Şah la „regii imobiliari“
0Directorii unor companii multinaţionale de consultanţă imobiliară şi liderii unor asociaţii patronale vor să-i elimine pe „neprofesioniştii care distrug imaginea pieţei“. Conflict în lumea intermedierilor imobiliare: un grup de specialişti afirmă că piaţa este dominată de „prea mulţi regi fără regat“, fenomen ce trebuie stopat.
Un grup de 12 susţinători ai campaniei „Imobiliarele sunt bune" au lansat ieri, la Bucureşti, o sesiune de comunicare publică prin care toţi cei interesaţi de ameliorarea evoluţiei din domeniul imobiliar (profesionişti sau nu) sunt chemaţi să-şi posteze sugestiile şi comentariile pe portalul imobiliarelesuntbune.ro.
Printre motivele ce stau la baza declanşării acestei campanii (care va dura până la 8 iulie) se numără şi o serie de „provocări" cu care se confruntă piaţa, cum ar fi aceea că există „prea mulţi regi fără un regat adevărat". În opinia iniţiatorilor campaniei, „mii de profesionişti serioşi rămân pasivi (la evoluţiile pieţei - n.n.), în timp ce un număr mai mic, dar mai zgomotos, de persoane necalificate continuă să acapareze atenţia societăţii".
Vezi aici care sunt provocările cu care se confruntă piața imobiliară autohtonă.
Această situaţie „trebuie să înceteze, iar pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească trebuie să ajungem la un punct de referinţă comun", a declarat Ilias Papageorgiadis, liderul grupului de iniţiatori ai campaniei. Printre ceilalţi susţinători se mai numără Dragoş Dragoteanu (directorul companiei Euroest), Valentin Ilie (Coldwell Banker), Troy Iahaver (Jones Lang LaSalle), Cătălin Scripcaru (Century 21), Eduard Uzunov (Regatta), dar şi liderii unor asociaţii de profil, precum Ruxandra Cleciu (ARAI), Florin Popovici (UNAI) şi Sorin Varvara (APAIR).
Cine sunt cei incriminaţi de iniţiatorii campaniei „Imobiliarele sunt bune"? Liderii pieţei de profil au amintit de urbaniştii şi arhitecţii-şefi din marile oraşe, care „pentru bani semnează tot felul de bazaconii".
Ne trebuie o autoritate de reglementare?
Prezent la lansarea campaniei, analistul imobiliar Radu Zilişteanu a declarat că şi piaţa imobiliară este una pe care se mişcă bani mulţi, la fel ca în asigurări, bănci sau burse, dar „aici nu avem o autoritate care să supravegheze şi să reglementeze acest domeniu".
Dezvoltarea trebuie să înceapă de la utilităţi
„Boomul imobiliar din România a avut loc fără să existe utilităţile necesare noilor cartiere, precum sistemele de apă şi canalizare. Astfel că este nevoie, pe viitor, ca mai întâi să fie dezvoltate aceste reţele şi abia după aceea locuinţele", a declarat omul de afaceri Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
„Ne-am aflat într-o situaţie delicată. Explozia imobiliară s-a produs atunci când infrastructura nu era pregătită şi ne-am trezit cu cartiere imense fără apă şi canalizare. Casele erau superbe, dar condiţiile de trai erau improprii", a spus Erbaşu, la conferinţa „Mediafax Talks about Constructions".
El a afirmat că la nivel naţional trebuie dezvoltate prioritar proiectele de infrastructură. „Sectorul imobiliar ar trebui să se dezvolte într-un mod mult mai bine planificat, iar din punctul de vedere al bugetelor de investiţii, eu sunt sceptic în următorul an sau doi", a conchis Erbaşu.