Petrom îşi creează un nou centru de operare în zona caspică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Mării Caspice, care vizează în special Rusia şi Kazahstanul, va deveni al doilea centru de operare, după România, al Petrom, a afirmat directorul general executiv al companiei, Mariana

Zona Mării Caspice, care vizează în special Rusia şi Kazahstanul, va deveni al doilea centru de operare, după România, al Petrom, a afirmat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

"Extinderea activităţilor principale în această zonă corespunde strategiei grupului ca Petrom să devină centrul de operare al OMV în Europa de Sud-Est", a declarat, agenţiei NewsIn, Mariana Gheorghe. Potrivit acesteia, în zona Mării Caspice există rezerve dovedite de ţiţei de 33 milioane de barili, iar obiectivul companiei este de a creşte extracţia de la 4.850 de barili/zi în prezent la 70.000 de barili/zi în 2010. Acest lucru nu se poate realiza decât prin investiţii în explorare şi noi achiziţii în această zonă, a punctat Mariana Gheorghe. De asemenea, societatea intenţionează să-şi deschidă în acest an un birou în Turkmenistan şi este interesată şi de intrarea pe piaţa din Azerbaidjan. De altfel, pentru finanţarea operaţiunilor de explorare şi producţie în Rusia şi Kazahstan, Petrom va investi în acest an aproximativ 114 milioane de euro.





Petrom va investi peste 1,1 miliarde de euro în România, în 2007
Mariana Gheorghedirector executiv Petrom




În ceea ce priveşte extinderea regională a Petrom pe segmentul retail - staţii de distribuţie carburanţi, compania este interesată să intre sau să-şi sporească prezenţa pe pieţele din Ucraina, Moldova, Bulgaria şi în general în toată zona balcanică. În România, Petrom a închis în acest an peste 100 de staţii, din cauza vânzărilor foarte slabe. "Obiectivul nostru este să trecem toate staţiile în sistemul full agency (administrate de un terţ, care primeşte comision din vânzări, n.red.) până în 2008-2009, dar cred că în acest an vom finaliza acest proces. La finele lui 2006 erau 359 de staţii în sistem full agency", a mai arătat responsabilul Petrom.

Compania şi-a propus pentru acest an un buget de investiţii de circa 1,1 miliarde de euro în activităţile din România. Petrom, al cărei acţionar majoritar este grupul austriac OMV, estimează că va obţine, în acest an, un profit net de 1,693 miliarde de lei, cu 25,9% mai mic decât cel din 2006, şi o cifră de afaceri de 10,65 miliarde de lei, în scădere cu 18,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite