PROBCA nu mai vrea importuri
0Asociaţia mai cere, pe lângă controlul materialelor de zidărie care intră în ţară, şi mărirea cotei de gaz din producţia internă pentru fabricile pe care le deţin membrii săi.
Asociaţia PROBCA, care grupează principalele companii producătoare de BCA din România, cere autorităţilor ca importurile de materiale de zidărie din Serbia, Croatia, Turcia, Ungaria şi Bulgaria să fie oprite temporar. „Asociaţia PROBCA solicită ca, începând cu data de 1 septembrie, toate importurile de materiale de zidărie să fie stopate până la implementarea unui sistem care să permită verificarea tuturor caracteristicilor fizico-mecanice şi chimice ale fiecărui lot intrat în România şi conformitatea acestor materiale cu reglementările impuse de normativele şi standardele în vigoare”, se specifică în comunicatul trimis de către asociaţie.
Reprezentanţii PROBCA spun că importurile din aceste cinci ţări nu sunt în prezent controlate la intrarea în ţară, iar o parte dintre ele sunt de o calitate îndoielnică. Mai mult decât atât, „încurajarea acestor importuri sprijină menţinerea locurilor de muncă în ţările vecine, în detrimentul menţinerii locurilor de muncă în România”, se mai precizează în protest.
Proteste la cel mai înalt nivel
Companiile care fac parte din PROBCA mai solicită Ministerului Economiei mărirea cotei de gaz din producţia internă pentru fabricile pe care le deţin. Asociaţia Producătorilor de BCA din România cuprinde următoarele companii: holdingul Macon – Simcor, Celco Constanţa, Soceram Bucureşti, Ecoblock Constanţa şi Somaco Grup Prefabricate, până la finele lunii septembrie urmând să fie încheiate şi procedurile de aderare ale Xella RO.
Aceast comunicat va fi urmat către o serie de proteste scrise catre Preşedintele României, Guvernul României şi Primul Ministru, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii. Reprezentanţii PROBCA solicită o întrevedere în cadrul unei şedinte de guvern în care să poată fi prezentate măsurile concrete pentru rezolvarea problemelor menţionate mai sus.