Drumul Taberei, în marş forţat spre 9.000 de locuinţe noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul din vestul Bucureştiului cunoaşte în ultimul timp o dezvoltare imobiliară intensă. Zona este în vizorul marilor dezvoltatori, dar şi al constructorilor, care au în plan ansambluri

Cartierul din vestul Bucureştiului cunoaşte în ultimul timp o dezvoltare imobiliară intensă. Zona este în vizorul marilor dezvoltatori, dar şi al constructorilor, care au în plan ansambluri de mici dimensiuni.

Localizare: Vestul Bucureştiului, delimitat de Prelungirea şi Bd. Ghencea, Aleea Haiducului, str. Drumul Taberei la sud, Drumul Sării la est, Bd. Iuliu Maniu la nord şi strada Valea Cascadelor la vest

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente de două-patru camere în blocuri construite înainte de 1989 şi ansambluri rezidenţiale noi

Centre Comerciale: Plaza România, Billa, Mega Image, magazine de cartier, în apropiere Cora Lujerului

Transport în comun: două linii de tramvai, zece trasee de autobuz, cinci linii de troleibuz

Unităţi de învăţământ: 14 grădiniţe de stat, 19 şcoli generale, Colegiul tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii "Gheorghe Airinei", Liceul Teoretic "Eugen Lovinescu", Liceul Teoretic "Grigore Moisil", Colegiul Naţional "Elena Cuza"

Clinici şi spitale: o clinică medicală, 33 cabinete medicale individuale

Parcuri: Parcul Drumul Taberei (Moghioroş)

Grad de poluare: În data de 11 martie, la staţia Drumul Taberei s-a înregistrat depăşirea pragului de alertă la poluarea cu dioxid de azot. Cauza principală a poluării este reprezentată de traficul rutier intens

Prelungirea Ghencea, vedeta zonei

Drumul Taberei Rezidenţial este un ansamblu care conţine 24 de garsoniere, tot atâtea apartamente de trei camere ţi 78 de spaţii locative de două camere. Preţurile la locuinţele din unul dintre cele ţase blocuri S+ P+4 ale complexului variază între 75.000 de euro pentru o garsonieră în suprafaţă de 41 de metri pătraţi ţi 160.000 de euro pentru un apartament de trei camere în suprafaţă de 105 metri pătraţi.

PREŢURI ȘI DOTĂRI

Tot pe Prelungirea Ghencea este situat și complexul rezidențial Primăvara, cu un total de 468 de unități locative. O garsonieră costă aici între 66.000 și 77.000 de euro, un apartament de două camere între 103.000 și 128.000 de euro, în timp ce la trei camere prețurile variază între 138.000 și 147.000 de euro. Printre facilitățile existente se numără piscină acoperită, spa, fitness, supermarket, grădiniță, loc de joacă pentru copii, farmacie.

Cartierul Latin este un alt ansamblu dezvoltat în această zonă. Cele 2.660 de apartamente vor fi distribuite în 11 blocuri cu subsol, parter și cinci etaje. Prețurile variază între 91.300 de euro pentru o garsonieră în suprafață de 62 de metri pătrați și 254.000 de euro pentru un apartament de patru camere în arie de 177 de metri pătrați. Aici vor exista facilităţi precum grădiniță, școală, policlinică, dar și un mall cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați.

Drumul Taberei este un cartier care atrage deopotrivă marii dezvoltatori, dar și constructorii mai mici. Aceştia din urmă oferă spre vânzare apartamente în vile, maximum 30 de unităţi. O garsonieră, într-o astfel de clădire, costă 63.000 de euro, iar o unitate locativă de trei camere ajunge la 150.000 de euro conform datelor agenţiei imobiliare ESOP. Apartamentele din aceste proiecte mai mici sunt în general parţial finisate
Orientarea marilor dezvoltatori spre achizi
ționarea vechilor fabrici bucureștene, valoroase pentru terenurile pe care sunt amplasate, se vede și în Drumul Taberei.

Tricodava, Electrotehnica și Frigocom sunt trei foste unități industriale care vor fi înlocuite cu ansambluri rezidenţiale. Grupul spaniol Gran Via anunța anul trecut cumpărarea terenului pe care se afla fosta fabrică Tricodava și demararea lucrărilor la un complex rezidențial cu 2.000 de apartamente, cu o valoare de investiție de 185 milioane de euro. Spaniolii au mai achiziționat în cartier fostele fabrici Frigocom, unde vor construi 1.500 de apartamente, și Electrotehnica, pe terenul căreia vor ridica clădiri de birouri și blocuri de locuințe. Și Bouygues România va investi 35-40 milioane de euro în construcţia a două clădiri, cu 500 de apartamente, pe un teren de 14.000 de metri pătraţi situat în zona Prelungirea Ghencea, conform directorului general al companiei de construcţii, Dragoş Victor Ştefănescu.

Comnord SA este o altă mare companie care investește în zonă. Ansamblul rezidențial Ten Blocks se află în nordul cartierului, la granița cu cartierul Militari. Proiectul va conține 420 de apartamente de două și trei camere și zece garsoniere, distribuite în zece blocuri cu subsol, parter și opt etaje. Suprafețele variază între 42 și 218 de metri pătrați, iar prețurile între 75.600 pentru o garsonieră și aproape 300.000 de euro pentru un penthouse. Un alt proiect mare, de 2.120 de apartamente în 10 turnuri de 16 etaje este Sunset Residences, dezvoltat de Ablon Grup. Prețul mediu pe metrul pătrat este aici 1.250 de euro.

Facilitățile includ un parc privat de 15.000 de metri pătrați, grădiniță și locuri de joacă pentru copii, spații comerciale, piscină acoperită și sală de fitness. Locurile de parcare nu sunt în general incluse în preț. Cel mai ieftin loc de parcare este exterior și costă 4.000 de euro. Există și locuri de parcare exterioare acoperite, la prețul de 7.500 de euro bucata. Cel mai scump spațiu de garare este subteran și costă 19.000 de euro. Termenele de finalizare pentru proiectele menționate nu depășesc anul 2010.

MOD DE CONTRACTARE

Cine dorește să achiziționeze o locuință în Drumul Taberei Rezidențial trebuie să achite un avans de 40% la semnarea antecontractului. Pașii următori sunt plata unor tranșe la intabulare și predare, de 40%, respectiv 20%. La ansamblul Primăvara există patru variante de plată, toate presupunând un avans de 15%. Condițiile de plată standard la Cartierul Latin sunt cu achitarea a două tranșe: 25% avans și 75% la predare.

În cazul Sunset Residence există două variante de plată: avans de 30%, alte 30 de procente la finalizarea structurii, 30% la finisaje și 10% la recepție sau 25% avans și 75% la recepție. Și în cazul ansamblului Ten Blocks există două modalități de plată. Una dintre ele presupune un avans consistent, de 95% și ultima tranșă de 5% la final, iar cealaltă un avans de 25 la sută, 70% în rate egale la developer și o tranșă finală de 5%.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

Locuitorii cartierului Drumul Taberei s-au mândrit dintotdeauna cu cartierul lor "verde". Într-adevăr, clădirile construite înainte de 1989 aproape că se pierd printre copaci, iar zonele cu verdeață sunt întreținute cu multă grijă. Cu toate acestea, poluarea cu dioxid de azot este semnificativă. Prețurile pentru garsonierele situate în blocurile construite începând cu anii `70 variază între 55.000 de euro pentru o locuință confort 2 și 74.000 de euro pentru un spațiu locativ cu îmbunătățiri, situat pe strada Brașov. La două camere, tarifele sunt cuprinse între 90.000 de euro și 120.000 de euro. La trei camere, prețul minim este 125.000 de euro, iar cel maxim ajunge la 155.000 de euro pentru un apartament cu îmbunătățiri situat în zona Orizont. Printre cele mai scumpe apartamente de patru camere se numără și cele din zona Poștei. O asemenea unitate locativă are o suprafață de 96 de metri pătrați, îmbunătățiri și costă aproape 170.000 de euro.

Povestea cartierului tău

Există mai multe opinii privitoare la provenienţa numelui cartierului. Toate sunt însă de acord asupra faptului că acesta are origine militară. Unii susţin că trupele lui Tudor Vladimirescu, care au campat pe platoul Cotrocenilor în 1821, sunt cele care au denumit zona. Alţii spun însă că, în partea estică a cartierului, au existat în a doua jumătate a secolului XIX şi începutul secolului XX tabere ale armatei române. Aici erau ţinuţi caii cavaleriei şi ai artileriei, precum şi depozite de nutreţ şi gospodării militare.

Spiritul cazon a continuat să fie prezent în zonă şi în a doua jumătate a secolului trecut, prin Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, situat pe Bulevardul Ghencea. Puţini ştiu însă că echipa de fotbal, înfiinţată în 1947 de Mihail Lascăr, general în Armata Regală, a început să joace pe stadionul actual de abia în 1974, când arena sportivă Ghencea a fost inaugurată printr-un meci Steaua - OFK Belgrad. Până atunci, "militarii" disputaseră meciurile de "acasă" pe Stadionul Republicii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite