil european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite