Profiturile "vedetelor" Rasdaq, secerate
0Criza financiară şi problemele companiilor au comprimat rezultatele din primul semestru După ce în ultimii doi ani au ţinut capul de afiş al câştigurilor obţinute pe Rasdaq,
Criza financiară şi problemele companiilor au comprimat rezultatele din primul semestru
După ce în ultimii doi ani au ţinut capul de afiş al câştigurilor obţinute pe Rasdaq, companiile din top au consemnat, în primele şase luni, o scădere dramatică a rezultatelor.
Armax Gaz Mediaş (ARAX), Albalact Alba Iulia (ALBZ), Imotrust Arad (ARCV), Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Iproeb Bistriţa (IPRU) se aflau, la jumătatea anului, printre cele mai tranzacţionate companii de pe fosta piaţă electronică Rasdaq.
Primul semestru a însemnat, totodată, şi raportarea unor profituri "comprimate" în cazul companiilor care în 2006-2007 scriau istorie pe bursă. "Unele companii au obţinut profituri mai slabe decât în 2007 ca urmare a crizei la nivel mondial, care le-a afectat, direct sau indirect, rezultatele. La aceasta se adaugă şi probleme punctuale, specifice societăţilor în discuţie", explică Gabriel Necula, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction.
Câştiguri de peste zece ori mai mici
De exemplu, profitul producătorului de lactate şi brânzeturi Albalact Alba Iulia, de şapte ori mai mic faţă de primul semestru din 2007, a fost afectat de majorarea cu o treime a cheltuielilor. În cursul acestui an, compania a finalizat un proiect de tip greenfield la Odejda, în care a investit peste 11 milioane de euro.
Pe fondul restrângerii cu peste o treime a afacerilor Prospecţiuni Bucureşti, profitul net al emitentului a fost de numai 1,8 milioane de lei în primul semestru, de 12,6 ori mai mic faţă de cel obţinut în perioada similară a anului anterior. Întârzierea semnării unor contracte importante s-a reflectat în cifrele raportate de compania de studii geologice şi geofizice.
Nici pentru Armax Gaz rezultatele nu au fost favorabile. Profitul producătorului de echipamente pentru industria gazelor s-a diminuat cu 20% în primele şase luni, la 2,9 milioane de lei (815.000 de euro), ca urmare a majorării cu 70% a cheltuielilor în acelaşi interval. Cu toate acestea, afacerile companiei au crescut cu 12% în primele şase luni, la 21,8 milioane de lei (5,9 milioane de euro).
Ritmul de creştere nu se va repeta
Şi dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad a realizat, în primele şase luni, un profit de peste opt ori mai mic, ca urmare a unor pierderi financiare. Pe partea de exploatare însă, societatea a obţinut un rezultat pozitiv faţă de pierderile înregistrate în primul semestru din 2007. Brokerii consideră că emitenţii nu vor reedita performanţele din ultimii ani. "Nu cred că, după calmarea pieţei, ritmul de creştere a profiturilor se va menţine în nota celor înregistrate în 2006-2007", spune Necula.