Tot mai multi romani aleg sa-si faca cumparaturile pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excursii, electrocasnice, haine, masini, mancare, animale de companie - cam tot ce poate trece prin cap unui om se gaseste de vanzare pe internetul ".ro". Cresterea spectaculoasa din ultimii doi ani a

Excursii, electrocasnice, haine, masini, mancare, animale de companie - cam tot ce poate trece prin cap unui om se gaseste de vanzare pe internetul ".ro". Cresterea spectaculoasa din ultimii doi ani a numarului romanilor care navigheaza pe Internet - estimat la circa 3 milioane de persoane in 2003 - nu a fost scapata din vedere de intreprinzatori, care au vazut in Internet o oportunitate de a scoate bani din vanzarea diferitelor produse si servicii cu costuri minime.
Cel mai mare succes - electrocasnicele
Cel mai mare succes il au pe Internet vanzarile de electrocasnice si calculatoare. Numele cunoscute in distributia clasica sunt in topul preferintelor si pe Internet. La acestia s-au alaturat cu succes si firme specializate in vanzarile pe Internet care, desi nu au renumele marilor firme, ies la inaintare cu preturi foarte mici: mai putin de 2,5 milioane de lei pentru un aparat foto digital sau calculatoare sub 10 milioane de lei. Din aceasta categorie fac parte site-urile www.digitalworld.ro, www.emag.ro sau www.elanko.ro. Si aparatele de aer conditionat - la mare cautare in zilele toride de vara - pot fi cumparate pe Internet. Se completeaza un formular si, in 24 de ore, aparatul este livrat la destinatie. Insa Internetul a insemnat pentru multi intreprinzatori romani si o ocazie de a pune in practica unele idei de afaceri. V-ati gandit vreodata ca ati putea comanda pranzul online? Ei bine, intre site-urile romanesti din acest domeniu deja exista concurenta. Pe langa mancarea traditionala romaneasca, amatorii de noi senzatii gustative pot incerca si preparate mexicane, indiene sau chinezesti printr-un simplu click pe Internet. Un punct de plecare pentru cei care vor sa testeze mancarea de pe Internet sunt site-urile www.culinar.ro si www.cemancamazi.ro.
Vizita la croitor poate fi inlocuita de o comanda online
In mod similar, si vizita la croitor poate fi inlocuita de o comanda online "pe masura dvs". De exemplu, pe site-ul www.Mibo.ro se pot comanda modelele disponibile, adaptate la dimensiunile clientului (bust, talie, sold si inaltime). Nici iubitorii de animale nu au fost uitati de intreprinzatorii "virtuali". Pe site-ul www.patrocle.ro se poate cumpara hrana pentru catei, pisici sau pesti sau se poate "face rezervare" pentru cumpararea unui animal de companie. Proprietarii se declara multumiti de performantele magazinelor virtuale. Desi a fost lansat de mai putin de 6 luni, site-ul www.patrocle.ro se apropie de o cifra de afaceri de 10.000 de dolari. Si performantele www.digitalworld.ro sunt bune. Daca, pana acum, site-ul virtual era la egalitate cu magazinul clasic in domeniul vanzarilor, in ultima perioada s-a constatat o crestere a vanzarilor online. "Cheia succesului este sa ai promotii atractive si actualizate. In aceasta perioada, ne ajuta si vremea. Din cauza caldurii, lumea prefera sa stea in casa in loc sa alerge prin magazine. Mai mult, cu magazinul virtual avem acces si la clientii din provincie, care devin tot mai numerosi", sustine Paul Hrehorciuc, director general la www.digitalworld.ro. Insa vanzarile online nu se adreseaza numai firmelor. O alta categorie de siteuri la mare cautare pe Internetul romanesc sunt cele de anunturi, in care, ca la targ, tot romanul poate vinde ce are in plus prin casa sau poate tatona terenul pentru a pune bazele unei viitoare afaceri. Adidasi adusi din SUA la 50 de euro, frigidere la 100 de euro, bisturiuri la 15 euro, rochii de mireasa "folosite o singura data" la 150 de euro, tensiometre digitale la 45 de euro sunt doar o parte din articolele mai putin obisnuite care se vand pe www.Neogen.ro - cel mai mare site de anunturi de pe Internetul romanesc. Si cei care se gandesc la o viitoare afacere pot gasi aici un punct de plecare - documentatia pentru infiintarea unei ferme de melci costa doar 5 euro, la fel si cea pentru obtinerea finantarii prin programele SAPARD. Pentru inceperea unei mici afaceri, se poate cumpara o masina de muls cu numai 400 de euro sau o masina de inghetata cu 600 de euro.
Cea mai folosita metoda de plata - "la livrare"
In magazinele virtuale romanesti, cea mai populara metoda de plata este cea la livrare, fie ca este vorba de colete trimise prin posta sau de livrari prin angajatii firmei vanzatoare. Detinatorii de magazine virtuale explica preferinta pentru instrumentele de plata "traditionale" prin lipsa de incredere in securitatea platilor prin card. "Nu am gasit pana acum o solutie care sa ne satisfaca nevoile in domeniul securitatii si gestiunii tranzactiilor", sustine Alexandru Iosef, director la www.patrocle.ro. "In Romania sunt frecvente incercarile de fraudare a platilor prin card. Am avut si noi astfel de situatii, dar problema este mai frecventa in cazul furnizorilor nostri straini. De aceea, am renuntat la acest sistem", spune Paul Hrehorciuc. Pentru moment, plata la livrare da certitudinea cumparatorului ca nu a platit pentru o marfa care nu va fi livrata. Insa intreprinzatorii de pe Internet nu considera ca acesta este un obstacol major in dezvoltarea platilor prin card. "Cred ca utilizatorii au cele mai mari reticente atunci cand este vorba de efectuarea primei plati pe Internet. Dupa aceea, daca vad ca nu au fost pacaliti, vor avea mai multa incredere. Imaginea firmei si relatia cu clientii conteaza foarte mult", sustine Paul Hrehorciuc. In ultimele saptamani, pe piata au fost lansate mai multe solutii de securizare a platilor pe Internet: Verified by Visa si ePayment de la GeCad, ceea ce schimba datele problemei. In luna iunie, numarul comerciantilor romani care adoptasera solutia Verified by Visa era de 20. De asemenea, desi bancile au inclus in oferta lor servicii de plata online, numarul de utilizatori ai acestora ramane mic, in special din cauza faptului ca romanii nu au unde sa plateasca online. De la lansarea pe piata, in toamna lui 2003, solutia de securizare e-BCR, oferita de cea mai mare banca din sistem n-a fost accesata decat de 1.000 de persoane. Solutiile sigure fac cu ochiul vanzatorilor de pe Internet, care sustin ca, pana la sfarsitul anului, vor accepta si platile prin carduri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite