Titlurile Banca Transilvania, afectate de preţul de conversie a obligaţiunilor
0Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat, ieri, o corecţie de 2,7%, încheind şedinţa bursieră la preţul de 1,0800 lei/titlu. Deprecierea ar putea fi pusă pe seama stabilirii
Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat, ieri, o corecţie de 2,7%, încheind şedinţa bursieră la preţul de 1,0800 lei/titlu. Deprecierea ar putea fi pusă pe seama stabilirii preţului de conversie pentru obligaţiunile BT emise anul trecut, la un curs mai mic faţă de cel din piaţă, apreciază analiştii.
"Este posibil ca o parte din deţinătorii de obligaţiuni să opteze pentru conversie, fapt care ar determina o diminuare a participaţiilor actualilor acţionari. Conversia este avantajoasă pentru persoanele juridice", atrage atenţia Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani. Menţionăm că International Finance Corporation (IFC) deţine 2.000 de obligaţiuni din cele 2.500 emise în septembrie 2005. O altă explicaţie pentru scăderea titlurilor TLV ar fi şi faptul că investitorii ar încerca să descurajeze conversia efectivă a obligaţiunilor în acţiuni. "Investitorii ar putea să coboare preţul titlurilor TLV şi pentru a face nerentabilă conversia obligaţiunilor", este de părere Murgoci. Corecţia de ieri nu va genera un trend descendent, susţine reprezentantul Estinvest, care consideră că scăderea de ieri reflectă impactul imediat al ştirii.
SIF-urile rămân pe creştere
Debutul şedinţei bursiere de ieri a adus, din nou, creşteri agresive pe titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF). Acestea nu au mai fost însă susţinute până la finalul sesiunii la amploarea celor din sesiunea precedentă, investitorii preferând marcarea profiturilor. Astfel, până la finele zilei, acţiunile SIF Oltenia (SIF 5) s-au scumpit cu 2,58%, până la 3,5800 lei/titlu, acţiunile SIF Moldova (SIF 2) s-au apreciat cu 2,5%, ajungând la 3,2800 lei/titlu, iar cele ale SIF Transilvania (SIF 3) au urcat cu 0,74%, până la 2,7300 lei/titlu. Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF 1) au închis la cursul zilei precedente, de 2,9000 lei/titlu, singurele care au înregistrat scăderi fiind titlurile SIF Muntenia (SIF 4). Ultimul preţ de tranzacţionare pentru titlurile SIF 4 a fost, ieri, de 1,8400 lei/acţiune. Interesul investitorilor pentru sectorul financiar a plasat şi ieri SIF-urile pe primele patru poziţii din topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi. Acţiunile SIF au crescut, ieri, în contextul unei pieţe în scădere. Indicele BET - Compozit a pierdut 0,31%, iar cele mai lichide acţiuni au scăzut, în medie, cu 0,73%. "Având în vedere creşterile foarte agresive din sesiunea precedentă, se poate spune că piaţa a intrat, ieri, într-un moment de relaxare, şi începe să se aşeze", spune Murgoci. Astfel, în sectorul petrolier, acţiunile Petrom (SNP) au crescut cu 0,81%, până la 0,6200 lei/titlu, în vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au înregistrat o corecţie de 2,39%, până la 0,0859 lei/titlu. În sectorul farmaceutic, acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au crescut cu 1,64%, încheind la cursul de 1,8600 lei/titlu, iar acţiunile Biofarm (BIO) s-au depreciat cu 0,71%, ajungând la 0,7000 lei/titlu.