Taxe mai mici pentru casele "la negru"
0ale casei. Per total însă, o casă construită "la negru" poate fi mai ieftină şi cu 30% faţă de una pentru care s-a plătit fiecare taxă în parte.Important de ştiut este însă că a ieşi
ale casei. Per total însă, o casă construită "la negru" poate fi mai ieftină şi cu 30% faţă de una pentru care s-a plătit fiecare taxă în parte.
Important de ştiut este însă că a ieşi mai ieftin (chiar şi cu 30%) decât cu plata tuturor taxelor poate să însemne, în cele mai multe cazuri, o construcţie nesigură, a cărei rezistenţă la intemperii şi calamităţi nu se ridică la standardele actuale. De aceea, specialiştii recomandă angajarea unui diriginte de şantier, care va urmări îndeaproape calitatea execuţiei fiecărei lucrări.
Desigur, în construcţii nu poate fi vorba de "fantome" fiscale, în sensul că nimeni nu se poate apuca de lucru şi, cu atât mai puţin, să finalizeze edificiul respectiv fără autorizările necesare, care presupun taxe specifice. Acestea sunt cele care nu pot fi evitate. Aici se înscriu toate demersurile necesare obţinerii autorizaţiei de construire de la primăria localităţii unde se află investiţia. Nici la achiziţia de materiale nu se poate evita, de exemplu, plata Taxei pe Valoarea Adăugată. Plata TVA se face automat, nu se poate să nu fie trecută în factură; se virează către furnizor, urmând ca acestuia să i se reţină în contabilitate.
Se pot eluda, în schimb, taxele aferente activităţilor indirect productive, desfăşurate de constructor. În plus, acesta poate să declare un profit mai mic decât cel obţinut în realitate sau chiar profit zero, şi atunci se evită plata impozitului pe profit (5-10% din totalul devizului). Între activităţile indirecte, pretabile "evaziunii", experţii cu care am luat legătura au identificat următoarele: * transportul materialelor, când acesta se face pe spezele beneficiarului, adică nu este asigurat de furnizor; * transportul personalului de acasă către şantier şi înapoi, atunci când este cazul; * cazarea personalului, la locul organizării de şantier sau în alte locaţii; * paza şantierului; * onorariile dirigintelui de şantier, contabilului, consultanţilor etc.
Desigur, cea mai răspândită practică evazionistă în construcţii este plata "din geantă" a salariilor meseriaşilor, cu trecerea pe cartea de muncă doar a salariului minim pe economie (380 RON). În medie, un muncitor calificat din construcţii este plătit cu 1.500-1.700 RON lunar.