Liberalii fac minister pentru profesii liberale
0Cel puţin în materie economică, noul guvernul Tăriceanu vorbeşte pe franţuzeşte: la fel ca la Paris, vom avea şi la Bucureşti un superminister al Economiei şi Finanţelor. Apoi, vom avea
Cel puţin în materie economică, noul guvernul Tăriceanu vorbeşte pe franţuzeşte: la fel ca la Paris, vom avea şi la Bucureşti un superminister al Economiei şi Finanţelor. Apoi, vom avea un minister pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi... profesiuni liberale. Deocamdată, nimeni n-a găsit, în nicio limbă scrisă, ce va face noul minister liberal pentru contabili, medici, avocaţi, arhitecţi, notari şi încă vreo 20 de bresle liberale care, până acum, se autoreglementau.
"Ne gândim la o simplificare, la o mai mare flexibiliate în domeniu, pentru că în acest moment intrarea pe piaţa serviciilor este oarecum îngreunată de cei prezenţi pe piaţă", spune noul ministru al IMM-urilor, comerţului, turismului şi profesiunilor liberale, Ovidiu Silaghi. El a răspuns astfel întrebărilor parlamentarilor care se interesau de programul noului minister în materie de profesiuni liberale. Deocamdată însă, se pare că acest răspuns ţine loc şi de program. Ministrul spune că va prezenta în perioada următoare ce înseamnă această simplificare.
Dar, înainte de a spune ce va face, noul minister se pare că va trebui să răspundă la întrebarea de ce trebuie să existe. "Sunt profesiile liberale un subiect arzător încât s-a simţit nevoia unui minister special al stomatologilor, traducătorilor...? Pentru că, prin definiţie, profesiile liberale sunt cele în care profesioniştii se autoreglemnetează şi cred că este un mare risc ca statul să intervină în aceste relaţii", spune Nicolae Done, expert contabil, partener KPMG, membru al CECAR (Corpul Experţilor Contabili Autorizaţi).
Reîntoarcerea Registrului Comerţului la Camerele de Comerţ, din nou pe tapet
Chiar săptămâna viitoare va avea loc Conferinţa naţională de înfiinţare a Camerei Consultanţilor Fiscali, organismul de autoreglementare al consultanţilor. Ca să fii consultant autorizat, va trebui să fii membru al acestei Camere. La fel, ca să fii contabil autorizat, trebuie să fii recunoscut de CECAR. Nicole Done nu vede posibilă desfiinţarea acestor organisme de autoreglementare, pentru că ele există peste tot în lume şi dau girul profesionalismului. "Statul reglementează doar accesul la profesie în sistemul de învăţământ". Nici Cristian Iordănescu, decanul Baroului Bucureşti, nu vede ameninţată existenţa organizaţiilor de autoreglementare prin apariţia noului minister. Mai mult, el crede chiar că este bine-venită noua instituţie. "Există o gamă largă de profesii care trebuie ocrotite. Un minister ar putea coordona fondurile europene destinate acestor domenii. Spre exemplu, în cazul avocaţilor, sunt fonduri pentru pregătirea continuă". Alţii văd însă la orizont noi probleme instituţionale. "Acest minister reprezintă o inovaţie, pentru că notarul, spre exemplu, este numit şi controlat de Ministerul Justiţiei, dar va fi organizat de acest minister nou înfiinţat", a declarat, pentru Adevărul, Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Notarii, avocaţii, chiar contabilii sunt deseori văzuţi asemenea unor caste, în care neofiţii nu pot intra fără clasicul "n-ai pe cineva...".
Ce ar putea face însă un minister de profil? "Deja organismele profesionale se comportă mai mult ca instituţii ale statului - care cer contribuţii costisitoare din partea practicienilor - şi mai puţin ca organizaţii ale societăţii. Rămâne să vedem care va fi "tema" ministerului, pentru că, până acum, nimeni nu ne-a prezentat nimic" - spune Mirela Barbu, preşedintele Asociaţiei Specialiştilor în impozite şi taxe, contabilitate, audit şi consultanţă managerială.
O altă întrebare care se ridică în legătură cu noul minsiter este şi dacă va ridica monopolul organismelor de autoreglemntare în a percepe cotizaţiile pentru accesul pe piaţa profesiei respective? O asemenea perspectivă ar veni însă în contradicţie cu altă iniţiativă a aceluiaşi minister. Deputatul Ovidiu Silaghi, preşedinte de onoare al Camerei de Comerţ din Satu Mare, este un susţinător fervent al revenirii Registrului Comerţului la Camere (deci, implicit, şi a trecerii veniturilor de la stat la asociaţiile comercianţilor). Iniţiativa sa a fost însă respinsă de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, argumentând că este o cerinţă europeană ca Registrul să rămână la Justiţie. Ministrul Silaghi spune însă că va readuce în discuţie statutul Registrului.
Ne gândim la o simplificare, la o mai mare flexibiliate în domeniu, pentru că în acest moment intrarea pe piaţa serviciilor este oarecum îngreunată de cei prezenţi pe piaţă
Ovidiu Silaghi
ministrul IMM-urilor, comerţului, turismului şi profesiunilor liberale