Investitiile straine semnificative, o jumatate de miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In cinci luni, investitiile straine semnificative au depasit cifra de 445 de milioane de dolari, cu 26 de milioane de dolari mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai

In cinci luni, investitiile straine semnificative au depasit cifra de 445 de milioane de dolari, cu 26 de milioane de dolari mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai insemnate investitii straine directe anuntate in primele 5 luni ale anului se vor indrepta spre construirea de hypermarket-uri, prelucrarea titeiului si infrastructura de comunicatii, conform datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Este vorba despre investitii cu impact semnificativ pentru economie, care depasesc valoarea de 1 milion de dolari si beneficiaza de facilitati fiscale si vamale in baza Legii nr. 332/2001. Printre facilitatile oferite de lege se numara exceptarea de la plata TVA pentru importurile de echipamente de productie necesare si pentru importurile de materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara, deducerea unei cote suplimentare de 20 la suta din valoarea investitiilor directe si posibilitatea folosirii amortizarii accelerate. Statul impune si anumite conditii beneficiarului facilitatilor mentionate, cum ar fi mentinerea investitiei realizate cel putin 10 ani si interdictia de instrainare a bunurilor care au beneficiat de scutiri vamale intr-un termen mai mic de 2 ani. In topul investitorilor cu cele mai semnificative planuri de investitii, derulate cu acordare de facilitati, se afla investitorul francez Carrefour. Acesta s-a angajat sa investeasca peste 83 de milioane de dolari in largirea retelei sale de hipermarketuri cu inca doua unitati, cu un nou centru in Constanta si altul in Bucuresti, Baneasa. Cele doua noi proiecte investitionale vor fi finalizate in a doua jumatate a anului 2006. Petrotel Lukoil a anuntat, de asemenea, ca a demarat investitiile pentru un proiect de 54 de milioane de dolari in domeniul prelucrarii titeiului, localizat in Ploiesti. Termenul de finalizare a investitiei este august 2007. Un termen de realizare mai apropiat, decembrie 2006, si o valoare totala a investitiei de 40 de milioane de dolari, au anuntat si reprezentantii Mobifon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex. In total, investitiile amintite vor atinge cifra de 180 de milioane de dolari.
Proiecte de 3,7 miliarde de dolari - realizate cu facilitati fiscale
Prin legea investitiilor semnificative, in perioada octombrie 2001 si 31 mai 2005 s-au derulat 378 de proiecte, cu o valoare totala angajata de peste 3,7 miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor ARIS. Majoritatea proiectelor, in numar de 284, o reprezinta cele cu o valoare cuprinsa intre 1 si 10 milioane de dolari, in vreme ce doar 5 proiecte au depasit valoarea cumulata de 100 de milioane de dolari. Domeniile care au beneficiat cel mai mult de acest tip de investitii sunt telecomunicatiile, serviciile, comertul, industria energetica si constructoare de masini.
Americanii - ingrijorati de birocratie
Pentru cresterea interesului investitorilor straini, cel mai important lucru este reducerea birocratiei, sustin reprezentantii Ambasadei SUA. "Marile companii americane sunt atrase de combinatia dintre forta de munca de inalta calificare, infrastructura IT si salariile competitive. Dar combinatia nu este castigatoare in sine. Daca sistemul complicat si birocratic se mentine, investitorii isi vor redirectiona interesul catre alte destinatii, precum Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina", a afirmat Thomas Delare, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, ieri, la Timisoara, in cadrul unei dezbateri cu mediul de afaceri local, organizata impreuna cu Camera de Comert americana in Romania (AmCham).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite