Ţările care fac comerţ cu România. Cifrele importurilor şi exporturilor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoturismele fabricate la Mioveni sunt principalele bunuri autohtone exportate
Autoturismele fabricate la Mioveni sunt principalele bunuri autohtone exportate

Exporturile de bunuri ale României s-au ridicat la 26,8 miliarde de euro în primele nouă luni din 2010, în timp ce cifra importurilor a fost 33,8 miliarde de euro. Ambele sectoare ale comerţului internaţional la care participă statul român au înregistrat, fiecare în parte, creşteri de peste cinci miliarde de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, arată datele Eurostat. Ţările europene au fost principalele partenere comerci

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că cele mai mari schimburi comericiale ale statului român, în primele opt luni ale anului, au fost cu Germania. România a exportat produse în valoare de 4,26 de miliarde de euro, ce constau, mai ales, în echipamente electrice şi autoturisme, în timp ce importurile de bunuri din aceleaşi categorii s-au ridicat la aproape 5 miliarde de euro. "De remarcat că vindem mai multe autovehicule în Germania decât cumpărăm", informează money.ro, într-o analiză a statisticilor INS.

Citeşte şi:
De ce s-au îndrăgostit chinezii de România

După Germania, următorul partener în schimburile comerciale a fost Italia. Practic, am vândut italienilor produse în valoare 3,24 de miliarde de euro şi am cumpărat bunuri de 3,45 de miliarde.

O nouă ameninţare pentru Italia, trufa românescă

În perioada ianuarie-august 2010, au pătruns pe piaţa italiană maşini, aparate şi echipamente electrice, cumpărate din România, în valoare de peste 460 de milioane de euro, încălţăminte de peste 444 de milioane de euro, dar şi articole de îmbrăcăminte şi accesorii de peste 400 de milioane.

Afaceriştii români din Italia, de zece ori mai numeroşi decât în 2003

Pe sens invers, România a cumpărat din Peninsula italiană cazane, turbine, motoare şi aparate mecanice de aproape 510 milioane de euro, aparatură şi echipamente electrice de peste 330 de milioane şi piei brute, dar şi tăbăcite, de peste 232 de miloane de euro.

Pe locul trei s-a situat Franţa, în primele opt luni din 2010. Money.ro atrage atenţia că statul francez a fost singurul partener comercial unde am exportat mai mult şi am importat mai puţin. Aşadar, din relaţia cu Franţa, s-a creat un excendent comercial datorat, în principal, exportului de autovehicule.

În schimb, relaţia cu vecinii noştri de la Vest este una dezechilibrată, statul român cumpărând de două ori mai multe bunuri din Ungaria, decât produsele autohtone vândute statului maghiar. Exportul nostru de 1,04 miliarde de euro a constat în aparatură electrică, combustibili, turbine şi motoare, iar importul de 2,46 miliarde euro a fost compus, într-o bună parte, din aparatură electrică, medicamente şi mase plastice.
În primele opt luni din 2010, au pătruns în România produse fabricate şi importate din China în valoare de peste 1,6 miliarde de euro

În primele opt luni din 2010, au pătruns în România produse fabricate şi importate din China în valoare de peste 1,6 miliarde de euro

"Sens unic" în comerţul cu Estul

China şi Rusia sunt doi dintre marii parteneri ai României care nu fac parte din rândul statelor membre UE. Tranzacţiile comerciale cu aceastea sunt, însă, marcate de un aşa-zis "sens unic". În timp ce importurile produselor chinezeşti si ruseşti sunt apreciabile cantitativ, dar şi valoric, exporturile României către China şi Rusia sunt nesemnificative. Chinezii ne vând aparatură electrică, electronică şi mobilă, iar ruşii - materii prime precum ţiţei, fier, fontă şi zgură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite