Acuzaţii de fraudă la Kozlodui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala nucleară din Bulgaria este alimentată cu combustibil reciclat cumpărat din Rusia Un angajat al complexului susţine că anumite persoane din conducerea centralei ar fi încasat zeci

Centrala nucleară din Bulgaria este alimentată cu combustibil reciclat cumpărat din Rusia

Un angajat al complexului susţine că anumite persoane din conducerea centralei ar fi încasat zeci de milioane de euro în urma importului de combustibil reciclat.

Dezvăluirea îi aparţine fizicianului Gheorghi Kotev, care lucrează la Kozlodui de mai bine de 17 ani.
"În 2004 a început importul de combustibil cu anumite caracteristici şi ulterior a devenit clar că acesta nu corespundea cu ceea ce fusese declarat", a afirmat Kotev, într-o emisiune a postului de radio Darik. "Combustibilul reciclat este mai ieftin decât cel nou. Cineva trebuie să fi profitat de diferenţa de preţ", a adăugat fizicianul.

El a mai afirmat că achiziţia a fost făcută din Rusia şi are dovezi în acest sens. Kotev, aflat acum în străinătate, a cerut garanţii pentru securitatea sa la revenirea în Bulgaria. În replică, Ivan Genov, directorul centralei bulgare, a declarat că la Kozlodui nu există combustibil reciclat şi i-a cerut fizicianului să facă publice dovezile.

Controverse şi planuri la Sofia

Acuzaţiile fizicianului bulgar vin la o săptămână după ce Comisia Europeană a aprobat construirea a două noi reactoare nucleare la centrala de la Kozlodui, unde Bulgaria a fost nevoită să închidă patru reactoare vechi a căror siguranţă punea probleme. Prin închiderea celor patru reactoare, Bulgaria a pierdut poziţia de cel mai mare exportator de energie din Balcani.

Guvernul bulgar speră că în august va demara construirea noii centrale de la Belene, care va avea două reactoare de nouă generaţie de câte 1.000 MW, pentru suma de patru miliarde de euro.

Bulgarii cer compensaţii generoase de la Bruxelles

După aderarea la UE, Bulgaria a încercat să obţină permisiunea de a repune în funcţiune reactoarele sau de a obţine măcar compensaţii mai mari pentru închiderea acestora. Fondurile prevăzute iniţial sunt de 550 milioane de euro până la sfârşitul anului 2009, iar 350 milioane de euro au fost deja acordaţi. Sofia doreşte dublarea acestor compensaţii, dar, pentru moment, Comisia nu şi-a confirmat disponibilitatea de a face acest lucru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite