Semne de revenire pe piaţa americană
0Vânzările de case existente au crescut cu 2,9% în aprilie faţă de martie şi au ajuns la nivelul de 4,68 milioane de unităţi tranzacţionate. Nu toate segmentele real estate-ului american dau semne de însănătoşire. Piaţa apartamentelor nu se stabilizează atât de repede precum cea a locuinţelor unifamiliale.
Statul California, cea mai mare piaţă de proprietăţi imobiliare din Statele Unite ale Americii (SUA), este văzut ca un adevărat instrument de măsură pentru sănătatea economică a real estate-ului american.
Şi semnele sunt bune! În aprilie, preţul mediu al locuinţelor unifamiliale californiene a crescut cu 1,4% şi a ajuns la nivelul de 256.700 de dolari, potrivit „TheWall Street Journal“. Deşi această valoare este cu 36% mai mică decât în aprilie 2008, cele 540.360 de case vândute indică o creştere cu 50% faţă de volumul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Vânzările de locuinţe americane existente au crescut în aprilie cu 2,9% faţă de martie şi au ajuns la nivelul de 4,68 milioane de unităţi tranzacţionate, faţă de 4,55 milioane de unităţi vândute în martie, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari (NAR).
Totuşi, această cifră este cu 3,5% mai mică decât în aprilie 2008.
Casele avariate, 45% din total
„Cele mai multe vânzări s-au înregistrat pe segmentul de preţ scăzut, iar activitatea începe să-şi revină şi pe segmentul de preţ mediu. Tranzacţiile cu case scumpe menţin în continuare un ritm «leneş» de vânzare“, spune Lawrence Yun, economist-şef în cadrul NAR.
Casele avariate, care reprezintă 45% din totalul vânzărilor din aprilie, continuă să denatureze preţul mediu, pentru că se vând în general cu o reducere faţă de locuinţele în stare bună. „Este extrem de important ca locuinţele avariate să dispară repede de pe piaţă“, afirmă Yun.
Economiştii din cadrul companiilor de investiţii şi din cadrul băncilor au păreri diferite în privinţa prognozelor referitoare la volumul tranzacţiilor. „Credem că, pe termen scurt, vânzările vor creşte. În acelaşi timp, situaţia pe termen mediu este dificil de judecat acum.
Proporţia mare de vânzări de case avariate face ca orice scădere pe acest segment să restrângă numărul total de vânzări pentru un timp“, crede Abiel Reinhart de la J.P.Morgan, conform „The Wall Street Journal“. Richard F. Moody, de la Forward Capital, consideră că vânzările pe segmentul de preţ superior sunt împiedicate de dificultatea obţinerii finanţării pentru proprietăţile cu preţuri peste limita maximă de creditare.
Millan L.B. Mulraine, de la TD Securities, afirmă că „fundalul economic slab cu care se confruntă gospodăriile din SUA sugerează că piaţa americană de locuinţe va fi în continuare afectată de corecţii.“
Apartamentele, cu 60% mai ieftine
Piaţa de apartamente din SUA nu se stabilizează aşa de repede precum cea de locuinţe unifamiliale. Bradley Hunter, economist-şef în cadrul companiei de cercetări de piaţă Metrostudy, prognozează o scădere de 60% a preţurilor pe acest segment, faţă de valorile de vârf înregistrate în perioada 2005-2006, potrivit „USA Today“.
Mersul preţurilor
Potrivit datelor NAR, cea mai mare creştere a vânzărilor, 11,6%, s-a înregistrat în regiunea Nord-Est. Preţul mediu în această regiune a fost, în aprilie, 237.400 de dolari, cu 9,6% mai puţin decât anul trecut.
Vânzările din regiunea Centru-Vest au scăzut cu 2% în aprilie 2009. Preţul mediu a ajuns la 138.800 de dolari.
În Sud, vânzările au crescut cu 1,8%, atingând nivelul de 1,74 milioane de unităţi tranzacţionate. Cifra este cu cu 8,9% mai mică decât în aprilie 2008. Preţul mediu este de 148.000 de dolari, cu 12,8% mai mic decât în urmă cu un an.
În Vest, volumul tranzacţiilor a crescut cu 3,5%. În aprilie 2009, vânzările au crescut cu 19,4% şi au atins nivelul de 1,17 milioane de locuinţe tran-zacţionate. Preţul mediu a fost de 222.600 de dolari, în scădere cu 21,8% faţă de aprilie 2008.