Cât câștigă organizatorii Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, toți ochii sunt ațintiți către cea mai importantă competiție sportivă, Jocurile Olimpice. Un eveniment de o astfel de anvergură are și câștiguri pe măsură.

Dacă la finalul Jocurilor Olimpice, atleții vor râmâne cu medaliile, organizatorii vor încasa sume semnificative. În ultimii patru ani, membrii Comitetului Internațional Olimpic(CIO), cei care se ocupă de organizarea celor mai importante competiții sportive, au câștigat 8 miliarde de dolari, potrivit Sportcal, citat de Business Insider.

Doar din vânzarea drepturilor de televizare CIO a câștigat 3,91 de miliarde de dolari în perioada 2009-2012. În aceeași perioadă, sponsorii internaționali au câștigat și ei încă 957 de milioane de dolari.

Comitetul de organizare din Londra a câștigat o sumă estimată la 2,14 miliarde, potrivit Sportcal. Această sumă include 1,1 miliarde de dolari din sponsorizări interne, 931 milioane dolari din vânzarea de bilete, şi 125 milioane dolari de la licenţiere.

Așadar, unde se duc acești bani? Aproximativ 10% (800 de milioane de dolari) se duc către operaţiunile de la comitet. Circa 70% (5,56 miliarde de dolari) merg la comitetele de organizare a Jocurile Olimpice de vară şi de iarnă. Iar restul de 2,6 miliarde de dolari sunt direcționați către organizațiile de atleți.

Membrii Comitetului Internațional Olimpic, tratați regește

Formați pentru a promova Olimpiada, membrii Comitetului Internațional Olimpic nu devin bogați, dar nu se pot plânge.

Cei 109 membrii ai comitetului mânâncă în cele mai bune orașe, și sunt tratați regește. Membrii comitetului au parte de multe beneficii, uneori de prea multe. Sunt transportați cu limuzine către hoteluri de cinci stele și degustă vinuri de 30.000 de dolari.

De multe ori acest tratament ajunge chiar la prea multe beneficii. Cel mai cunoscut caz este cel din 2002 când mai mulţi membri CIO au fost acuzaţi că au primit bani şi cadouri din partea Comitetului de Candidatură de la Salt Lake City. Totul a izbucnit pe 10 decembrie 1998, când elveţianul Marc Hodler, director al Comitetului de Coordonare care supraveghea organizarea JO din 2002, a anunţat că mai mulţi membri ai CIO au primit mită.

CIO, scutit de impozit de 20%

Comitetul este situat în paradisul fiscal,Elveţia, unde nu sunt nevoiți să plătească un impozit de 20%.

"Scutirea de impozit este foarte importantă. Nu am cifre concrete cu privire la cât de mult putem economisi în dolari în acest mod, dar scutirea de impozit înseamnă că putem cheltui mai mulți bani pentru olimpiade", a declarat Gerhard Heiberg membru al CIO, într-un interviu pentru ziarul danez „Information".

În urma unui scandal de mită în care au fost implicate Comitetului Internațional Olimpic și FIFA, autoritățile elvețiene vor aplica noi legi în această privință. Până de curând mita era legală în Elveția.

Comitetul, condus de un conte

Comitetul Internațional Olimpic este condus de Jacques Rogge. Născut pe 2 mai 1942 la Gand, în Belgia, Jacques Rogge a absolvit Facultatea de Medicină din oraşul natal. Internaţional de rugby, a participat la Jocurile Olimpice din 1968, 1972 şi 1976 în probele de yachting. Ales preşedinte al CIO în 16 iulie 2001, a fost ridicat la rangul de conte în 2002 de către Regele Albert al II-lea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite