Parteneriat româno-olandez în domeniul eficienţei energetice
0Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) şi Agenţia pentru Inovaţie şi Dezvoltare Durabilă (SenterNovem) din Olanda au încheiat, ieri, un memorandum de cooperare în domeniul
Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) şi Agenţia pentru Inovaţie şi Dezvoltare Durabilă (SenterNovem) din Olanda au încheiat, ieri, un memorandum de cooperare în domeniul eficienţei energetice.
Documentul a fost semnat de preşedintele ARCE, Tudor Constantinescu, şi de directorul Departamentului Climat şi Energie al SenterNovem, Rob Kool, la sediul Ministerul Economiei şi Finanţelor.
"Memorandumul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani şi urmăreşte colaborarea în diferite proiecte privind eficienţa energetică sau energia regenerabilă. De pildă, există un domeniu special, cel al eficienţei energetice în domeniul transporturilor, în care avem mai puţină experienţă", a afirmat, într-o conferinţă de presă, preşedintele ARCE.
"Acceptarea noastră ca partener al SenterNovem arată recunoaşterea internaţională de care ne bucurăm. În plus, ei au forţă să ne ajute să rezolvăm nişte probleme", a declarat, pentru "Adevărul", Corneliu Rotaru, director în cadrul ARCE. Potrivit acestuia, în primul an de cooperare, un prim proiect va fi pregătirea etapei de monitorizare a implementării acordurilor pe termen lung pentru creşterea eficienţei energetice în industrie.
Reducerea pierderilor în industrie
"Până acum, s-au semnat scrisori de intenţie cu asociaţiile patronale din trei ramuri industriale, respectiv ciment, sticlă şi construcţia de maşini. Urmează ca aceastea să desemneze firmele care vor participa la aceste acorduri", a explicat Rotaru.
Acordurile pe termen lung în domeniul eficienţei energetice reprezintă un mecanism consacrat la nivelul UE, prin care firmele se angajează voluntar la un program de reducere a consumului şi pierderilor de energie. "Încercăm să includem în portofoliu nostru şi o activitate care ne-a lipsit până acum - eficienţa energetică în transporturi - dat fiind că cererea de energie în acest domeniu devine tot mai mare", a spus oficialul ARCE.
În 2009, cooperarea între cele două agenţii va viza aplicarea Directivei europene 32/2006, care vizează transformarea pieţei de energie în piaţă de servicii energetice. "Este o directivă foarte ambiţioasă a Comisiei Europene. Pe consumator nu îl interesează cât curent cumpără, ci calitatea acestuia, adică un serviciu de iluminat corespunzător. La fel şi în ceea ce priveşte confortul termic", a conchis Rotaru. (Teodora Vasâlca)