Apartamente de 10 miliarde de euro, doar în Capitala!
0Nordul Bucurestiului deţine supremaţia, cu 15.500 de locuinţe programate spre livrare şi investiţii de 4,13 miliarde de euro În ultimele luni, panta abruptă de creştere a pieţei
Nordul Bucurestiului deţine supremaţia, cu 15.500 de locuinţe programate spre livrare şi investiţii de 4,13 miliarde de euro
În ultimele luni, panta abruptă de creştere a pieţei rezidenţiale autohtone s-a temperat vizibil. În loc de majorările galopante de până acum, preţurile apartamentelor noi par înţepenite la nivelul de anul trecut. Nici investiţiile pe acest segment nu mai ajung la valorile înregistrate cu uşurinţă până acum.
Pentru cel puţin patru ani de acum încolo însă, volumul locuinţelor aflate deja în construcţie pro mite să menţină la un nivel ridicat ritmul de dezvoltare a pieţei.
La nivelul Capitalei se află momentan în construcţie ansambluri rezidenţiale noi cu o valoare totală a investiţiilor de 9,68 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de compania imobiliară Media City, până în 2012 vor fi livrate, doar în Bucureşti, circa 56.000 de unităţi locative. Din punctul de vedere al dezvoltării preconizate pentru următorii ani, pe primul loc se situează nordul, atât cantitativ, cu circa 15.500 de locuinţe programate spre livrare, cât şi calitativ, cu un volum al investiţiilor de 4,13 miliarde de euro.
Poziţii similare ocupă vestul şi estul, cu volume comparabile: 15.200 de apartamente şi 1,5 miliarde de euro, în cel dintâi caz, şi 14.200 de unităţi şi investiţii de 1,5 miliarde de euro, în cel de-al doilea. În ceea ce priveşte unităţile locative aflate în dezvoltare, centrul se situează pe următorul loc, cu circa 6.600 de locuinţe.
Din punctul de vedere al investiţiilor însă, această zonă ocupă o treaptă superioară vestului şi estului, cu 1,7 miliarde de euro. Pe ultimul loc, din ambele puncte de vedere, se situează sudul, cu 4.550 de locuinţe aflate în construcţie şi un volum al investiţiilor de 728 milioane de euro.
Preţurile nu vor mai creşte cu mai mult de 3-5% pe an
În acest context, orientarea în masă către achiziţionarea de locuinţe noi, preconizată de majoritatea analiştilor, pare pe deplin justificată. "Oamenii vor înţelege că este mai rentabil să cumperi un apartament nou cu 200.000 de euro decât unul vechi cu 150.000 de euro", subliniază Călin Clinciu, General Manager în cadrul Euroest Administrare Imobiliară.
Un aspect esenţial constă însă în menţinerea preţurilor la un nivel rezonabil. În următorii ani, "preţurile nu vor mai creşte cu mult, pentru că piaţa nu le va putea absorbi", spune Clinciu, estimând un ritm de scumpire a locuinţelor noi de 3-5% anual. Reprezentantul Euroest precizează aici că valoarea minimă pentru apartamentele noi destinate clasei de mijloc este de circa 1.200-1.300 de euro metrul pătrat, în timp ce media se situează la 1.400-1.500 de euro.
Unii developeri vor vinde bine, alţii vor da faliment
Chiar şi la asemenea preţuri, în ce măsură un volum de aproape 60.000 de locuinţe va putea fi absorbit în mod real de piaţa bucureşteană rămâne totuşi un semn de întrebare. Pe de o parte, analiştii companiei Regatta estimează că, deşi numărul unităţilor locative programate spre livrare în următorii ani este unul considerabil, necesarul existent la nivelul Capitalei nu va fi totuşi acoperit, dat fiind că raportul dintre cerere şi ofertă este de unu la cinci.
Cererea ridicată nu va fi însă suficientă pentru vânzarea tuturor apartamentelor noi. "Unii developeri vor vinde bine, alţii vor da faliment", crede Clinciu. Acesta precizează că succesul unui proiect va depinde substanţial de adaptarea acestuia la regulile pieţei, determinate de preţ, amplasament şi calitate.
Ochiul specialistului
Deşi în Bucureşti dezvoltatorii şi-au orientat vizibil activităţile spre proiectele medii şi mediu-plus, oferta rămâne încă mică. Ca rezultat, clienţii din clasa medie, cu un venit oficial în creştere continuă, nu prea au din ce alege.
Una dintre soluţii ar fi construcţia de blocuri înalte, acolo unde parametrii urbanistici permit acest lucru. Turnurile rezidenţiale moderne sunt încă aproape inexistente în Bucureşti.
Joanna Iwanowska,
senior consultant REAS