"Nea Mărin", teatru devenit film
0Eugen Burada îşi aminteşte cum s-a metamorfozat o idee în cel mai mare succes de casă din România Amza Pellea nu-şi putea lua gândul de la actorie nici măcar atunci când suferea.
Eugen Burada îşi aminteşte cum s-a metamorfozat o idee în cel mai mare succes de casă din România
Amza Pellea nu-şi putea lua gândul de la actorie nici măcar atunci când suferea. Scriitorul şi scenaristul Eugen Burada l-a găsit într-o zi amorţit de durere, ţinându-şi glezna luxată într-un lighean cu apă Burov.
Au discutat despre diverse filme şi scenarii, iar Amza Pellea a întrebat de ce nu scriu Vintilă Corbul şi Eugen Burada o comedie. "Păi hai s-o facem! Să se numească Nea Mărin miliardar", i-a răspuns Burada. În structura sa iniţială, "Nea Mărin miliardar" a fost piesă de teatru în trei acte, cu o durată de o oră şi jumătate, iar soarta textului a fost crudă.
Eugen Burada povesteşte că nici măcar directorul Teatrului de Comedie nu a considerat că povestea ar avea vreun succes şi a refuzat s-o includă în repertoriu. Filmul "Nea Mărin miliardar" nu ar fi existat dacă Sergiu Nicolaescu nu ar fi fost provocat de succesul regizorului Geo Saizescu, autorul lui "Păcală", cel mai vizionat film românesc. Nicolaescu a decis să-şi învingă rivalul cu aceleaşi arme. I-a plăcut povestea olteanului devenit miliardar şi a decis s-o transpună în peliculă.
O Dacie împărţită la trei
Piesa de teatru, scrisă într-o lună şi jumătate, a devenit repede scenariu de film. "Ştiu că şi Ceauşescu a cerut filmul şi l-a văzut, dar n-a avut obiecţii. Ceauşescu îi plăcea pe Amza şi Nicolaescu". Pe vremea aceea, un scenariu se plătea cu maximum 70.000 de lei, preţul unei Dacii. "Banii s-au împărţit în trei, au fost pentru mine, Amza Pellea şi Vintilă Corbul. Dar mai aveam şi 1,5% din încasări. 14 milioane de oameni au văzut filmul, iar biletul costa doi lei", povesteşte Burada.
Amza Pellea
Jean Constantin
Adina Popescu
Draga Olteanu Matei
Mihai Mălaimare
Puiu Călinescu
Sebastian Papaiani
Ştefan Bănică
Ştefan
Mihăilescu-Brăila
Stela Popescu
Amza Pellea era un om minunat, un actor care-şi cunoştea meseria şi se simţea în rolul lui Nea Mărin ca un copil cu jucăria cea mai plăcută, pentru că se distra
Eugen Burada,
scenarist