Toata tara poate fi declarata calamitata din punct de vedere agricol
0Guvernul decide in sedinta de astazi daca va decreta stare de calamitate pe aproape intreaga suprafata a tarii. Potrivit unui proiect de act normativ prezentat de Ministerul Agriculturii, toate
Guvernul decide in sedinta de astazi daca va decreta stare de calamitate pe aproape intreaga suprafata a tarii. Potrivit unui proiect de act normativ prezentat de Ministerul Agriculturii, toate judetele tarii, cu exceptia Ilfovului si a municipiului Bucuresti, au fost afectate de inundatii si au nevoie de ajutoare. Documentul are in vedere acordarea de despagubiri taranilor ale caror terenuri agricole si animale au avut de suferit din cauza inundatiilor. "Pe baza datelor oferite pe de o parte de Ministerul Mediului si pe de alta de Institutul de Economie Agrara se declara zonele calamitate si aproape toata tara este in aceasta situatie", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii. Acestia solicita Guvernului 400 miliarde lei din Fondul de Interventie pentru a putea acorda despagubiri producatorilor agricoli inundati. "In sedinta de astazi, Executivul va imparti cele 4.250 miliarde aflate la dispozitia sa si va decide cati bani va da ministerului. Din banii pe care ii vom primi vor fi alocate fonduri doar agricultorilor care erau asigurati. De fapt, acest act normativ va veni in completarea celui adoptat dupa inundatiile din aprilie-mai, cand Guvernul a alocat 165 miliarde lei pentru a despagubi taranii care si-au pierdut culturile sau animalele. Pentru ca acum sunt mai multe culturi si animale pierdute din cauza inundatiilor, suma solicitata este mai mare", ne-a declarat Miron Moldovan, director in Ministerul Agriculturii.
Taranii inundati in aprilie-mai vor primi despagubiri in perioada urmatoare
In perioada urmatoare, taranii afectati de inundatiile din aprilie-mai vor primi banii alocati, in functie de pagubele suferite. Biroul special constituit la nivelul Ministerului Agriculturii a analizat dosarele primite din teritoriu si a stabilit sumele care se vor acorda fiecarui producator agricol. "Vor primi bani 442 de agricultori. Pentru suprafata afectata de ape de 34.700 hectare vor fi cheltuiti toti banii alocati. In judetul Timis vor ajunge 42,8 miliarde lei pentru 76 de tarani care au 7.446 hectare distruse de ape. Printre judetele cu mai multi tarani despagubiti se numara Calarasiul, care va primi 51,8 miliarde lei pentru 68 de producatori care au suferit pagube pe 10.427 hectare si Aradul cu 5.560 hectare inundate, unde vor ajunge 23 miliarde lei pentru 168 producatori", ne-a precizat Miron Moldovan.
Agricultorii primesc maximum 70% din cheltuielile efectuate pana la momentul inundatiei
Pentru a primi bani, agricultorii trebuie, in primul rand, sa fi avut culturile si animalele asigurate. Apoi, trebuie sa se adreseze comisiilor constituite la nivel judetean care analizeaza dosarul si stabileste suma cuvenita.
Nivelul maxim al despagubirilor este de 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului. Potrivit HG, valoarea maxima de la care se porneste este de 6,5 milioane lei pentru un hectar cultivat cu grau, 5,8 milioane lei pentru un hectar de orz sau orzoaica, 4,3 milioane lei pentru unul de rapita si 7,7 milioane lei pentru un hectar de porumb. Pentru un hectar de floarea-soarelui inundat se acorda maximum 4,3 milioane lei, pentru unul de soia - 5,6 milioane lei, pentru unul de sfecla de zahar - 6,8 milioane lei, iar pentru unul de culturi furajere - 4,2 milioane lei. Cei mai multi bani se dau pentru cartofi (66 milioane lei/hectar) si pentru legumele de camp (109,5 milioane lei). Pentru animalele, pasarile, albinele si pestii ucisi de viituri, agricultorii au dreptul la o despagubire reprezentand 80% din valoarea asigurata.