Cum a ajuns Volvo pe mâna chinezilor
0
Ford Motor Company a confirmat că va vinde brandul Volvo producătorului chinez de automobile Geely, tranzacţia urmând să fie finalizată în primul trimestru al acestui an. Deşi condiţiile principale ale vânzării au fost agreate de ambele părţi, mai este nevoie de completarea documentaţiei finale, a finanţării şi obţinerea aprobărilor guvernamentale.
Geely, cel mai mare producător privat de automobile din China, doreşte achiziţionarea de tehnologii moderne pentru a-şi actualiza linia de producţie actuală, precum şi pentru aducerea acesteia la nivelul de competitor global. Pentru Ford, vânzarea lui Volvo va aduce lichidităţile necesare pentru rambursarea datoriilor şi atingerea gradului de profitabilitate pe care Alan Mulally şi l-a propus pentru anul 2011.
Ford a fost singurului producător american de automobile care a scăpat de faliment graţie unui împrumut de 27 de miliarde de dolari din partea statului, însă vânzările au rămas la un nivel scăzut.
China depăşeşte Sua
Cu 10,3 milioane de vehicule comercializate în 2009, piaţa auto americană a înregistrat cel mai slab rezultat din 1970 şi până astăzi. Profitând de contextul economic mondial şi ajutată şi de subvenţiile guvernamentale la achiziţia maşinilor noi, China a devenit anul trecut cea mai mare piaţă auto din lume, depăşind SUA.
Este de aşteptat că poziţia va fi păstrată şi în 2010
Unul dintre cele mai importante puncte de pe lista discuţiilor purtate între Ford şi Geely este felul în care va fi tratată proprietatea intelectuală pe care producătorul american o transferă prin vânzarea lui Volvo. Această atenţie sporită survine după ce în luna decembrie 2009, Beijing Automotive Industry Holding Co, al cincilea producător chinez de automobile, a cumpărat de la GM proprietatea intelectuală pentru platformele modelelor Saab 9-3 şi 9-5.
Ford şi Geely nu au stabilit încă preţul de vânzare pentru Volvo, dar surse neoficiale indică o sumă mai apropiată de 2 miliarde de dolari, spre deosebire de 6,45 miliarde de dolari plătite de Ford în 1999.