Intermedierea financiara romaneasca, cu 28 ani in urma UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca nivel de intermediere financiara, Romania se afla departe de standardele UE. Avem un grad de intermediere de numai 21% din PIB, iar activitatea de retail reprezinta cu putin peste 30% din PIB. In

Ca nivel de intermediere financiara, Romania se afla departe de standardele UE. Avem un grad de intermediere de numai 21% din PIB, iar activitatea de retail reprezinta cu putin peste 30% din PIB. In tarile dezvoltate, retail banking-ul are o pondere de peste 50% din PIB si din total active bancare. Avem o piata subbancarizata, spun specialistii, in care doar 40% din populatia adulta a venit in legatura cu o banca, in vreme ce gradul de penetrare a bancilor in randul locuitorilor din zona euro este de peste 200%, conform statisticii Bancii Central Europene. Activele bancare din Romania insumeaza 23 miliarde euro. ,Pentru a atinge nivele curente din Uniunea Europeana, sistemul nostru bancar ar trebui sa se extinda de 50 de ori. Se estimeaza ca, in 2007, activele sectorului bancar romanesc vor depasi 30 miliarde euro", spune Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman. Pe acest fond, sunt voci care spun ca in Romania a crescut prea repede creditul de consum. Daca am creste cu 3% pe an gradul de intermediere financiara, cum s-a intamplat pana acum, ar fi necesari 28 de ani ca sa ajungem din acest punct de vedere la media Uniunii Europene.
Relaxarea Normelor BNR va depinde de inflatie
Odata cu intrarea in UE, nici banca centrala nu va mai putea veni cu masuri administrative de genul limitarii creditarii in valuta, care au lovit cel mai tare in creditul imobiliar. Creditul de consum poate sa migreze mai usor de pe valuta pe lei, pentru ca avem de-a face cu un imprumut pe temen scurt, iar problema finantarii poate fi mai usor rezolvata de banci. Nu acelasi lucru se intampla cu creditul ipotecar, unde finantarea este pe 20-25 de ani. ,Masurile de limitare a creditului in valuta nu vor mai putea fi impuse sucursalelor de banci straine dupa aderare, ca urmare a liberalizarii pietei serviciilor bancare. Astfel de masuri vor crea distorsiuni pe piata, in sensul ca vor lovi in bancile romanesti, in vreme ce sucursalele bancilor straine nu vor fi afectate", comenteaza pentru ziarul nostru Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte. Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor propune BNR o revizuire a normelor de creditare in valuta, dar fara rezultat. "Numai in situatia in care vom avea succes cu inflatia vom relaxa normele", spune guvernatorul Mugur Isarescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite