Patronatele din industrie vor să creeze un nou pol de putere în dialogul social
0Câteva confederaţii patronale pregătesc înfiinţarea unei uniuni, contrabalansând astfel alianţele celorlalte organizaţii Liderii unor confederaţii patronale considerate ca fiind
Câteva confederaţii patronale pregătesc înfiinţarea unei uniuni, contrabalansând astfel alianţele celorlalte organizaţii
Liderii unor confederaţii patronale considerate ca fiind reprezentative la nivel naţional au anunţat, ieri, formarea unei noi "umbrele" sub care ei susţin că s-ar reuni "peste 70% din economia naţională". Prin acest demers, liderii industriaşilor încearcă să se impună în faţa celuilalt pol de putere - Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) - şi să intervină mai ferm în dialogul social cu guvernul şi sindicatele.
La scurt timp după încercarea de a reanima instituţia centrală a dialogului social (Consiliul Economic şi Social - CES), în mişcarea patronală s-a produs o regrupare radicală a forţelor. Se prefigurează formarea Uniunii Confederaţiilor Patronale din România - UCPR - din care ar urma să facă parte UGIR-1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor), CONPIROM (Confederaţia Patronatelor din Industrie), Patronatul Român, UNPCPR (Uniunea Patronilor cu Capital Privat) şi "Concordia" - o confederaţie patronală care, deocamdată, nu a obţinut personalitate juridică. Potrivit iniţiatorilor, membrii UCPR au încheiat, fiecare la nivelul ramurii economice pe care o reprezintă, 15 Contracte Colective de Muncă, din totalul de 19 semnate până în prezent. Cu toate acestea, UCPR ocupă un singur loc din 13 în plenul CES, fapt care a generat aprige bătălii între reprezentanţii acestui pol şi liderii celeilalte "tabere" patronale - ACPR, care ocupă 12 locuri. În multe cazuri s-a ajuns şi în instanţă, iar ameninţările de-o parte şi de cealaltă se ţin lanţ. Acest război a dus, de altfel, şi la blocajul care a făcut imposibil dialogul social instituţionalizat, Consiliul Economic şi Social având mai bine de nouă luni de când nu s-a mai întrunit în plen, până la şedinţa de miercuri, 28 martie 2007.
Faptul că Biroul Executiv al CES a respins "candidatura" reprezentantului UGIR-1903 pentru a participa la şedinţele instituţiei este "o ilegalitate la care se fac părtaşi inclusiv reprezentanţii guvernului", ne-a declarat preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci. El a arătat că "votul secret" prin care a fost respinsă candidatura lui "reprezintă o încălcare a legii, inclusiv din partea guvernului, pentru că şi reprezentanţii executivului au votat atunci".
Pentru a stopa conflictele care macină acum mişcarea patronală, liderii industriaşilor vor solicita o întrevedere cu primul ministru. Însă tot ei sunt sceptici în ceea ce priveşte limpezirea apelor: "Câtă vreme nu este obligatoriu să arate fiecare pe cine reprezintă, partea patronală va rămâne o construcţie şubredă", a declarat Mihai Ionescu, vicepreşedinte al CONPIROM.