Producţia de energie trebuie să scape de monopolul statului
0Louis Borgo, specialist pe probleme de energie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, spune că piaţa românească de profil are nevoie de mai multă transparenţă În
Louis Borgo, specialist pe probleme de energie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, spune că piaţa românească de profil are nevoie de mai multă transparenţă
În plin proces de reformare, sistemul energetic românesc prezintă în continuare un potenţial ridicat pentru investitori. Totuşi, adevăratul scop al liberalizării pieţei de energie, inclusiv de introducere a competiţiei, nu poate fi atins atât timp cât sectorul producţiei de energie are un singur proprietar.
"Cred că, în ansamblu, România a făcut progrese importante în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi liberalizarea pieţei de energie. Punctul de vedere al băncii este că un element-cheie al procesului de liberalizare este introducerea competiţiei. Este dificil să ai competiţie atunci când există un singur proprietar. Aşadar, sper că se vor face paşi în direcţia privatizării, în ceea ce priveşte sectorul producerii de electricitate", a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", Louis Borgo, Senior Banker pe probleme de energie din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Potrivit acestuia, statul va trebui să se gândească cu grijă cum va privatiza hidrocentralele sau centralele nuclearelectrice, deoarece acestea au un avantaj competitiv. Privatizarea acestora va fi dificilă, întrucât reprezintă acea parte a pieţei cu costuri scăzute şi ar putea monopoliza clienţii. Borgo a explicat însă că statul nu are niciun motiv să mai deţină proprietatea asupra termocentralelor. "Trebuie gândit cu multă atenţie modul în care vor fi privatizaţi acest gen de producători şi cum energia lor va fi apoi distribuită furnizorilor, întrucât există nişte riscuri. Privatizarea lor nu este imposibilă şi BERD încurajează o astfel de decizie, dar dacă este luată, ea trebuie tratată cu multă atenţie", a spus oficialul BERD.
326 mil. euro, investiţi în energia românească
Louis Borgo a adăugat că banca se va implica în continuare în susţinerea sectorului energetic românesc, atât în ceea ce priveşte privatizarea, cât şi în efectuarea investiţiilor pentru conformarea la normele de mediu. Din acest punct de vedere, scoaterea la privatizare a complexurilor energetice - Turceni, Rovinari şi Craiova - se arată extrem de interesantă.
Din 1991 şi până acum, BERD a finanţat 12 proiecte în sectorul energetic românesc - în domeniile electricitate şi gaze naturale, resurse naturale şi infrastructură municipală şi de mediu. Investiţiile s-au ridicat la 326 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 9% din totalul investiţiilor efectuate de BERD în România. Valoarea totală a proiectelor a fost de 1,175 miliarde de euro, diferenţa reprezentând participarea altor investitori.
Ultima investiţie a fost făcută în urmă cu două săptămâni, când BERD a achiziţionat o participaţie indirectă de 5% la E.ON Gaz România (fostul Distrigaz Nord) şi tot de 5% la E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova), contra sumei de 44 milioane de euro, în urma unei convenţii încheiate cu grupul german E.ON. În afară de cele două companii, BERD mai deţine o participaţie de 5% la Distrigaz Sud, al cărei acţionar majoritar este Gaz de France, şi de 2,02% la Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, aflată sub controlul austriecilor de la OMV. Oficialul BERD nu a ascuns interesul său pentru a achiziţiona participaţii la alte companii privatizate, atunci când se va ivi ocazia. "Este un lucru recunoscut atât de guvern, cât şi de investitor că BERD poate juca un rol important, neutru, atenuant în relaţia dintre cele două părţi", a spus oficialul bancar.
BERD asigură finanţare pentru energie regenerabilă
Pentru anul în curs, BERD mai intenţionează să se implice în finanţarea proiectului de reabilitare şi de modernizare, pentru a corespunde standardelor de mediu, de la Turceni. "Investiţia noastră ar putea ajunge undeva la circa 100 milioane de euro", a declarat Borgo.
Dincolo de aceasta, BERD va căuta să asigure finanţarea unor proiecte de energie regenerabilă, atunci când se vor ivi ocazii. În acest sens, oficialul instituţiei financiare nu a exclus posibilitatea de a încheia un parteneriat cu un investitor strategic, cum ar fi de pildă Enel, care şi-a anunţat intenţia de a investi în generarea de energie din surse eoliene. "Nu am avut nicio discuţie serioasă cu Enel, nimic oficial, în acest sens. Dar este cu siguranţă posibil, aşa cum ar putea fi cu oricare alt investitor calificat", a explicat Louis Borgo, Senior Banker în cadrul BERD.
Prin privatizare, statul va interveni mai puţin în piaţă
Care credeţi că sunt cele mai slabe puncte ale sistemului energetic românesc, unde este nevoie de reforme?
Avem nevoie de mai multă transparenţă asupra modului în care este urmărită producţia de energie, asupra tipurilor de contracte care ar putea exista. Există un lucru îngrijorător despre care tot auzim, de genul "cine a vândut energie la cine". Privatizarea va ajuta la formarea competiţiei şi la mai puţine interferenţe ale statului în gestionarea producţiei de energie şi a contractelor de vânzare a energiei. Noi sprijinim, atât cât este posibil, realizarea acestei ţinte de transparenţă şi obiectivitate, în ceea ce priveşte monitorizarea producţiei şi a preţului energiei. În acest sens, sprijinim utilizarea OPCOM, ca platformă de comercializare a energiei.
Influenţează scandalul politic eventualele decizii ale investitorilor?
Companiile străine au arătat clar că sunt interesate să investească în România şi nu există niciun semn de îndoială în acest sens sau asupra faptului că majoritatea investitorilor simt că România este o ţară în dezvoltare, în care vor să fie prezenţi. În general, investitorii caută stabilitate şi, în orice ţară, instabilitatea îi face să fie mai precauţi.
Ne ajută integrarea în reformarea sistemului energetic?
Integrarea poate doar ajuta, pentru că va împinge mai departe reformele necesare. Regionalizarea, care va avea loc în comunitatea sud-est europeană, de exemplu, va permite o mai mare libertate a comerţului cu energie. Este un lucru recunoscut atât de guvern, cât şi de investitor că BERD poate juca un rol important, neutru, atenuant în relaţia dintre cele două părţi
Louis Borgo, Senior Banker în cadrul BERD