Cei fara bani vor fi ajutati sa-si plateasca asigurarea obligatorie
0Reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintelor are din ce in ce mai multi adepti. Ca urmare a inmultirii, in ultima perioada, a dezastrelor naturale, reprezentantii autoritatilor centrale si
Reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintelor are din ce in ce mai multi adepti. Ca urmare a inmultirii, in ultima perioada, a dezastrelor naturale, reprezentantii autoritatilor centrale si locale s-au aratat interesati de proiectul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care are in vedere instituirea acestei obligatii. Primii care s-au aratat dispusi sa incheie o asigurare obligatorie pentru locuinte sunt reprezentantii autoritatilor din Bucuresti. "La nivelul Capitalei, Ministerul Administratiei si Internelor a primit ca sarcina constituirea unui consiliu director care sa se ocupe de problematica dezastrelor si urmarilor acestora. In cadrul discutiilor avute in aceste zile in sedinta Comisiei de Dialog Social, din care fac parte reprezentantii Guvernului, ai CSA, BNR si ai societatilor in domeniu, s-a cazut de acord ca in acest moment exista oportunitatea introducerii obligativitatii asigurarii locuintelor. La urmatoarea dezbatere, care va avea loc peste doua saptamani, CSA va trebui sa prezinte un plan exact privind modul cum se va proceda pentru asigurarea cladirilor din Bucuresti", ne-a declarat Mihai Tecau, secretar general al CSA. Problemele asupra carora trebuie cazut de acord au in vedere deductibilitatile care vor fi acordate persoanelor cu venituri mici si locuintele incadrate in categoria celor cu risc ridicat de prabusire. "Cei care nu au bani vor trebui ajutati de stat pentru a-si plati asigurarea, desi cred ca orice persoana care are o locuinta isi poate permite sa dea cateva zeci de euro pe an pentru a-si asigura casa", a spus Tecau. In privinta caselor "cu bulina rosie", societatile de asigurari refuza sa incheie contracte cu proprietarii acestora pentru ca riscul de pierdere este prea mare. Firmele con-ditioneaza semnarea unor polite de reabilitarea acestor constructii.
Inundatiile din ultimele luni vor impulsiona autoritatile sa incheie asigurari obligatorii
Capitala face obiectul unor discutii ample pentru ca aceasta zona poate concentra pierderi foarte mari in cazul unei calamitati naturale, asa cum s-a dovedit la cutremurul din 1977. Daca in Bucuresti, principalul risc care va trebui avut in vedere in momentul stabilirii obligativitatii asigurarii este cel de cutremur, celelalte autoritati locale vor trebui sa analizeze care risc trebuie acoperit. "Am dori ca asigurarea sa se incheie nu pe zone mici, ci pe regiuni ceva mai intinse. De exemplu, riscul de cutremur ar putea fi acoperit atat in Bucuresti, cat si in sud-estul tarii si in Vrancea. La fel se poate proceda si in alte zone care prezinta un risc sporit in fata anumitor calamitati naturale. In acest sens, va fi stabilita o strategie la nivel national", a mai spus reprezentantul CSA.
El considera ca inundatiile produse in ultimele luni vor determina autoritatile locale sa se gandeasca mai serios la stabilirea obligativitatii asigurarii locuintelor pentru ca bugetul statului nu va putea suporta la infinit pagubele produse. "Oamenii nu sunt constienti de pierderile pe care le pot avea in cazul producerii unei nenorociri. In plus, sunt neinformati, avand impresia ca asigurarea locuintei este foarte scumpa, ceea ce nu este adevarat. Pentru o locuinta cu valoarea de 50.000 euro, suma care trebuie platita anual este sub 100 euro", a mai aratat Tecau.