Vânzările din Obcini, revigorate de „căpşunari“
0Românii plecaţi să muncească în Italia şi Spania au cumpărat masiv proprietăţi în cartierul sucevean. Vilele noi lipite de casele sărăcăcioase din chirpici sunt o radiografie perfectă a discrepanţelor dintre salariile sucevenilor rămaşi acasă şi ale căpşunarilor.
La ieşirea din Suceava, înspre Fălticeni, se află cel mai tânăr cartier al oraşului. Zona curpinde toate imobilele de la Calea Obcinilor înspre mallul Galleria. Un reper al zonei este rândul de blocuri tapiţat cu bannere imense în care unul din zece proprietari anunţă cu litere de-o şchioapă că vrea să vândă un apartament.
În urmă cu o lună, zona a fost înţesată de maşini cu numere de Italia sau Spania. Acestea aparţin românilor plecaţi în străinătate, la muncă. Au cumpărat cât au putut, speriaţi de faptul că ar putea să-şi piardă slujbele de peste mări şi ţări. „În august şi septembrie, tranzacţiile de aici au crescut cu cel puţin 70% faţă de lunile anterioare“, spune Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei Imostar Suceava. „Căpşunarii“ s-au întors acum de unde au venit. Vânzările s-au întors şi ele la nivelul de acum câteva luni. Adică aproape zero.
Infrastructură deficitară
Pe strada Viitorului sunt trei zone principale pentru construcţia de case. Aici sunt şi utilităţi. Acesta este locul în care s-a extins cartierul pentru prima dată. Proiectele au fost în mare parte construite în regie proprie. „Mai notabil din ce s-a dezvoltat aici ar fi o clădire cu 14 duplexuri. Acum, în această zonă s-a ajuns la saturaţie. Terenurile pentru construcţie rămase sunt mici şi nimeni nu mai dezvoltă nimic“, spune Mihai Olimpiu.
Cartierul Obcini a ajunssă fie acum lipit de comuna Sfântu Ilie, ca urmare a numărului de case construite între cele două localităţi, în general imobile cu un singur nivel. Infrastructura e deficitară în această zonă, gazul fiind o adevărată raritate.
În 2009, casele au fost cele mai căutate, ca urmare a preţului redus la care au fost scoase în piaţă. Vilele „la roşu“ costă între 40.000 şi 45.000 de euro, iar la cheie ajung la 56.000-60.000 de euro.
Turnul de lângă mall
Imediat lângă Calea Obcinilor, pe partea stângă a drumului spre Fălticeni, tronează trei blocuri de patru etaje, cochete, dar pierdute undeva în câmp. Au fost ridicate de firma unuia dintre oamenii de afaceri locali prosperi, Doru Muha.
Peste drum sunt ANL-uri. Mai vechi şi mai noi. În unele e pace. În altele, război. Primăria se judecă cu o parte dintre proprietari. Aceştia vând rapid. Apartamente mari. Alţii le oferă spre închiriere, după principiul „Ce-o fi, o fi! Măcar să scot un ban!“.
În capătul străzii o clădire turn, nouă, veghează cartierul aflat până nu demult într-o perioadă de creştere galopantă. „Am aici o hartă. Nu sunt trecute decât străzile vechi. Iată, aici apare câmp. Toată porţiunea asta e plină de vile acum“, spune Olimpiu.
Turnul e tot al lui Muha. E cel mai mare din cartier, are 11 etaje. Mai sunt de vânzare apartamente doar la ultimele etaje. Sucevenii fug însă de acest tip de locuinţe, spre deosebire de bucureşteni, deşi amplasarea blocului a fost gândită strategic. Peste drum e mallul Galleria. Centrul comercial nu se bucură însă de prea mulţi vizitatori, aşa că nu e, de fapt, un punct de atracţie pentru potenţialii amatori de apartamente în turn.
Cartierul contrastelor
O pantă uşoară cuprinde două străzi principale: Sofia Vicoveanca şi Traian Ţăranu. Aici au curs o parte din banii câştigaţi afară. Un semn vechi indică Drumul pentru căruţe Păltinoasa. Pensiunea Santa Fe, o construcţie opulentă, contrastează puternic cu vecina ei, o casă din chirpici. O maşină mare cu număr de SUA lasă două tinere care caută să-şi reamintească probabil pe unde mai e blocul în care au copilărit. Peste drum, vecinii rămaşi aici şi-au lăsat calul la păscut în faţa blocului. Urmează să încarce în curând căruţa.
50.000 de euro, preţul etalon la două camere vechi
În capătul străzii se află două clădiri, de nouă, respectiv cinci etaje. Blocul mai mic poartă numele pompos de „Complexul Eliza“. Cel de nouă etaje aparţine altui investitor local, Vasile Bivol.
Proiect vândut în proporţie de 80%
Bivol a stat mult timp la muncă în afara ţării. Acum s-a hotărât să investească într-un domeniu care anul trecut, când a făcut cei mai importanţi paşi, părea cea mai sigură investiţie. A prins un apogeu de preţ pentru materialele de construcţii.
„Am investit mult. Şi betonul şi oţelul erau la preţuri maxime în perioada în care le-am achiziţionat noi“, spune investitorul. Proiectul urmează să cuprindă 40 de apartamente. Toate lucrările ar trebui să fie terminate anul viitor, în primăvară. Acum este finalizat în proporţie de 80%. Un sfert dintre apartamente au fost deja contractate, în ciuda crizei. O mică parte au fost luate prin „Prima Casă“.
Preţul unei locuinţe semifinisate de două camere, cu o suprafaţă de 58 de metri pătraţi construiţi, este de 50.000 de euro.Finisajele costă încă 8.000 de euro. Garsonierele se vând la 38.000 de euro la cheie şi la 32.000 de euro semifinisate.
Maşinile pot fi parcate pe suprafaţa din zona blocului rămasă liberă, respectiv 300 de metri pătraţi. Bivol e mulţumit că a avut toţi banii, că nu a fost nevoit să stea la mâna băncilor. „Toţi banii au fost aduşi de afară. A fost deci o sursă de finanţare fixă, ceea ce ne-a ajutat mult“, spune el.
Acestea nu sunt primele blocuri noi din zonă. General Construct a ridicat aici un bloc de garsoniere, cu suprafeţe de 40 de metri pătraţi fiecare. Costul mediu de tranzacţionare a fost de 1.250 de euro pe metru pătrat. Şi compania Civica a edificat aici un bloc de garsoniere, în urmă cu trei ani.
Garsonieră la 20.000 de euro
În Obcini nu există bloc construit înainte de 1980. Apartamentele vechi au fost tranzacţionate şi anul acesta. Garsonierele de 25 de metri pătraţi, confort 1 costau, în 2008, aproximativ 38.000 de euro. La începutul anului au scăzut până la 30.000 de euro, iar acum se tranzacţionează şi cu 20.000 de euro. Sunt oferte şi la 25.000 de euro, dar acestea sunt renovate.
Apartamentele de două camere fără îmbunătăţiri se vând şi la 40.000 de euro. Valoarea de 50.000 de euro a ajuns acum etalon pentru imobilele renovate de acest tip. Românii veniţi în concedii din străinătate şi programul „Prima Casă“ au redus considerabil marja de negociere în cadrul unei tranzacţii. „Înainte obţineai, după negocieri, un preţ de 47.000 de euro pentru un imobil cu un cost de piaţă de 52.000 de euro. Acum greu mai obţii 500 de euro astfel“, afrimă Olimpiu.
Prin „Prima Casă“ în Suceava s-a vândut foarte puţin. Chiar şi acolo unde s-au semnat antecontracte nu s-au mai realizat tranzacţiile propriu-zise.
Povestea cartierului tău
-Cartierul este amplasat pe Obcinele Sucevei, la cea mai mare altitudine, fiind cel mai nou cartier al Sucevei.
-Obcinile Bucovinei constituie partea de nord-est a Carpaţilor Orientali. Ele sunt delimitate de Podişul Moldovei la est, Valea Bistriţei la vest precum şi de cursul superior al Sucevei în nord şi Pasul Mestecăniş-Valea Putnei-Valea Moldovei în sud.
-Obcinile sunt alcătuite din trei masive: Obcina Mare, Obcina Feredeului şi Obcina Mestecăniş cu altitudini ce nu depăşesc 1.600 de metri, despărţite între ele de apele Moldoviţa, respectiv Moldova.
-Suceava a fost timp de două veacuri reşedinţă principală a statului Moldova, iar între 1775 şi 1918 a fost un oraş din Imperiul Austriac.
Lângă oraş s-au aflat două cetăţi, una mai veche la Şcheia, alta puţin mai nouă, ce se vede şi astăzi. Între cele două s-a dezvoltat oraşul. Cetatea Şcheia este una dintre cele mai vechi cetăţi din Moldova. A fost dărâmată în timpul lui Alexandru
cel Bun.
-Existenţa Cetăţii Şcheia nu a fost pomenită în nici un document scris, doar tradiţia orală fiind cea care a transmis peste veacuri informaţia că a existat pe latura de vest a oraşului Suceava o cetate care ar data din vremea lui Ştefan cel Mare. Mult timp s-a crezut că este vorba de o legendă, tradiţia neprecizând unde s-ar afla această cetate.
-Cetatea de Scaun a Sucevei este a doua din oraş. Ea a avut timp de trei secole un rol important în viaţa politică a Moldovei. Cetatea a fost centrul nevralgic al Moldovei lui Ştefan cel Mare.
Tipuri de locuinţe: apartamente noi şi vechi de una până la patru camere, vile, case.
Centre comerciale: mall Galleria, Metro
Transport: patru linii de autobuz şi trei linii de maxi-taxi
Unităţi de învăţământ: Şcoli generale, grădiniţe, în apropiere Universitatea Ştefan cel Mare
Clinici şi spitale: Spitalul Judeţean Suceava
Parcuri: spaţii verzi.
Grad de poluare: cartierul este afectat de zgomot şi de praf, ca urmare a lucrărilor efectuate. Agenţii poluatori nu au depăşit însă normele în vigoare